Σάββατο 28 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» σε ευρωπαϊκή περιοδεία

Το αριστουργηματικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» μεταφέρει στη σκηνή ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μάριος Ιορδάνου με την Σοφία Καζαντζιάν, η οποία υπογράφει τη θεατρική διασκευή του έργου και τις χορογραφίες, στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εχοντας στο ενεργητικό τους μία ευρωπαϊκή θεατρική πορεία (Βερολίνο, Ζυρίχη, Μόναχο, Παρίσι, Μόσχα) με τις παραστάσεις τους «Δεν φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...» για τον Νίκο Καζαντζάκη και «Ο Κρητικός (Υμνος εις τον Ερωτα)» για τον Διονύσιο Σολωμό, πορεία η οποία βραβεύτηκε πρόσφατα από την UNESCO για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού εκτός Ελλάδας, συνεχίζουν με μία παράσταση - φόρο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στις 25 Μάρτη στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, Δουβλίνο, στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, ένα από τα σπουδαιότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του κόσμου. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στη Μόσχα, στο Παρίσι, καθώς και σε πόλεις της Ελλάδας.

Πρόκειται για μία διασκευή που συνδυάζει την ποίηση του μεγάλου Ελληνα δημιουργού με κείμενα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Χαλίλ Γκιμπράν και άλλων σπουδαίων δημιουργών της παγκόσμιας πνευματικής σκηνής. Σε αυτήν η Σοφία Καζαντζιάν ερμηνεύει, χορεύει, τραγουδάει και ενσαρκώνει την ηρωίδα του ποιήματος υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μάριου Ιορδάνου, ο οποίος συμμετέχει και ο ίδιος στην παράσταση. Η προσθήκη στον τίτλο της λέξης «Venceremos» συνιστά το συμβολισμό της «νίκης» της αγέραστης ανθρώπινης ψυχής πάνω στο φθαρτό, θνητό σώμα του ανθρώπου.

Η Σοφία Καζαντζιάν σημειώνει: «Ο Γιάννης Ρίτσος έλεγε πως "και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει". Νομίζω πως η επανάσταση που όλοι οραματίζονται για να αλλάξει αυτός ο κόσμος έρχεται μόνο μέσα από τέτοια μεγάλα κείμενα όπως αυτά του Γιάννη Ρίτσου. Κείμενα που οι λέξεις δε χάνονται με το χρόνο, οι έννοιες δε φθείρονται, τα μηνύματα δε γερνούν, αλλά μοιάζουν πιο επίκαιρα και πιο αναγκαία από ποτέ. Ο Γιάννης Ρίτσος πίστευε σε έναν κόσμο που δε θα ψάχνει για αιτίες που χωρίζουν, αλλά για ιδέες που ενώνουν. Στην παράστασή μας "Η Σονάτα του Σεληνόφωτος (Venceremos)" πρωταγωνίστρια είναι η ψυχή, που όπως ο λόγος του ποιητή έτσι κι αυτή δεν εγκλωβίζεται, δε φθείρεται, δε σωπαίνει, αλλά μιλάει, τραγουδάει και χορεύει ελεύθερη, δυνατή, γεμάτη αγάπη και όνειρα, γεμάτη ζωή. Η ηρωίδα δε μένει καθηλωμένη στην "παλιά, ξεκοιλιασμένη πολυθρόνα" της, αλλά αφήνει την καρδιά της να μιλήσει, να χορέψει, να τραγουδήσει, να αγαπήσει από την αρχή ξέροντας πως δεν έχει "παρά μονάχα μιας στιγμής, τη ζωή και το φτερούγισμα". Κι αυτή τη "στιγμή" πρέπει ο καθένας μας να τη ζήσει όπως του προστάζει η καρδιά του».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org