Κυριακή 29 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Στη μάχη της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους

Από συζήτηση με εργάτες σε ναυπηγείο του Περάματος
Από συζήτηση με εργάτες σε ναυπηγείο του Περάματος
Σε θέσεις μάχης βρίσκονται συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων, γυναικείοι, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς, κλιμακώνοντας τη διεκδίκηση για την ανακούφιση των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.

Στοιχείο αυτής της μάχης που ξεχώρισε το τελευταίο διάστημα, είναι η δράση για να ενταχθούν ομαλά τα προσφυγόπουλα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η μεγάλη κινητοποίηση, τόσο για να εκφραστεί η έμπρακτη αλληλεγγύη στα παιδιά που ξεριζώθηκαν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όσο και για να ορθωθεί τείχος στις κραυγές ρατσισμού και ξενοφοβίας των φασιστοειδών, συνέβαλε να γίνουν υπόθεση πλήθους εργαζομένων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Συνέβαλε να γίνει κατανοητό ότι το να καθίσουν στα σχολικά θρανία μερικές δεκάδες ανήλικα παιδιά δεν είναι κάτι που αφορά στενά μερικούς γονείς και δασκάλους. Είναι θέμα που αφορά όλη την εργατική τάξη, που πρέπει να οργανωθεί και να παλέψει μαζί με τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ενάντια στην κοινή αιτία του πολέμου, της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Πρόκειται πραγματικά για ταξική αναμέτρηση των εργαζομένων με το κεφάλαιο και την εξουσία του, με την κυβέρνηση και τους συμμάχους της, που αναδεικνύει ότι αυτοί δεν είναι υπεύθυνοι μόνο για τους πολέμους και τον εγκλωβισμό των προσφύγων. Είναι υπεύθυνοι και γιατί με τους χειρισμούς τους, τη λειψή ενημέρωση γονέων και δασκάλων, στρώνουν το «βούτυρο στο ψωμί» της φασιστικής προπαγάνδας.

Αυτή η δράση έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι γεγονός ότι η κατάσταση δυσκολεύει μέρα με τη μέρα, κυρίως στα νησιά. Οσο περισσότερο ξεκαθαρίζεται ότι οι πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι και θα μείνουν για πολύ καιρό σε αυτούς τους καταυλισμούς, τόσο εμφανίζονται πιο πυκνά αντιδραστικές λογικές. Λογικές που στην ουσία τροφοδοτούνται από την πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης, που κρατά εγκλωβισμένους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και από φασιστοειδή και εμφανιζόμενους ως «αγανακτισμένοι κάτοικοι» που επιχειρούν να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, πατώντας πάνω σε μια αντικειμενική κατάσταση.

Πολύμορφη δράση

Οι μαθητές αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες συμμαθητές τους
Οι μαθητές αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες συμμαθητές τους
Η πολύμορφη δράση που ξεδιπλώνεται σε τόπους δουλειάς και συνοικίες αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη, καθώς απαντά επιθετικά στο κύμα αδιαφορίας, συντηρητισμού, έως και μίσους απέναντι σε δυστυχισμένους ανθρώπους, που γίνεται συστηματική προσπάθεια να εξαπλωθεί στην εργατική τάξη. Σε αυτό πρωτοστατούν φανερά και υπόγεια φασίστες, μέλη της εγκληματικής νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και άλλων παρόμοιων ομάδων, εκπληρώνοντας το καθήκον τους. Σαν μαντρόσκυλα του κεφαλαίου δίνουν «τα ρέστα» τους στην προσπάθεια να προστατέψουν την αστική τάξη και την εξουσία της, δείχνοντας στο λαό ως «ενόχους» για τη δυστυχία του τους ξεριζωμένους και τα μωρά παιδιά τους.

Συγκεντρώσεις σε γειτονιές, περιοδείες σε τόπους δουλειάς, εξορμήσεις, συσκέψεις, παρεμβάσεις στην κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση περιλαμβάνονταν, ανάμεσα σε άλλα, στην πολύμορφη δράση μαζικών φορέων τις προηγούμενες μέρες γύρω από το Προσφυγικό.

Το πρωί του προηγούμενου Σαββάτου, η μαζική συγκέντρωση στο Πέραμα από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, την Ενωση Γονέων Περάματος, Συλλόγους Δασκάλων, Λαϊκές Επιτροπές απ' όλο τον Πειραιά και άλλους μαζικούς φορείς, αποτέλεσε την κορύφωση μιας πλούσιας δραστηριότητας αλληλεγγύης και διεκδίκησης για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Ολη αυτή η δράση που ξεδιπλώνεται εδώ και μήνες, ήταν που ακύρωσε την προσπάθεια των νεοναζί να σπείρουν το φασιστικό τους δηλητήριο στο σχολείο του Ν. Ικονίου Περάματος, με τις εικόνες του υπόδικου βουλευτή Λαγού να χάνει την ψυχραιμία του επειδή εκδιώχθηκε από γονείς, δασκάλους και μαθητές να δείχνουν τη δύναμη της γνήσιας ταξικής αλληλεγγύης του μαζικού κινήματος κόντρα στους φασίστες.

Οι εργατογειτονιές του Περιστερίου ξέρουν από προσφυγιά και οργανώνουν την αλληλεγγύη
Οι εργατογειτονιές του Περιστερίου ξέρουν από προσφυγιά και οργανώνουν την αλληλεγγύη
Μάλιστα, πριν τη συγκέντρωση, στελέχη των συνδικάτων του Πειραιά βρέθηκαν σε εργοστάσια, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα, καλώντας την εργατική τάξη να δώσει το «παρών» και να διαδηλώσει την αλληλεγγύη της στα προσφυγόπουλα και το τσάκισμα της Χρυσής Αυγής.

Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας στο Πέραμα, το απόγευμα της Πέμπτης 26/1 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, για την ενίσχυση της δράσης για το δικαίωμα στη μόρφωση και την ένταση της κοινής πάλης Ελλήνων εργαζομένων, προσφύγων και μεταναστών. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν μια σειρά κλαδικών σωματείων του Πειραιά, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, οργανώσεις γυναικών και πολλοί ακόμα μαζικοί φορείς, που αποφάσισαν τη συλλογή γραφικής ύλης για τα 25 προσφυγόπουλα που θα πάνε στο Δημοτικό Σχολείο του Ικονίου. Μάλιστα, για την πρώτη μέρα που τα παιδιά θα έρθουν στο σχολείο, τα σωματεία και όλοι οι φορείς θα καλέσουν εργαζόμενους, γονείς, το λαό του Περάματος σε συγκέντρωση υποδοχής, ενώ οι εκπαιδευτικοί, με απόφαση των ΔΣ των Συλλόγων τους, θα κάνουν τρίωρη στάση εργασίας.

Συγκέντρωση για την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία πραγματοποιήθηκε και στο Περιστέρι το απόγευμα της Πέμπτης 26 Γενάρη, ενώ μία μέρα πριν, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα της πόλης διοργάνωσε σύσκεψη με φορείς για την οργάνωση της υποδοχής των προσφυγόπουλων, αλλά και για τη διεκδίκηση της ανακούφισης των χιλιάδων εγκλωβισμένων. Οι πρωτοβουλίες αυτές, η άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής, μαζί με την καθημερινή εξόρμηση ενημέρωσης και κινητοποίησης έξω από σχολεία, στη βιομηχανική ζώνη, στα εμπορομάγαζα και αλλού, συνέβαλλε στο να μη βρει έδαφος η φασιστική προπαγάνδα. Η συγκέντρωση της Πέμπτης μάλιστα κατέληξε στο Δημαρχείο, όπου συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο, απαίτησε και πέτυχε την ομόφωνη υιοθέτηση ψηφίσματος στήριξης στα προσφυγόπουλα.

Ανάλογη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25/1 και στην Παιανία από φορείς της πόλης, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο συζητούσε τη στάση του απέναντι σε προσφυγόπουλα (πολλά από τα οποία ασυνόδευτα) που φιλοξενούνται στη δομή «Περιβολάκι», μετά από αντιδράσεις κατοίκων με αφορμή μικροσυμπλοκές. Οι παρεμβάσεις φορέων της πόλης ανέδειξαν την ουσία του προβλήματος και τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς φιλοξενούνται στην ίδια δομή παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων και μάλιστα με αντιπαλότητα μεταξύ τους. Η μαζική παρουσία, το πλαίσιο πάλης, η συγκροτημένη παρέμβαση των φορέων που στηρίζουν τα προσφυγόπουλα και διεκδικούν τη στήριξή τους, τους ακύρωσε την προσπάθεια να στηθεί σκηνικό «αγανακτισμένων κατοίκων», που υποδαυλίζεται από φασιστοειδή, «πατώντας» σε υπαρκτά προβλήματα.

Από τις παρεμβάσεις στήριξης των προσφυγόπουλων δεν λείπουν και οι μαθητές, που υποδέχονται τους νέους συμμαθητές τους αγκαλιάζοντάς τους στο νέο τους ξεκίνημα. Τόσο το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά, όσο και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας από την πρώτη στιγμή κάλεσαν τους συμμαθητές τους να πρωτοστατήσουν στη θερμή υποδοχή των νέων συμμαθητών τους. Ηδη, συγκεντρώνουν γραφική ύλη, αλλά παίρνουν και άλλες πρωτοβουλίες, όπως διοργάνωση εκθέσεων καλλιτεχνικής δημιουργίας για την προσφυγιά, ενάντια στον πόλεμο και το φασισμό. Το δικό τους μερίδιο αναλαμβάνουν επίσης οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Επιτροπές Αγώνα και φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, οργανώνουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους με συλλογή σχολικών ειδών, ενώ δεν λείπουν κι άλλες ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, όπως εκδηλώσεις δημιουργικής απασχόλησης για τα προσφυγόπουλα μέσα στους καταυλισμούς από φοιτητές παιδαγωγικών σχολών.


Π. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ