Σάββατο 28 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Κλιμάκωση των πρωτοβουλιών για την υποδοχή των προσφυγόπουλων

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Μαζική σύσκεψη διοργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στο Δημαρχείο Πειραιά, δείχνοντας ότι συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές, Σύλλογοι γονιών και εκπαιδευτικών, οργανώσεις της ΟΓΕ και μια σειρά ακόμα μαζικών φορέων συνεχίζουν να βρίσκονται επί ποδός. Και αναδεικνύουν ότι το δικαίωμα όλων των παιδιών, ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων, στη μόρφωση είναι διεκδίκηση που αφορά συνολικά την εργατική τάξη, το λαό και τις οργανώσεις του, άρρηκτα δεμένη με την οργάνωση της πάλης για μία ζωή χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτώχεια, ανεργία και προσφυγιά.

Στο κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου προς σωματεία και μαζικές οργανώσεις του Πειραιά ανταποκρίθηκαν τα Σωματεία Ελαιουργοσαπωνοποιών, Ναυπηγοξυλουργών, Καθαριστριών, οι Σύλλογοι Εργαζομένων των Δήμων Περάματος και Πειραιά, η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, οι Σύλλογοι Δασκάλων Περάματος - Κερατσινίου, Νίκαιας - Ρέντη και Πειραιά, συνταξιουχικά σωματεία, οι Λαϊκές Επιτροπές Περάματος, Νίκαιας - Ρέντη, Επιτροπές Ανέργων, η Εστία της Γυναίκας (μέλος της ΟΓΕ).

Κοινή θέση όλων ήταν να συνεχιστούν οι πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος, για τη θερμή υποδοχή των 25 προσφυγόπουλων που πρόκειται να έρθουν από το κέντρο φιλοξενίας στο σχολείο Ικονίου Περάματος, όπου πρόσφατα μπούκαρε ομάδα χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον βουλευτή τους Γ. Λαγό, ξυλοκοπώντας γονείς και δασκάλους, επειδή δέχτηκαν το σχολείο τους να υποδεχτεί τα προσφυγόπουλα.

Οπως αποφάσισαν, θα προχωρήσουν στη συλλογή γραφικής ύλης για τα παιδιά αυτά, ενώ ορίστηκε και ομάδα για την καλύτερη διαχείριση του υλικού. Ενώ τη μέρα (ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί) που θα έρθουν τα παιδιά, Συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές, φορείς θα καλέσουν το λαό του Περάματος να συγκεντρωθεί στο σχολείο και να ανοίξει την αγκαλιά του. Για την υποδοχή των παιδιών οι διοικήσεις των Συλλόγων των δασκάλων έχουν αποφασίσει για τη μέρα που θα έρθουν, τρίωρη στάση εργασίας.

«Για κάθε εργάτη, για κάθε εργαζόμενο, η αλληλεγγύη θα πρέπει να ενισχύει την κοινή πάλη Ελλήνων και προσφύγων - μεταναστών στα πλαίσια του εργατικού - λαϊκού κινήματος, έναντι στην πολιτική που καταπνίγει και τους δύο ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση», ανέφερε εισηγητικά ο πρόεδρος της Ενωσης των εργαζομένων στα εργοστάσια ελαιουργοσαπωνοποιίας και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης. Επισήμανε ότι Ελληνες εργαζόμενοι, πρόσφυγες και μετανάστες έχουν τον ίδιο αντίπαλο, το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τους ιμπεριαλιστικούς τους οργανισμούς, που για τις ενεργειακές πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς τους, εκμεταλλεύονται άγρια, βομβαρδίζουν, καταδικάζουν λαούς στην προσφυγιά. Τις αιτίες και τους υπεύθυνους επιδιώκουν να καλύψουν, επισήμανε, τα τσιράκια του συστήματος, οι χρυσαυγίτες, που εμφανίζουν ως εχθρούς τα προσφυγόπουλα.

Ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, προσυπογράφοντας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ρίχνει νερό στο μύλο του ρατσισμού και του φασισμού, εγκλωβίζοντας στην Ελλάδα χιλιάδες ανθρώπους κάτω από άθλιες συνθήκες, ανάμεσά τους 20.000 παιδιά. Από πάνω, όχι μόνο «δεν πήρε κανένα μέτρο για να ακυρώσει την προσπάθεια της Χρυσή Αυγής να παρεμβαίνει και να χύνει το ρατσιστικό της δηλητήριο», αλλά δηλώσεις υπουργών, ταξίδια και αναμνηστικές φωτογραφίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με χρυσαυγίτες εξωραΐζουν το χαρακτήρα της.

Επισήμανε ότι τα συνδικάτα στηρίζουν το διεκδικητικό πλαίσιο της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Περάματος για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που αξιοποιεί η ΧΑ για να παρασέρνει γονείς, αλλά και να έρθει επιτέλους το κονδύλι των 300.000 ευρώ που έχει αποφασίσει η Περιφέρεια εδώ και τρία χρόνια για να καλύψει ανάγκες των σχολείων του Περάματος και ακόμα δεν έχει έρθει φράγκο.

Σημαντικές παρεμβάσεις

Η πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Περάματος, Ειρήνη Καλαϊτζή, επισήμανε ότι ήδη εργαζόμενοι γονείς, εκπαιδευτικοί, έδωσαν μία πρώτη οργανωμένη απάντηση το περασμένο Σάββατο, με τη μαζική διαδήλωση στο Πέραμα, στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, κινητοποίηση διεκδίκησης για το δικαίωμα στη μόρφωση του κάθε παιδιού με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων σε διδακτικό προσωπικό, υποδομές, σχολική ύλη κ.λπ. Τόνισε ότι «εμείς οι γονείς του Περάματος μέσα από την Ενωση καλοδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα, ενώ ήδη έχουμε αρχίσει τη συλλογή γραφικής ύλης και η ανταπόκριση των γονιών είναι πραγματικά μεγάλη».

Από την Σοφία Κοροβέση, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Δασκάλων Κερατσινίου - Περάματος και εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τονίστηκε η ανάγκη της δημιουργίας απαραίτητων δομών για ανθρώπινες συνθήκες παραμονής των προσφύγων όσο θα είναι εδώ, αλλά και για τη σωστή προετοιμασία υποδοχής των προσφυγόπουλων στα σχολεία χωρίς την εμπλοκή διαφόρων ΜΚΟ. Για την ομαλή και πλήρη ένταξη των παιδιών αυτών στα σχολεία χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια.

Ο Δημήτρης Δημόπουλος από το Συνδικάτο Μετάλλου ανέδειξε την ανάγκη, παράλληλα με όλες τις δράσεις που έχουν αναφερθεί, να γίνει «καλή παρέμβαση με ενημέρωση και συζήτηση με τους γονείς στις γειτονιές», γιατί και εκεί οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και αλωνίζουν οι μπράβοι της Χρυσής Αυγής. Επισήμανε την ανάγκη με την όσο γίνεται πιο πλατιά συζήτηση να καταλάβουν ότι οι Ελληνες και ξένοι εργάτες και οι οικογένειές τους έχουν κοινό εχθρό και ότι θα πρέπει μαζί να τον αντιπαλέψουν.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Περάματος, Σούλα Πρεκετέ, σημείωσε ότι ο Σύλλογος ήδη συλλέγει γραφική ύλη και πρόσθεσε ότι «η δράση κατά του ρατσισμού και υπέρ της αλληλεγγύης θα ήταν η μισή δουλειά αν δεν βάλουμε ολόπλευρα τις αιτίες του πολέμου, της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Περίπου 330.000 είναι τα δικά μας παιδιά που έχουν φύγει μετανάστες σήμερα σε άλλες χώρες».

«Είναι αδιανόητο να υπάρχει σχολείο που θα μείνει κλειστό για τον ερχομό παιδιών», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Περάματος - Κερατσινίου, Κυριακή Νικολάου, η οποία και ενημέρωσε για την απόφαση της τρίωρης στάσης εργασίας. Στην ανάγκη της οργάνωσης θερμής υποδοχής των προσφυγόπουλων και στα σχολεία Κερατσινίου και Νίκαιας, αλλά και της καλής ενημέρωσης των γονιών επικεντρώθηκαν οι πρόεδροι των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαιας Ακρίτας Καλούσης και Πειραιά Λάμπρος Νικολάρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη διαπάλη με τη Χρυσή Αυγή με αφορμή το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων(2017-02-12 00:00:00.0)
Αποφάσεις για δράσεις αλληλεγγύης(2017-01-27 00:00:00.0)
Καλωσορίζουν στα σχολεία τα παιδιά των προσφύγων(2017-01-26 00:00:00.0)
Στους φασίστες δεν σηκώσαμε ποτέ λευκή σημαία(2017-01-24 00:00:00.0)
Συγκέντρωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής αύριο Σάββατο στο Πέραμα(2017-01-20 00:00:00.0)
Κινητοποίηση αύριο στο Πέραμα(2013-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ