Τρίτη 31 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επιδείνωση των βομβαρδισμών από το στρατό

Αλλο ένα Σαββατοκύριακο έντονων βομβαρδισμών έζησαν οι κάτοικοι της Ανατολικής Ουκρανίας, από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τα εθνικιστικά τάγματα των νεοναζί του «Δεξιού Τομέα». Στο στόχαστρο βρέθηκαν οι θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (που παρά την ονομασία τους είναι αστικά καθεστώτα, αφού κυριαρχούν αστικές δυνάμεις που προσεγγίζουν τη Ρωσία), όπου σημειώθηκαν στο μεν Ντονέτσκ πάνω 1.900 βολές με όπλα διαφόρων διαμετρημάτων, και στο Λουγκάνσκ μερικές δεκάδες, παραβιάζοντας τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, που ουσιαστικά έχει μείνει στα χαρτιά. Από τις συγκρούσεις αυτές, στο Ντονέτσκ σκοτώθηκαν 2 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 3 στα προάστια Μακέγιεφκα, Κιέβσκι και την κωμόπολη Ζαΐτσεβο, όπως και έπεσαν νεκροί 3 πολιτοφύλακες και τραυματίστηκαν άλλοι 4. Μεγάλες είναι και οι υλικές ζημιές, με 18 σπίτια κατεστραμμένα και σημαντικές βλάβες σε υποδομές κοινής ωφέλειας και μια μεταλλουργία.

Επίσης, στο προάστιο Μακέγιεφκα, στο στόχαστρο του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων βρέθηκε και συνεργείο του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού το μεσημέρι του Σαββάτου, που έπαιρνε συνεντεύξεις από κατοίκους της περιοχής, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Η όλη κατάσταση δείχνει τις τελευταίες μέρες μια κλιμάκωση των επιθέσεων και ο επικεφαλής των διαπραγματευτών στην ομάδα Επαφής του Μινσκ από το Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, σημείωσε ότι φαίνεται πως η κυβέρνηση του Κιέβου θέλει να υπονομεύσει τις συμφωνίες και να ξεκινήσει μια περίοδο γενικευμένων συγκρούσεων. Την ίδια ώρα, οι πολιτοφύλακες εκφράζουν τη δυσφορία τους για την αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που δεν επιβλέπει σωστά και αμερόληπτα την υποτιθέμενη εκεχειρία. Αυτό, πάντως, που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία, που προκλήθηκε από την ενδοαστική αντιπαράθεση για επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου και την επέμβαση στη χώρα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, συνεχίζεται και ο λαός εξακολουθεί να ματώνει, στη διαπάλη των εκμεταλλευτών του για έλεγχο αγορών και γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ