Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΕΣ
Με όπλο και την καλλιτεχνική δημιουργία

Εκδηλώσεις το Σάββατο στον Πειραιά και τα Γιάννενα

Μέσα από πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν συλλογικά, με μέσο έκφρασης την Τέχνη σε διάφορες μορφές της, μαθητές εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στα προσφυγόπουλα και διεκδικούν το σχολείο των αναγκών τους.

Το Σάββατο 18 Φλεβάρη, το Μουσικό Σχολείο Πειραιά και το Συντονιστικό Σχολείων του Πειραιά διοργανώνουν στο χώρο του μουσικού σχολείου συναυλία αλληλεγγύης για τα προσφυγόπουλα, καλώντας, αντί για είσοδο, όσοι συμμετάσχουν στην εκδήλωση να φέρουν σχολικά είδη και ρούχα για τα προσφυγόπουλα.

Οπως εξηγούν οι μαθητές, η πρωτοβουλία πάρθηκε από το 15μελές του σχολείου μετά την εισβολή των χρυσαυγιτών στο δημοτικό σχολείο στο Πέραμα. Το προηγούμενο διάστημα, οι μαθητές είχαν και πάλι συγκεντρώσει γραφική ύλη για τα προσφυγόπουλα, έγινε πλατιά συζήτηση στο σχολείο και καταδικάστηκε η δράση της Χρυσής Αυγής.

Την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Ιωαννίνων καλεί στο «School Art Festival» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου της πόλης, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναυλία μαθητικών μουσικών σχημάτων, παρουσίαση σκετς και χορευτικών επιδείξεων, ενώ θα υπάρχει και χώρος για γκράφιτι. Παράλληλα, οι μαθητές εδώ και βδομάδες συγκέντρωσαν και παρέδωσαν σχολικά είδη και είδη πρώτης ανάγκης στα προσφυγόπουλα που πηγαίνουν σχολείο στην πόλη τους, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στα παιδιά που είναι θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Οπως όμως καταγγέλλουν, «στην προσπάθειά μας αυτή να οργανώσουμε τη δική μας γιορτή όχι μόνο δεν διευκολυνθήκαμε αλλά βρήκαμε εμπόδια. Οι υπεύθυνοι Παιδείας και οι διευθυντές σχολείων από κοινού, με διάφορες δικαιολογίες και υπεκφυγές, δεν έκαναν το απλό, να μας παραχωρήσουν χώρο για να οργανωθεί η πρωτοβουλία που πήραμε (...) Για μια ακόμα φορά φαίνεται ποιοι είναι στο πλευρό μας και ποιοι μας στηρίζουν. Είναι οι γονείς μας, τα σωματεία που αγωνίζονται για τα δικαιώματα όλων, που διοργανώνουν μαθήματα αλληλεγγύης για παιδιά σαν και εμάς, εργαζόμενοι δηλαδή από την ιδιωτική Υγεία και Παιδεία, οικοδόμοι, νέοι που δουλεύουν στον επισιτισμό, άνεργοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, μας δέχτηκαν με χαρά να κάνουμε στο χώρο τους το "School Art Festival". Γι' αυτό και εμείς θα πάμε εκεί, με αυτούς που μας καλωσορίζουν, που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες των μαθητών, που μας καλούν μαζί να κρατάμε ψηλά το κεφάλι, να συνεχίζουμε παρά τα εμπόδια, να εκφραζόμαστε ελεύθερα, δημιουργικά, αγωνιστικά».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org