Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στο επίκεντρο οι σχέσεις με ασιατικές δυνάμεις

Ενώ συνεχίζονται οι κόντρες του νέου Προέδρου με μέρος του δικαστικού σώματος και μελών του Κογκρέσου....

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με την επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με την επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» δείχνει να ακολουθεί ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις σχέσεις με την πολλαπλώς ανταγωνιστική Κίνα. Χτες, με καθυστέρηση αρκετών ημερών, αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, για την κινέζικη πρωτοχρονιά, τονίζοντας ότι αναμένει να συνεργαστεί μαζί του «προκειμένου ν' αναπτυχθεί μία «εποικοδομητική σχέση συνεργασίας» που θα εξυπηρετεί και τις δύο χώρες.

Είναι πάντως ενδεικτικό το γεγονός πως ο Τραμπ επέλεξε την οδό της επιστολής, αποφεύγοντας από τις 8 Νοέμβρη και έπειτα την άμεση, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του. Η κίνηση Τραμπ δεν έμεινε απαρατήρητη από το Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, επιβεβαίωσε την επιστολή Τραμπ, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο «δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της σχέσης με τις ΗΠΑ» και ότι «είναι έτοιμο να εργαστεί με την αμερικανική πλευρά για να επεκτείνει τη συνεργασία και να διαχειριστεί τις όποιες διαφορές με γνώμονα τις αρχές της μη σύγκρουσης και μη αντιπαράθεσης, του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».

Ο Λου πρόσθεσε ότι Κίνα και ΗΠΑ έχουν αμφότερες «την ευθύνη να προστατεύσουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και να προωθήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία». «Η συνεργασία είναι η μόνη σωστή επιλογή για την Κίνα και τις ΗΠΑ», κατέληξε.

Σήμερα η συνάντηση Τραμπ - Αμπε

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις και τις γνωστές απειλές του Προέδρου Τραμπ για μεγάλους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων που προορίζονται για την αμερικανική αγορά αλλά φτιάχνονται σε άλλες χώρες, πραγματοποιείται σήμερα στο Λευκό Οίκο η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίντζο Αμπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμπε θα προτείνει τη διεξαγωγή νέων διμερών συνομιλιών για θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο, μακροοικονομικά ζητήματα, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την ασφάλεια. Αναμένεται επίσης να προσπαθήσει να δελεάσει τον Πρόεδρο Τραμπ με υποσχέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ από ιαπωνικά μονοπώλια, και τον εκσυγχρονισμό των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων, ώστε να ανοίξουν οι μπίζνες για αμερικανικά μονοπώλια της αμυντικής βιομηχανίας. Θα επιδιώξει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας για τον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, υποστηρίζοντας (όπως δήλωσε χτες ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα) πως «επιδεινώνεται συνεχώς» και ως εκ τούτου «είναι σημαντικό να διατηρηθεί η στέρεη βάση της συμμαχίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και διεθνώς».

Η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες που έχουν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ. Πέρυσι έφτασε τα 68,9 δισ. δολάρια.

Αργότερα χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, με πλήθος θεμάτων στην ατζέντα και το ζήτημα της λεγόμενης Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ και ΗΠΑ, που οι τελευταίες θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν ή έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί και να αποχωρήσουν. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, ωστόσο, δεν είχαν δοθεί πληροφορίες για τις συζητήσεις.

Η ορκωμοσία του Σέσιονς

«Οι επικίνδυνοι καιροί που ζούμε απαιτούν έναν αποφασισμένο υπουργό Δικαιοσύνης, σαν τον Τζεφ Σέσιονς», δήλωσε χτες ο Τραμπ, απορρίπτοντας τις διαμαρτυρίες Δημοκρατικών Γερουσιαστών και ακτιβιστών για τις διασυνδέσεις του νέου υπουργού με ακροδεξιές οργανώσεις...

Μετά την ορκωμοσία του, που έγινε εφικτή μετά από μέρες θυελλωδών συζητήσεων στη Γερουσία, ο Σέσιονς δήλωσε πως η αύξηση της εγκληματικότητας είναι «μια επικίνδυνη, διαρκής τάση στη χώρα» και πως ο ίδιος πρόκειται να βάλει τέλος «στην ανομία της παράνομης μετανάστευσης».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τρία νέα διατάγματα, το ένα εκ των οποίων υποτίθεται πως βάζει στο στόχαστρο τα καρτέλ των ναρκωτικών, ενώ ένα δεύτερο επικεντρώνεται στα εγκλήματα εναντίον αστυνομικών. Για τους Αφροαμερικανούς - θύματα αστυνομικής, ρατσιστικής βίας, ούτε κουβέντα...

Ο νέος Πρόεδρος «περιέλαβε» ακολούθως τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Μακέιν, με αφορμή τις επικρίσεις για την πρόσφατη επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Υεμένη, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός πεζοναύτη των ειδικών δυνάμεων, αμάχων (ανάμεσά τους και παιδιών) και την καταστροφή αεροσκάφους αξίας 75 εκατ. δολαρίων. Ο Μακέιν είχε χαρακτηρίσει την επιχείρηση «πλήρη αποτυχία» και ο Τραμπ αντέτεινε πως ο Μακέιν «δεν θα έπρεπε να μιλά στα ΜΜΕ για την επιτυχία ή την αποτυχία της αποστολής, γιατί έτσι το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει τον εχθρό...».

Οσον αφορά το «σίριαλ» σχέσεων έντασης του Προέδρου με μέρος του δικαστικού σώματος, είχαμε χτες νέο «επεισόδιο». Ο Τραμπ αμφισβήτησε τις δηλώσεις του δικαστή Νιλ Γκόρσατς, τον οποίο διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο, και ο οποίος φέρεται πως είχε επικρίνει κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία τα απαξιωτικά σχόλια του Προέδρου για συναδέλφους του σαν «απογοητευτικά» και «αποκαρδιωτικά» . Ο Τραμπ είπε πως τα σχόλια του Γκόρσατς «παρερμηνεύτηκαν»...

Συναντήσεις με προέδρους αεροπορικών εταιρειών

Ανάμεσα στις πολλές συναντήσεις που είχε χτες ο Πρόεδρος Τραμπ, ξεχώρισε εκείνη με τα στελέχη μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα των αμερικανικών αεροδρομίων, την αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν πως θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών που εφαρμόζονται με ξένες αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, «American Airlines Group Inc», «United Continental Holdings Inc» και «Delta Air Lines» ασκούν πιέσεις ώστε να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τις συμφωνίες για τους «Ανοιχτούς Ουρανούς», στις οποίες συμμετέχουν τρεις ανταγωνιστικές εταιρείες από τη Μέση Ανατολή («Qatar», «Etihad» και «Emirates»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ