Τρίτη 31 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας βρίσκεται πίσω από το διπλό εγκλωβισμό

Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων και βρίσκεται πίσω από το διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά υπό άθλιες συνθήκες, με επιπτώσεις και στη ζωή των νησιωτών. Εμπλέκει ακόμη περισσότερο το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό μέσα στις αντιθέσεις και τα εύθραυστα παζάρια των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, που σήμερα ευνοούν την αστική τάξη της μιας χώρας και αύριο της άλλης, με θύματα πάντα τους λαούς και τους πρόσφυγες.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της, η Λίνα Κροκίδη, μέλος της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, σε εκδήλωση της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης που έγινε πριν μερικές μέρες, με θέμα: «Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και οι επιπτώσεις στους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους».

Η Λίνα Κροκίδη συνέδεσε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό με τους κινδύνους ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με άμεση πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας, στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Οπως υπογράμμισε, η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και οι απειλές για κατάργησή της, δεν είναι μόνο ένα σύνολο αντιδραστικών εξελίξεων στη διαχείριση του Προσφυγικού, αλλά είναι τμήμα από το αξεδιάλυτο κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή, μοχλός διευθέτησης μιας σειράς κρίσιμων προβλημάτων σε βάρος των λαών, εργαλείο για αναδιάταξη των συμμαχιών μεταξύ ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και κρατών. Με την κινδυνολογία που αναπτύσσεται από την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, την ΕΕ κ.λπ., στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία, επιχειρούν να κάνουν διλήμματα των λαών τα διλήμματα των ιμπεριαλιστών. Αυτό, όπως είπε η ομιλήτρια, δεν πρέπει να περάσει.

Στη συνέχεια, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο ιστορικό των αποφάσεων της ΕΕ, που οδήγησαν στη συμφωνία με την Τουρκία. Η προεργασία είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβρη 2015, τότε που ακόμη κυριαρχούσε η κοσμοπολίτικη κατεύθυνση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, όταν έφταναν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες σε κράτη της κεντρικής Ευρώπης μέσω Ελλάδας. Από τότε, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τον εγκλωβισμό 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα και τη δημιουργία ισάριθμων θέσεων φιλοξενίας.

Ακόμα, αναφέρθηκε σε άλλες αποφάσεις της ΕΕ που στόχευαν στην ανακοπή των προσφυγικών ρευμάτων, πάντοτε με τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως οι αποφάσεις για μετατροπή του Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και για επανεφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου μέσω του εκσυγχρονισμού του.

Μίλησε και για την απόφαση του ΝΑΤΟ να εγκατασταθεί μόνιμη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, μετά από αίτημα των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, με πρόσχημα την παρεμπόδιση των προσφύγων - μεταναστών να φτάσουν στα ελληνικά νησιά και πραγματική αιτία τον έλεγχο του πλου των ρωσικών πλοίων.

Η Λίνα Κροκίδη ανέλυσε, στη συνέχεια, το περιεχόμενο της συμφωνίας και του συμπληρωματικού Σημειώματος της Κομισιόν, καθώς και τα ανταλλάγματα που δόθηκαν στην Τουρκία και που ανεξάρτητα από το αν τελικά ορισμένα δεν υλοποιήθηκαν (π.χ. άρση της βίζας), λειτούργησαν υπέρ των επιδιώξεων της τουρκικής άρχουσας τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή, έπαιξαν ρόλο και στις αρνητικές εξελίξεις με το Κυπριακό.

Βασικά στοιχεία της συμφωνίας, αλλά και του Ν. 4375/2016 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων, είναι, όπως ανέφερε η ομιλήτρια: η επιστροφή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και ο ορισμός του πλαφόν των 72.000 που θα μπορούν να επανεγκατασταθούν από την Τουρκία σε κράτη της ΕΕ, η αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, οι διαδικασίες fast-track στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, η πρόβλεψη για δημιουργία 20.000 θέσεων παραμονής προσφύγων - μεταναστών στα νησιά, η εμπλοκή των υπηρεσιών της ΕΕ αλλά και ΜΚΟ στη διαδικασία υποδοχής - ταυτοποίησης - εξέτασης των αιτήσεων ασύλου κ.λπ.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να δυναμώσει την πάλη του κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τώρα μάλιστα που πυκνώνουν τα σύννεφα μιας πιο γενικευμένης στρατιωτικής αντιπαράθεσης, μαζί με την απαίτηση για απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και την Ελλάδα, κόντρα στις συμφωνίες και τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης, για ανθρώπινους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας με ευθύνη του κράτους, για πρόσβαση όλων των προσφυγόπουλων στη δημόσια Εκπαίδευση.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, παρεμβαίνοντας είπε ότι πρέπει να υπάρχει σταθερό μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής για να μην περάσει το ρατσιστικό μίσος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ