Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εδωσε το περίγραμμα των κινήσεων της ντόπιας αστικής τάξης

Ενα περίγραμμα των κινήσεων της ντόπιας αστικής τάξης σε διπλωματικό πεδίο, στην προσπάθειά της να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, μέσα από το στήσιμο συμμαχιών και την εν γένει συνεργασία με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, αλλά και τη συμβολή της στην προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, έδωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του υπουργείου.

Περιγράφοντας τους βασικούς άξονες, που επιχειρεί να στήσει η αστική τάξη, μίλησε για το ότι «αναπτύξαμε τις δυο τριμερείς σχέσεις που είχαμε Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος, Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, σε σχέσεις που δεν είναι μόνο σε επίπεδο του ΥΠΕΞ, αλλά όλων των υπουργείων και σε όλες τις βαθμίδες και επεκτείναμε τις τριμερείς μας σχέσεις και με το Λίβανο και με την Παλαιστίνη και με την Ιορδανία».

Εστιάζοντας στην ίδια περιοχή, στις σχέσεις με τα αραβικά κράτη, για τις επαφές με τα οποία έστησαν τη λεγόμενη Διάσκεψη της Ρόδου, είπε: «Συγκροτήσαμε, και την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη θα επαναλάβουμε τη νέα δομή (σ.σ: τη Διάσκεψη), (...) δηλαδή τη δομή ασφάλειας και σταθερότητας της Ρόδου, που το κύριο χαρακτηριστικό της (...) είναι η θετική ατζέντα. Πρέπει να έχουμε θετικές προτάσεις, ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή, ή σε συγκρούσεις, να προβάλουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν δίκτυα, συνεργασίες, σε όλα τα πεδία από την οικονομία, μέχρι τον πολιτισμό και την έρευνα».

«Εχουμε, επίσης, καθιερώσει τη διεθνή Διάσκεψη για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, και φέτος, την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη, θα τη συνδιοργανώσουμε μαζί με την Αυστρία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» γνωστοποίησε, μιλώντας για άλλο ένα από τα σχήματα με τα οποία ο ευρωατλαντικός άξονας προωθεί τους σχεδιασμούς του στην περιοχή, σε αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με προμετωπίδα τα διάφορα προσχήματα των ιμπεριαλιστών για τις επεμβάσεις τους.

Για τα Βαλκάνια είπε: «Εχουμε αναπτύξει καλές σχέσεις γειτονίας και στα Βαλκάνια. Εχουμε δυο νέες συνεργασίες: Τη συνεργασία των τεσσάρων κρατών - μελών της ΕΕ, με Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία, και έχουμε τη διασυνοριακή με τους τρεις βόρειους γείτονές μας», Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κόσσοβο.

Σε ό,τι αφορά νέες ζώνες συμφερόντων όπου αναζητά διόδους το ντόπιο κεφάλαιο, και των «ρόλων» που αναλαμβάνει στο πλαίσιο των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων, σημείωσε: «Ανοίγουμε, όπως ξέρετε, πρεσβεία στη Σιγκαπούρη, σε μια πόλη - κράτος, η οποία συμπυκνώνει όλες τις νέες δραστηριότητες της αναδυόμενης Ασίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας. Και επίσης, ανοίγουμε Γενικό Προξενείο στο Ερμπίλ. Ξέρετε τον γεωστρατηγικό ρόλο που παίζει η περιοχή του Βόρειου Ιράκ, ή αλλιώς Κουρδιστάν. Εχουμε την πρόθεση να επαναδραστηριοποιηθούμε διπλωματικά στη Λιβύη, όπου πήγαμε πρόσφατα και είδαμε την πρεσβεία μας, η οποία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, όπως και στη Συρία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ