Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΤΤΑΒΑ.-- Εξι κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης και άλλες πέντε για απόπειρα κατά της ζωής ισάριθμων ατόμων απήγγειλαν χτες οι εισαγγελικές αρχές του Κεμπέκ σε βάρος του 27χρονου Γαλλοκαναδού ακροδεξιού φοιτητή Πολιτικών Επιστημών και Ανθρωπολογίας Αλεξάντρ Μπισονέτ. Αστυνομικοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι συνεχίζουν τις έρευνες σε βάρος του δράστη του μακελειού σε τέμενος του Κεμπέκ την περασμένη Κυριακή (με αποτέλεσμα το θάνατο έξι ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 12, εκ των οποίων οι πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση), μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο να απαγγελθούν σε βάρος του και κατηγορίες για τρομοκρατία και επίθεση στην εθνική ασφάλεια. Τα θύματα της επίθεσης ήταν όλοι Καναδοί με διπλή υπηκοότητα, οι περισσότεροι από χώρες της Βόρειας Αφρικής.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Ο Μαροκινός βασιλιάς Μοχάμεντ Στ' παραβρέθηκε χτες στην τελετή λήξης της συνόδου της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα, μία μέρα αφού η χώρα του έγινε και πάλι δεκτή στο μπλοκ αυτό, έπειτα από 33 χρόνια απουσίας. Το Μαρόκο χαιρέτισε την επανένταξή του στην Αφρικανική Ενωση (με τις ψήφους 39 σε σύνολο 54 χωρών) ως «ιστορική απόφαση» και «διπλωματική νίκη».

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Ενα 10χρονο κορίτσι σκοτώθηκε χτες όταν αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στη βορειοανατολική Νιγηρία, κοντά σε στρατόπεδο. Οι στρατιώτες της ζήτησαν να σταματήσει, όμως τους αγνόησε. Απείλησαν να την πυροβολήσουν και τότε υπάκουσε και σήκωσε το χιτζάμπ της. Τότε είδαν ότι φορούσε μια ζώνη με εκρηκτικά, τα οποία πυροδότησε, στην κοινότητα Μπάνκο στην πολιτεία Μπόρνο.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο πόλεμος και η οικονομική κρίση «έσβησαν τα κέρδη μιας δεκαετίας στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Υεμένη» και ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών υποφέρει από υποσιτισμό στη χώρα, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ (UNICEF), τονίζοντας ότι πλέον 2.200.000 παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ανάμεσά τους περίπου 460.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αναμένεται να μειωθεί περισσότερο από 1.000.000 βαρέλια αυτό το μήνα, προβλέπει έρευνα του «Reuters», υποδεικνύοντας ένα καλό ξεκίνημα για τον Οργανισμό σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της πρώτης εδώ και οκτώ χρόνια συμφωνίας για μείωση της παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ