Τρίτη 14 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σήμερα το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Στις 13.30, στην πλατεία Βάθης

Νέα επίσκεψη αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο μπλόκο της Νίκαιας
Νέα επίσκεψη αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο μπλόκο της Νίκαιας
Στην πρωτεύουσα της χώρας χτυπάει, σήμερα Τρίτη, η καρδιά της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, καθώς, μετά από 22 μερόνυχτα στα μπλόκα, ο αγώνας μεταφέρεται στην Αθήνα, με το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στις 13.30, στην πλατεία Βάθης.

Η κλιμάκωση της πάλης με το σημερινό συλλαλητήριο έρχεται να δώσει απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία έναντι των δίκαιων αγροτικών διεκδικήσεων, η οποία αποτυπώθηκε και στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με κυβερνητικό κλιμάκιο την περασμένη Παρασκευή.

Μικρομεσαίοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα βρεθούν σήμερα στην Αθήνα, μεταφέροντας την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, που θα είναι μακρύς και με εναλλασσόμενες μορφές πάλης.

Κοινός ο αντίπαλος, κοινός και ο αγώνας μας

Μαζί τους θα βρεθούν εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα από την Αττική, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, για να στηρίξουν ενεργά τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, να ενισχύσουν την κοινή πάλη τους ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους και το λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Από τη χτεσινοβραδινή αναχώρηση των αγροτοκτηνοτρόφων των Χανίων από το λιμάνι της Σούδας
Από τη χτεσινοβραδινή αναχώρηση των αγροτοκτηνοτρόφων των Χανίων από το λιμάνι της Σούδας
Στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αγωνιζόμαστε στα μπλόκα κατά της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, να κρατήσουμε τα χωράφια και τα ζώα μας, να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις βιοτικές ανάγκες του λαού μας.

Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουμε κοινό αντίπαλο την αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση, έχουμε κοινά προβλήματα και συμφέροντα κι επομένως κοινός είναι ο αγώνας μας».

Ξεκίνησαν από χτες το βράδυ

Από την περασμένη Τρίτη, οπότε, στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου στην Αθήνα και μέχρι χτες το βράδυ, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έδωσε συνεχή μάχη για να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή των αγροτοκτηνοτρόφων.

Καθημερινά, πρωί και βράδυ, κλιμάκια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών περιόδευαν στα χωριά, καλώντας τους αγρότες και τους άλλους κατοίκους να πάρουν μέρος. Ταυτόχρονα, εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς στις πόλεις καλούσαν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να μπουν μαζί με τους αγρότες στα λεωφορεία και να μεταβούν στην Αθήνα, για να δώσουν μαζί τον αγώνα.

Σήμερα πλέον, από κοντινές και μακρινές περιοχές απ' όλη τη χώρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μεταφέρουν στην Αθήνα το επίκεντρο του δίκαιου αγώνα τους.

Ηδη από χτες το βράδυ, αναχώρησαν για τον Πειραιά οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης, από το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά, που είχε ραντεβού στο λιμάνι της Σούδας και από το μπλόκο των Πραιτωρίων, που είχε το δικό του ραντεβού αναχώρησης στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Στη Σούδα, οι συγκεντρωμένοι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, πριν την αναχώρησή τους, φώναξαν συνθήματα, ξεδίπλωσαν πανό που ανάγραφε «Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ», ενώ συμβολικά έχυσαν γάλα και πέταξαν κηπευτικά, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην πολιτική αφανισμού και ξεκληρίσματος.

Παράλληλα, σήμερα τα χαράματα ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν συγκροτημένα με λεωφορεία, αλλά και με ΙΧ αυτοκίνητα, μικρομεσαίοι αγρότες από τις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Στις 4.30 τα ξημερώματα ήταν το ραντεβού για τους αγρότες από το μπλόκο στο Αργος Ορεστικό, περίπου την ίδια ώρα για άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ για λίγο πιο μετά, στις 6 το πρωί, είχαν ορίσει την αναχώρησή τους οι αγρότες από το μπλόκο των Μαλγάρων. Στην πανελλαδική κινητοποίηση θα συμμετάσχει και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, ενώ περίπου την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένη και η αναχώρηση για την Αθήνα από τη Βέροια, τη Νάουσα και την Πέλλα.

Αντίστοιχα ραντεβού για τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο έχουν δοθεί για σήμερα νωρίς το πρωί σε όλη την ηπειρωτική χώρα, από μπλόκα και Αγροτικούς Συλλόγους στη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και την Ηπειρο.

Συνεχίστηκαν οι επισκέψεις αλληλεγγύης στα μπλόκα

Στο μεταξύ, στα μπλόκα που παραμένουν στη θέση τους, συνεχίστηκαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις εργατικής - λαϊκής στήριξης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στο μπλόκο της Νίκαιας, το μεσημέρι της Κυριακής, έφτασαν αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων από τη Θεσσαλονίκη.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου, τους καλωσόρισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, υπογραμμίζοντας ότι οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την επιβίωση και δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί τους, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η κοινωνική συμμαχία θα δώσει δύναμη και προοπτική σ' αυτόν τον αγώνα.

Χαιρετίζοντας ο Κώστας Κακαράντζας, από την Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, αφού σημείωσε ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται, οι Λαϊκές Αγορές οδηγούνται σε διάλυση για να συγκεντρωθεί ολοκληρωτικά η διακίνηση των προϊόντων στις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, τόνισε πως «μαζί θα είμαστε στο συλλαλητήριο στην Αθήνα και μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Βασίλης Ντέρας, εκ μέρους της ΟΒΣΑ, επισημαίνοντας ότι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι μαζί αντιπαλεύουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και υπογράμμισε: «Εσείς αγοράζετε πανάκριβα τα αγροεφόδια και πουλάτε τα προϊόντα σας σε πολύ χαμηλές τιμές, τα οποία εμείς αγοράζουμε πανάκριβα. Χαμένοι κι εσείς κι εμείς και μόνοι κερδισμένοι οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές που κερδοσκοπούν σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών. Σας περιμένουμε την Τρίτη στην Αθήνα. Η νίκη βρίσκεται στη συμμαχία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ