Σάββατο 28 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεκδίκηση προσλήψεων από το Δήμο Πάτρας

Την πρόσληψη 93 εργαζομένων (εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό) ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Πάτρας (ΔΕΥΑΠ). Εισηγούμενος το θέμα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, υπογράμμισε τη θέση της δημοτικής αρχής και της Διοίκησης της ΔΕΥΑΠ για τη διεκδίκηση προσλήψεων προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Τη διεκδίκηση των προσλήψεων, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΠ και το Σωματείο των Εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ, την έχουμε θέσει επανειλημμένως με έγγραφα και παραστάσεις μας προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όσο και στη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, απαιτώντας την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων με τους μνημονιακούς νόμους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Είναι στρατηγική πολιτική της ΕΕ και των πρόθυμων κυβερνήσεων που συμφωνούν και ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους με σκοπό την απαξίωση των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών προς τους πολίτες, προκειμένου να αναλάβουν επιχειρηματικοί όμιλοι και να επενδύουν για την κερδοφορία των κεφαλαίων τους, και στοχεύοντας στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιλέγεται η ίδια πορεία, αφού εφαρμόζει την Κοινοτική Οδηγία 60/2000 για την τιμολόγηση και κοστολόγηση του νερού, εντάσσει την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) και με την εγκύκλιο 25 του ΥΠ.ΕΣ. εξακολουθεί να εφαρμόζει τους περιορισμούς του άρθρου 11 του Ν.3833/2010 για το προσωπικό των κατηγοριών Εκπαιδευτικών Βαθμίδων ΠΕ και ΤΕ για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα. Για το 2016 ο λόγος προσλήψεων/αποχωρήσεων καθορίζεται σε ένα προς πέντε (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις, στο σύνολο των φορέων), ενώ για το 2017 θα είναι ένα προς τέσσερα και το 2018 ένα προς τρία».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία ζητείται ο προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού και η υποβολή των σχετικών προτάσεων, ο Αν. Παπανικήτας είπε ότι «η πρόταση της Διοίκησης της ΔΕΥΑΠ στόχο έχει να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ο έλεγχος και η διαχείριση των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, οι παρεμβάσεις για επισκευές των δικτύων από συνεργεία της ΔΕΥΑΠ, η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και η διατήρηση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΠ, με γνώμονα το κόστος των προσλήψεων να μην επιβαρύνει τους πολίτες της πόλης μας».

«Θεωρούμε την πρόσληψη αυτού του προσωπικού κρίσιμο ζήτημα για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΠ. Λειτουργία που αφορά τις βασικές ανάγκες του Πατραϊκού λαού όπως η ύδρευση και η αποχέτευση. Συνυπολογίζεται, επίσης, ότι το υπάρχουν προσωπικό (μειωμένο κατά 72 εργαζόμενους από τους 228 εργαζόμενους που υπήρχαν για τις ανάγκες του πρώην Δήμου Πατρέων), που υπερβάλλει εαυτόν, θα συνταξιοδοτηθεί στη συντριπτική πλειοψηφία τα επόμενα χρόνια με σοβαρές συνέπειες ακόμα και για την ύπαρξη της ΔΕΥΑΠ ως Δημοτική Επιχείρηση», κατέληξε ο Αν. Παπανικήτας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org