Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Ενα ακόμα εργαλείο για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Τα όσα προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου με τη διαδικασία της κύρωσης και ανάρτησης των δασικών χαρτών, αναδείχθηκαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε τη Δευτέρα στη Βουλή, επί της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι οι δασικοί χάρτες «είναι στα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου με χρονοδιάγραμμα γιατί λύνει προβλήματα όχι για τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που σ' αυτήν τη φάση που βρίσκονται επενδύουν λεφτά στη γη. Αρα, τι θέλουν; Θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια, να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις ως προς τις χρήσεις γης, ως προς το ιδιοκτησιακό, ως προς το χαρακτήρα, να μην υπάρχει εμπόδιο, να μην υπάρχει φραγμός για να κερδίσουν εύκολα, γρήγορα. Αυτούς πάτε να εξυπηρετήσετε και το πουλάτε σαν "φουντούκι" ότι εξυπηρετείτε τον λαό». Αλλωστε, όπως τόνισε, «αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν θεωρούσε τη γη εμπόρευμα, θα καταργούσε το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ 4280/2014, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί ότι θα το κάνει όταν ήταν στην αντιπολίτευση, καθώς ο νόμος αυτός αναγνωρίζει τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα».

Εξάλλου, σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, από τις πρώτες κιόλας αναρτήσεις των δασικών χαρτών ήρθαν στο φως όλες οι «παρανομίες που έχουν γίνει, αλλά και οι πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, αφού αποδεικνύουν - φαίνονται καθαρά - τις αλλαγές στη χρήση και τον χαρακτήρα των δασών και των δασικών εκτάσεων, τη μετατροπή τους σε οικιστικές ή τουριστικές επιχειρήσεις ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.τ.λ.».

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι έχουν χαρακτηριστεί δάση ή δασικές εκτάσεις, εκτάσεις που είναι γεωργικές, τονίζοντας ότι γι' αυτό άλλωστε στις αγροτικές κινητοποιήσεις οι αγρότες διαδηλώνουν και έξω από τις Δασικές Υπηρεσίες. Η αμφισβήτηση των γεωργικών εκτάσεων έχει ως συνέπεια αγρότες να μένουν χωρίς καλλιεργήσιμη γη, να χάνουν επιδοτήσεις, ενώ για να καταθέσουν ένσταση θα πρέπει να πληρώσουν τσουχτερά χαράτσια, χώρια τα όσα θα πρέπει να δώσουν σε ιδιώτες (π.χ. τοπογράφους κ.ά.) όταν με το ζόρι εξασφαλίζουν το ψωμί των οικογενειών τους.

Απαίτησε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και τις γεωργικές εκτάσεις χωρίς καμία επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς να ευνοηθούν καταπατητές, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης και να εξασφαλιστεί το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, πόροι και μέσα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, «για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, υπερασπίστηκε πλήρως το «δασοκτόνο» νόμο 4280/2014 της προηγούμενης κυβέρνησης, δίνοντας και το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας ότι οι δασικοί χάρτες, έτσι όπως προωθούνται, έρχονται να ικανοποιήσουν το αίτημα για «αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισονομίας». Αρνήθηκε, δε, να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση ότι δεν θα κληθούν τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν για τα «λάθη» στους δασικούς χάρτες, ενώ παρουσίασε ως κατόρθωμα ότι η κυβέρνηση κάνει το «τέλος αντιρρήσεων» από πέντε έως δέκα στρέμματα «180 ευρώ από 500 που ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ