Κυριακή 29 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι εκδηλώσεις εορτασμού όλη τη χρονιά

Τη Δευτέρα 30/1, στις 7 μ.μ., στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η παρουσίαση της Διακήρυξης για τα 100 χρόνια του ΣΕΗ

Στις 22 Φλεβάρη του 2017, είναι η μέρα που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), που με τη δράση του «συνόδευσε» τη δράση του ελληνικού λαού σε κάθε καμπή της Ιστορίας.

Για τις εκδηλώσεις εορτασμού αυτής της επετείου του ΣΕΗ, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» η Ηρα Ρόκου, γενική γραμματέας του σωματείου, σημειώνοντας:

«Το ΔΣ, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη μη ανταπόκριση του ΥΠΠΟΑ στα συνεχόμενα αιτήματά μας για επιχορήγηση του εορτασμού, μπροστά στον έναν αιώνα ζωής του ΣΕΗ, αποφάσισε να τιμήσει αυτή την επέτειο με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων.

Η αρχή του "ταξιδιού" γίνεται τη Δευτέρα 30/1, στις 19.00, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, όπου, ανάμεσα σε άλλα, θα παρουσιαστεί η Διακήρυξη των 100 χρόνων ζωής του ΣΕΗ.

Στη συνέχεια, από τις 11 έως τις 21 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί έκθεση αρχειακού υλικού στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη". Πρόκειται για υλικό σπάνιο, που πρώτη φορά θα δοθεί στη δημοσιότητα. Για την έκθεση αυτή έχει προηγηθεί έρευνα, στο αρχείο του ΣΕΗ, στο Θεατρικό Μουσείο, στην ΕΡΤ, αλλά και στο ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, που μας έχει παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και σε σχέση με τη συντήρηση του αρχείου, που σκοπεύουμε να την προχωρήσουμε. Επιδιώκουμε η έκθεση αυτή να ταξιδέψει στη συνέχεια στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας, θα περάσουμε σε ψηφιοποίηση του αρχείου, κάτι πολύ σημαντικό και για τις επόμενες γενιές.

Τον Απρίλη θα κάνουμε μια "περιήγηση" σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του Σωματείου, διοργανώνοντας έναν ιστορικό περίπατο στους δρόμους της Αθήνας. Ταυτόχρονα, θα θέλαμε να τοποθετήσουμε και τιμητικές πλακέτες σε σημεία της πόλης, όπως τα πρώτα γραφεία του ΣΕΗ, που βρίσκονταν στην πλ. Κοτζιά.

Η κεντρική εκδήλωσή μας, που θα γίνει το καλοκαίρι, θα τιμήσει αγωνιστές και προσωπικότητες του χώρου.

Παράλληλα, το ΔΣ του ΣΕΗ, καθώς βρίσκεται και σε μια κρίσιμη μάχη αυτή την περίοδο, για την υπογραφή ΣΣΕ με το Εθνικό Θέατρο, οργανώνει όλη τη διάρκεια της χρονιάς θεματικές συζητήσεις με τα μέλη του, για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του κλάδου, για τον κοινωνικό ρόλο του ηθοποιού.

Τέλος, είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να κλείσουμε την εορταστική περίοδο, με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΣΕΗ, σε σκηνοθεσία Λ. Βαρδαρού».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org