Κυριακή 12 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Eurokinissi

Το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Αττικής για στήριξη και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Τρίτης βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Το ΠΑΜΕ, από την πρώτη στιγμή, με ανακοίνωσή του κάλεσε σε στήριξη του συλλαλητηρίου, όπως έκανε και η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, και ήδη μια σειρά εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και άλλοι μαζικοί φορείς καλούν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, αναδεικνύοντας τον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, «σπάζοντας» στην πράξη τον «κοινωνικό αυτοματισμό» που επιχείρησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.

Ιδιος ο εχθρός μας, κοινός ο αγώνας μας

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σε έναν κλάδο δηλαδή που έχει άμεση σχέση με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, σημειώνει:

«Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών είναι στο πλευρό και στηρίζει τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής των συνδικάτων και των εργαζομένων του κλάδου στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα. Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στρέφεται ενάντια στη φορολεηλασία του ήδη πετσοκομμένου εισοδήματος των οικογενειών τους, στο παραπέρα τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, στο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων από το χωράφι και το κοπάδι, στο οποίο οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την ΚΑΠ της ΕΕ.

Εμείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την άγρια επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και των βιομηχάνων. Οι ανατροπές στα Εργασιακά και στα δικαιώματά μας είναι καθημερινός στόχος των βιομηχάνων μέσα στους χώρους δουλειάς, ώστε να αυξήσουν την εκμετάλλευση, να αποσπάσουν μεγαλύτερα κέρδη σε βάρος μας. Ο εχθρός είναι ίδιος, οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και η εξουσία τους. Αρα και ο αγώνας των εργατών και αγροτών είναι κοινός και αλληλέγγυος.

Η κοινωνική συμμαχία των εργατών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων μπορεί και πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, ώστε να αποτρέψει σήμερα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, αύριο να ανατρέψει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, να γευτούμε όλοι εμείς τον τεράστιο πλούτο που παράγουμε».

Σπάμε τον «κοινωνικό αυτοματισμό» που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση

Παράλληλα, στο Δημόσιο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14/2 παναττική 3ωρη στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τη λήξη του ωραρίου, με απόφαση της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία και δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες του Δημοσίου έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις για στάση εργασίας και συμμετοχή στην κινητοποίηση. Μεταξύ αυτών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής κ.ά.

«Καλωσορίζουμε στην Αθήνα τους μικρομεσαίους αγρότες και τους υποδεχόμαστε αγωνιστικά την Τρίτη στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο», σημειώνει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Λαμπρινή Χριστογιάννη, πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΓ.

«Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας που δίνουν», προσθέτει, «είναι για την επιβίωσή τους, καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζει πιστά την ΚΑΠ της ΕΕ που οδηγεί στο ξεκλήρισμά τους, στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε μια χούφτα μονοπώλια. Απέναντι στον αγώνα τους η κυβέρνηση προσπαθεί να υποκινήσει τον "κοινωνικό αυτοματισμό". Ομως, η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουμε κοινό αντίπαλο, την αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, γιατί αφορά επίσης την εξασφάλιση φθηνών και υγιεινών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Δίνουμε το δικό μας αγώνα επιβίωσης συμπαρατάσσομενοι με τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, παλεύουμε να εμποδίσουμε τα χειρότερα, δείχνοντας τη διέξοδο σε μια διαφορετική οργάνωση της παραγωγής, όπου κριτήριο δεν θα είναι το κέρδος αλλά η ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών».

Στο συλλαλητήριο της Τρίτης καλούν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ