Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Οργανωτικές αλλαγές για καλύτερη προσφορά στις μπίζνες των επιχειρηματιών

Ψηφίστηκε επί της αρχής από τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, την περασμένη Τετάρτη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών και άλλες διατάξεις», του οποίου ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του υπουργείου και συνολικά της κυβέρνησης στην προώθηση των στρατηγικών σχεδιασμών και στόχων της εγχώριας αστικής τάξης, όπως είναι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την αναβάθμιση του ειδικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισαν το νομοσχέδιο, με την κριτική τους να εστιάζεται σε θέματα διαχείρισης, όπως ότι συστήνεται ρουσφετολογικός μηχανισμός και άλλα παρόμοια. Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται συνοπτικά η αναβάθμιση του Επιστημονικού Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΕΚΑΣ), το οποίο μετονομάζεται σε Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΚΑΣ), υπηρεσία που παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, ενώ τώρα πέραν των άλλων της δίνεται η δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες για την εκπόνηση μελετών και με Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Συστήνεται, επίσης, επιστημονικό συμβούλιο, το οποίο έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα για νομικής φύσης ζητήματα και το οποίο θα αποτελείται από καθηγητές πανεπιστημίου για τριετή θητεία, «αυτοτελές Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας» που υπάγεται απευθείας στο ΥΠΕΞ. Επαναφέρεται το όριο ηλικίας στα 70 έτη για την αποχώρηση προϊσταμένων προξενικών αρχών, από τα 67 έτη που είναι σήμερα. Ακόμα, όσον αφορά τα «μυστικά κονδύλια» θεσμοθετείται η διαβίβαση των εγγράφων δαπάνης άνω των 25.000 ευρώ στη Βουλή, στο όνομα υποτίθεται της διαφάνειας, ωστόσο στην πραγματικότητα, δεν αλλάζει τίποτα, αφού παρέχεται η δυνατότητα τεμαχισμού δαπανών σε κονδύλια μικρότερα των 25.000 ευρώ.

Το ΚΚΕ από την αρχή καταψήφισε το νομοσχέδιο, καθώς όπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Σταύρος Τάσσος, οι ρυθμίσεις του προσβλέπουν σε ένα «υπουργείο πιο αποτελεσματικό στην προώθηση των κεντρικών στρατηγικών επιλογών, που είναι η βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για να προωθήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης». Οπως τόνισε, το υπουργείο Εξωτερικών πρωτοστατεί στην προώθηση επιλογών της αστικής τάξης «που εμπλέκονται με τις γενικότερες σφοδρές αντιπαραθέσεις που ξετυλίγονται στην περιοχή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους».

Ηταν χαρακτηριστικά για τη «σύνδεση» του υπουργείου με τους επιχειρηματικούς ομίλους τα όσα ανέφερε στην Επιτροπή, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, ο Λ. Παπακωνσταντινίδης, πρόεδρος της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ. Πρόκειται, σημείωσε, για μία υπηρεσία με 145 στελέχη που στελεχώνουν 56 γραφεία οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και χαρακτήρισε την υπηρεσία «το ξίφος, αλλά και η ασπίδα του Ελληνα επιχειρηματία» που αναπτύσσει «τις δραστηριότητές του σε ξένες αγορές», προσθέτοντας ότι «οι θέσεις μας αποβλέπουν πάντα στην καλύτερη προσφορά υπηρεσιών σε επιχειρηματίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ