Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μέσα από τη ρωγμή της ανθρώπινης ύπαρξης

Το εμβληματικό έργο του Λόρκα «Ματωμένος γάμος» ανεβάζει στο «Από Μηχανής θέατρο» (Ακαδήμου 13, Κεραμεικός), από τις 12 Φλεβάρη και κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ., ο Κωνσταντίνος Ντέλλας στην καινούργια μετάφραση του Δημήτρη Τσεκούρα και σε πρωτότυπη μουσική, γραμμένη αποκλειστικά για την παράσταση, από τον Cayetano.

Η προετοιμασία ενός γάμου, δύο άνθρωποι που το σκάνε προσβάλλοντας την τιμή των οικογενειών τους και ένας διπλός θάνατος είναι ο άξονας του «Ματωμένου Γάμου». Μέσα σ' αυτόν τον καμβά, ο Λόρκα ζωγραφίζει με τον ποιητικό του λόγο έναν σουρρεαλιστικό πίνακα με την παλέτα του Τόπου του και του Κόσμου του. Οι άνθρωποι κυνηγούν τον Ηλιο και το Φεγγάρι κυνηγά τους ανθρώπους. Ο ίδιος ο ποιητής χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο του ως τραγωδία. Με γνώμονα αυτό, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας, έχοντας στο πλευρό τους ηθοποιούς Βασίλη Βηλαρά, Μαρία Κοσκινά, Ζωή Ξανθοπούλου, Φανή Παναγιωτίδου, Αποστόλη Ψαρρό, προσεγγίζει το έργο μέσα από τη ρωγμή που δημιουργούν στην ανθρώπινη ύπαρξη ο φόβος και η επιθυμία, το δίκαιο και το άδικο, ο θάνατος και ο έρωτας.

Ο «Ματωμένος Γάμος» γράφτηκε το 1932 και αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Ανέβηκε πρώτη φορά στη Μαδρίτη τον Μάρτη του 1933. Στην Ελλάδα ανέβηκε πρώτη φορά τον Απρίλη του 1948. Η παράσταση ανεβαίνει υπό την αιγίδα του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιστημονική Σύμβουλος: Βασιλική Βέλλιου. Δραματουργική Επεξεργασία: Κωνσταντίνος Ντέλλας, Βασιλική Βέλλιου. Σκηνογραφία: Ανδρέας Σκούρτης. Ενδυματολογία: Κωνσταντίνα Μαρδίκη. Κινησιολογία: Ανδρονίκη Μαραθάκη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org