Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αναζωπύρωση των συγκρούσεων

Καθώς αναζωπυρώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) και τους πολιτοφύλακες που ελέγχουν τους θύλακες στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία (τις αυτοαποκαλούμενες παραπλανητικά Λαϊκές Δημοκρατίες, αφού πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία), δυναμώνουν και οι αλληλοκατηγορίες για το ποια πλευρά παραβιάζει πρώτη τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ από το Φλεβάρη του 2015. Οι δύο πλευρές δίνουν διαφορετικό αριθμό απωλειών, ο ουκρανικός στρατός κάνει λόγο για 2 νεκρούς στρατιώτες και 2 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο και ρίψεις ρουκετών των πολιτοφυλάκων που έπληξαν κατοικημένες περιοχές στον τομέα ελέγχου του στην Αντβίγιφκα, ενώ οι πολιτοφυλακές υπολογίζουν τις απώλειες των Ουκρανών σε πάνω από 15, ενώ αναφέρουν 4 νεκρούς πολιτοφύλακες, μια γυναίκα που χτυπήθηκε από πυρά κοντά σε ένα σχολείο που υπέστη πολλές υλικές ζημιές στην κωμόπολη Μακέγιεφκα και άλλες υλικές ζημιές σε 36 συνοικίες και χωριά του Ντονέτσκ, σε μια απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη γραμμή αντιπαράθεσης με χρήση βαρέος πυροβολικού.

Πάντως, ενδεικτική της όξυνσης της κατάστασης σε μια σύγκρουση που ξεκίνησε στην Ουκρανία για τον έλεγχο αγορών και σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που στήριξαν την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης και της καπιταλιστικής Ρωσίας, είναι η δήλωση του συμβούλου του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ. Αυτός απέδωσε τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες μέρες γύρω από την περιοχή της Αντβίγιφκα και άλλες κοινότητες, σε «προβοκάτσια» της ουκρανικής κυβέρνησης για να εγκαταλειφθεί οριστικά η συμφωνία του Μινσκ. Επίσης, πρόσθεσε με νόημα ότι «στοχεύει στο να τσεκάρει τη νέα αμερικανική διοίκηση και αν αυτή είναι έτοιμη όπως έκανε έως τώρα, να στηρίξει τον ουκρανικό στρατό». Και κατέληξε: «Το Κίεβο δεν χρειάζεται τη συμφωνία του Μινσκ, μόνο χρησιμοποιεί το "σχήμα του Μινσκ" σαν κάλυψη και μέσο πίεσης προς τη Ρωσία». Εξίσου χαρακτηριστική και η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που σχολίασε ότι «η τρέχουσα κλιμάκωση στο μέτωπο ίσως είναι απλώς ένας ακόμη λόγος για την άμεση επανέναρξη του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ».

Χαρακτηριστική όμως είναι και η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου που συμβάλλει στο συνεχιζόμενο μακελειό στην Ουκρανία, ο οποίος μονόπαντα κάλεσε τη Ρωσία να «ασκήσει επιρροή στους αυτονομιστές να τηρήσουν τη συμφωνία του Μινσκ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ