Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ανατροπή της άσχημης κατάστασης στο ΕΚΑ θα είναι μεγάλο βήμα συνολικά για το συνδικαλιστικό κίνημα

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Χρήστου Κατσώτη, εκ μέρους της ΔΑΣ

Κάλεσμα της ΔΑΣ προς όλους τους αντιπροσώπους για την ενίσχυσή της, απηύθυνε ο Χρ. Κατσώτης
Κάλεσμα της ΔΑΣ προς όλους τους αντιπροσώπους για την ενίσχυσή της, απηύθυνε ο Χρ. Κατσώτης
Μιλώντας εκ μέρους της ΔΑΣ στο 30ό Συνέδριο του ΕΚΑ, ο Χρήστος Κατσώτης, κάλεσε όλους τους αντιπροσώπους του συνεδρίου να ενισχύσουν τη ΔΑΣ.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

«Κάθε εκλεγμένος αντιπρόσωπος που θα πάρει μέρος στο 30ό Συνέδριο του ΕΚΑ πρέπει να αναρωτηθεί και να αποφασίσει:

Εάν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Εάν θα επιτρέψει να έχουν το τιμόνι της διοίκησης του ΕΚΑ τα συνδικαλιστικά στελέχη που υπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Εάν θέλουν το ΕΚΑ, να παραμείνει στήριγμα της εργοδοσίας στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, να παραμείνει μηχανισμός εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια για την ανατροπή της άσχημης κατάστασης στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Οργάνωση της πάλης και ενίσχυση των ταξικών της χαρακτηριστικών

Παράλληλα, ο Χρ. Κατσώτης, αφού ανακοίνωσε τα συλλαλητήρια στις 21 Φλεβάρη, απηύθυνε κάλεσμα για την οργάνωση της εργατικής τάξης, για την ενίσχυση της πάλης της και των ταξικών της χαρακτηριστικών:

«Να δυναμώσει η παρέμβαση σε όλες τις πτυχές για όλα τα μέτωπα πάλης που έχουμε μπροστά μας. Να ενταθεί η πάλη για ένταξη όλο και περισσότερων εργαζομένων στην οργανωμένη συνδικαλιστική δράση, να αποκτούν στέρεους αγωνιστικούς δεσμούς με το Συνδικάτο, τη Λαϊκή Επιτροπή, την Επιτροπή Αγώνα και κάθε άλλη μορφή οργάνωσης.

Να δημιουργηθούν κλαδικά ή επιχειρησιακά σωματεία, ανάλογα τι βοηθάει καλύτερα σε χώρους και κλάδους.

Να βελτιωθεί η λειτουργία των ΔΣ, να καθιερωθεί σε όλα η μαζική γενική συνέλευση, με συνεχή ενημέρωση, με εξεύρεση νέων τρόπων συμμετοχής των μελών του σωματείου.

Να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στην οργάνωση της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας, της ταξικής αγωνιστικής στήριξης της κάθε εργατικής οικογένειας, του κάθε εργάτη στη μάχη που δίνει για επιβίωση και στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Θέλουμε να σας καλέσουμε και από αυτό το βήμα να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του "Athens Ledra", του "Καρυπίδη", που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για μεγάλο διάστημα...

Ο αγώνας της εργατικής τάξης μπορεί και πρέπει να αποκτήσει πιο ταξικά χαρακτηριστικά. Να συνειδητοποιείται από όλο και πιο πολλούς εργαζόμενους ότι οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης, μέσα από τους σκληρούς αγώνες της, θα είναι πάντοτε επισφαλείς και αβέβαιες. Οι οικονομικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης δεν μπορούν να εγγυηθούν την πραγματική καλυτέρευση της θέσης της αν δεν σταματήσει ο φαύλος κύκλος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Για να σταματήσουν τα δεινά για την εργατική τάξη, χρειάζεται η πάλη του εργατικού κινήματος να προσανατολιστεί συνολικά ενάντια στην ίδια την καπιταλιστική εξουσία, την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τους φορείς της. Η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής συμμαχίας και της πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης είναι βασική προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Η λαϊκή ευημερία και προκοπή μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την απελευθέρωσή τους από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ώστε να περάσει η εξουσία και ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν.

Διεκδικούμε τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων

«Ο αγώνας μας», πρόσθεσε, «ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις μειωμένες απαιτήσεις και προσδοκίες, με τη λογική του "μικρότερου κακού".

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για ανάκτηση των απωλειών με επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων στα επίπεδα του 2009, όπως προβλέπεται και με την πρόταση νόμου.

Διεκδικούμε τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, στον αντίποδα της σημερινής "έκρηξης" των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που βαθαίνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και κάνουν σκόνη δικαιώματα και μισθούς.

Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή με τις δυνάμεις της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας, που υιοθετούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και ταυτίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά του κεφαλαίου.

Γι' αυτό θεωρούν "μη ρεαλιστικό" το αίτημα για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης και διεκδικούν απλά κάποιες μικροπαρεμβάσεις, που θα αποκαθιστούν το ρόλο τους ως "κοινωνικών εταίρων" του κεφαλαίου και της κυβέρνησης στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα Εργασιακά και τους μισθούς.

Αυτή είναι και η διαχωριστική γραμμή με δυνάμεις του ρεφορμισμού που σπέρνουν αυταπάτες ότι η ανάκτηση απωλειών μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο μιας άλλης διαχείρισης του στόχου της ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι αγωνίες και το πραγματικό συμφέρον των εργαζομένων δεν ενδιαφέρουν αυτές τις δυνάμεις, που πρέπει να πάρουν την θέση που τους ταιριάζει.

Να ισχυροποιηθεί ο συνδυασμός της ΔΑΣ, η ισχυροποίηση παραπέρα του ΠΑΜΕ που αποτελεί εγγύηση για τους εργαζόμενους και την προοπτική του αγώνα τους. Αυτό πολεμά η εργοδοσία και όσοι την υπηρετούν.

Οι αντιπρόσωποι στο 30ό Συνέδριο έχουν πια μεγάλη πείρα από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό και με τις όποιες διαφορές τους έχουν υποχρέωση να διαμορφώσουν προοπτική υπέρ των εργατικών συμφερόντων, ενισχύοντας τον μόνο συνδυασμό που εγγυάται αυτήν τη πορεία, τη ΔΑΣ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ