Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διεργασίες, «μπηχτές» και ανοιχτοί δίαυλοι

Συνεχίζονται οι διεργασίες στην εγχώρια Κεντροαριστερά, μέσα και από αντιθέσεις για το πώς και με ποιους ως μπροστάρηδες θα προχωρήσει η συγκρότηση μιας ακόμα εναλλακτικής της αστικής διαχείρισης.

Ο Στ. Θεοδωράκης, μετά τις απανωτές ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών που είχαν εκλεγεί με το Ποτάμι, μιλώντας στο «ραδιόφωνο 98.4» της Κρήτης, ερωτώμενος αν οι αποχωρήσεις των βουλευτών εντάσσονται σε ένα σχέδιο πίεσης έτσι ώστε να μπει τελικά το Ποτάμι στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε: «Προφανώς από κάποιους υπάρχει σκέψη ότι αν πιεστεί πολύ ο Θεοδωράκης θα αναγκαστεί να προσέλθει», ενώ έκανε λόγο για κάποιους που, όπως είπε, «προσπαθούν νυχθημερόν με γεύματα και τάζοντας διάφορα, να πάρουν κάποιους βουλευτές από ένα κόμμα και την άλλη μέρα λένε "ελάτε να συνεργαστούμε"».

Ερωτώμενος, βέβαια, αν η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να παίρνει βουλευτές από το Ποτάμι, βάζει τέλος στην πιθανότητα συνεργασίας, απάντησε ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται», υποστηρίζοντας ότι πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους σε αυτά τα «παλαιοκομματικά παιγνίδια της ηγεσίας τους». Τέλος, θετικά αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των Γ. Φλωρίδη, Α. Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση που συναντά ωστόσο την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναγνωρίζει ως μόνο πόλο τέτοιας συσπείρωσης τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Στ. Ξεκαλάκης, μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 Fm» σημείωνε ότι «ζητήσαμε από τις συλλογικότητες και τις όμορες ιδεολογικά πολιτικές δυνάμεις, να συμμετάσχουν ισότιμα, διατηρώντας την αυτονομία και την αυτοτέλειά τους στις διαδικασίες της Συμπαράταξης για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στο Συνέδριο για τη δημιουργία της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης», διατηρώντας κι αυτός με τη σειρά του ανοικτούς διαύλους με το Ποτάμι λέγοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν χωρίσει οι δρόμοι μας με το Ποτάμι, τώρα όμως πρέπει να ρίξουμε το βάρος κυρίως στον πολιτικό σχεδιασμό». Εβαλε, εξάλλου, στόχο για το κόμμα του, να ξαναβρεθεί «με τις κοινωνικές και τις παραγωγικές δυνάμεις που το στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια».

Ολα αυτά, βέβαια, υπό το φως της σταθερής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικού πλέον εκπρόσωπου της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, να παίξει το χαρτί της συνεργασίας με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, στήνοντας και το δίπολο εγκλωβισμού του λαού, ανάμεσα σε «προοδευτικές» - «ευρωπαϊκές δυνάμεις» και «αντιδραστικές» - «αντιευρωπαϊκές». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ευρισκόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Τσ. Γκάμπριελ, στους οποίους επισήμανε ότι «πάγιος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση νέων συμμαχιών για την προώθηση μιας νέας πολιτικής με κοινωνικό πρόσωπο, με το σύνολο των πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων, κυρίως δε με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους». Συμμετείχε, εξάλλου, ως παρατηρητής σε πρωινό εργασίας της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ