Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κινητοποίηση φοιτητών στην Κομοτηνή

Σε κινητοποίηση στον πρόεδρο του Τμήματος προχώρησε ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή, αντιδρώντας στην απόφαση της συνέλευσης του Τμήματος να απορρίψει τις αιτήσεις δύο φοιτητριών να πραγματοποιήσουν την πρακτική άσκηση στον τόπο καταγωγής τους, επειδή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Το ΔΣ του Συλλόγου κατέθεσε ψήφισμα στον πρόεδρο του Τμήματος με το οποίο απαιτεί άρση της παραπάνω απόφασης, και ξεκαθάρισε ότι όποια απόφαση εναντιώνεται στις ανάγκες των φοιτητών θα βρει τον Σύλλογο απέναντί της.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης σημειώνει ότι «η πρόσφατη απόφαση του Τμήματος έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα εμπόδιο στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ήδη οι φοιτητές στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, αποτέλεσμα της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και συνεχίζεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε όλα τα μέτωπα.

(...) Δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύονται τα τεράστια κενά που έχουν προκύψει από την υποχρηματοδότηση των σχολών μας. Η ανυπαρξία δωρεάν στέγασης, η ανεπάρκεια της σίτισης, οι απλήρωτες πρακτικές δεν είναι χτεσινά φαινόμενα:

Ενδεικτικά, από τους 150.000 φοιτητές που πανελλαδικά σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους, μόλις το 9% καλύπτεται από τις υπάρχουσες εστίες.

Αντίστοιχα και στο Τμήμα μας δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που φεύγουν μετά το 3ο και 4ο έτος για τις πόλεις τους, γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος των ενοικίων και μπαίνουν στη διαδικασία να βρουν τρόπο να επιστρέψουν στην Κομοτηνή για να ολοκληρώσουν την απλήρωτη πρακτική τους.

Μάλιστα, πέρα από το κόστος του ενοικίου, ταυτόχρονα και το κόστος της μεταφοράς στις Κοινωνικές Δομές όπου γίνεται η πρακτική πέφτει στις πλάτες των φοιτητών. Κόστος που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 20 ευρώ τη μέρα».

Ο Σύλλογος απαιτεί:

  • Ολοι οι φοιτητές να κάνουν πρακτική άσκηση στην ώρα τους, χωρίς κριτήρια και περιορισμούς.
  • Πρακτική άσκηση με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους σπουδαστές.
  • Πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού για τις εποπτείες της πρακτικής στο ύψος των αναγκών μας.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και επιστροφή των αποθεματικών που κλάπηκαν από τις σχολές μας.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους σπουδαστές και όλο το λαό.
  • Δωρεάν δωμάτιο σε εστία για όλους τους σπουδαστές με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών-σπουδαστών-μαθητών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάλυψη όλων των μεταφορικών κατά τη διάρκεια της πρακτικής.
  • Για όσο καιρό δεν εξασφαλίζονται οι παραπάνω προϋποθέσεις, οι φοιτητές να μπορούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση από τον τόπο τους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ