Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Εντατικές προετοιμασίες για τη μορφή των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων

Πάνε κι έρχονται τα σχέδια για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, με το μόνο «σίγουρο» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Eurokinissi

Πάνε κι έρχονται τα σχέδια για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, με το μόνο «σίγουρο» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης
Η καταγραφή της «προόδου» που έχει συντελεστεί και η οποία προχωράει κανονικά παρά τις ενδοαστικές αντιθέσεις και τις ευρύτερες κόντρες που δημιουργούν καθυστερήσεις και «αβεβαιότητες» για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», σε συνδυασμό με τη νέα πρόταση της συγκυβέρνησης που αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, με τη συμμετοχή και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν.

Ως επόμενα βήματα, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών διεργασιών, προδιαγράφονται η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, η δημοσιοποίηση από την πλευρά του ΔΝΤ της έκθεσης για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους και βέβαια η επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 20 Φλεβάρη, που χαρακτηρίζεται κομβική για το κλείσιμο της συμφωνίας και των νέων αντιλαϊκών μέτρων που θα περιέχει.

Πολλά σενάρια, «δεδομένη» η εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος

Σε αυτό το φόντο, υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, εστίασε στα παρακάτω:

-- Η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ συνδέεται με την «ομαλή» εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος. Οπως είπε, «μια σειρά από υποθέσεις ότι το Ταμείο δεν θα είναι μέρος του προγράμματος έδειξαν πολύ καθαρά ότι θα δημιουργήσει τεράστια τεχνικά προβλήματα και καθυστερήσεις».

-- Την ίδια ώρα, τα παζάρια της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ, φαίνεται να βρίσκονται σε ιδιαίτερα προχωρημένο επίπεδο. Σύμφωνα με τον παράγοντα της Ευρωζώνης, την επόμενη βδομάδα ή αμέσως στη συνέχεια θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να εξετάσει την έκθεση του «άρθρου 4», που αφορά στην παράλληλη αξιολόγηση στην ελληνική οικονομία που έχει διενεργήσει το ΔΝΤ. Η εν λόγω έκθεση θα περιλαμβάνει και το ζήτημα της «βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, που, τυπικά τουλάχιστον, θεωρείται σημαντικό για τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ προτείνει νέα πακέτα μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) που προβλέπονται για την περίοδο μετά το 2018. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι περαιτέρω μειώσεις στις σημερινές συντάξεις, η συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων κ.ά.

-- Η πρόσφατη επιστολή Τσακαλώτου (στάλθηκε στις αρχές αυτής της βδομάδας), χαρακτηρίζεται ως «καλό σημείο για έναρξη των συζητήσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, το κλείσιμο της «αξιολόγησης» προϋποθέτει ακόμη συμφωνία «σε μέτρα για την αγορά εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών κ.ά.».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, «δεν έχουμε ακόμα συμφωνία στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το πρόγραμμα». Πρόκειται για τα αντιλαϊκά πακέτα της «επόμενης μέρας», το ζήτημα της αναβάθμισης του δημοσιονομικού κόφτη κ.ά., τη διαχείριση του κρατικού χρέους κ.ά. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η έγκριση του «προγράμματος» από το ΔΝΤ, προϋποθέτει και συμφωνία για το επόμενο διάστημα, μετά το 2018. «Η ωρίμανση του ελληνικού χρέους φτάνει στο 2060 και ως εκ τούτου η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να εκτείνεται πολύ πέρα του κλασικού ορίου», τόνισε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

-- Σε ό,τι αφορά την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων (μετά το 2018), επισημαίνεται πως αποτελεί μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί «λύση».

Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στις βασικές παραμέτρους και επομένως η ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» θα είναι δυνατό να επιτευχθεί έως το Γιούρογκρουπ του Φλεβάρη, λέγοντας ότι από το Μάρτη και μετά ξεκινά «μακρά προεκλογική περίοδος», για μια σειρά από κράτη - μέλη.

«Χέρι με χέρι» τυλίγουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Θυμίζουμε ότι όλες τις τελευταίες μέρες, σε κλίμα εκβιασμού του λαού περί του «χρόνου που κυλάει» και αυταπατών για τη σημασία ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ενόψει και του σημερινού Eurogroup, έχουν πληθύνει οι δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων, όπως και εκπροσώπων των δανειστών που ουσιαστικά προδιαγράφουν την αντιλαϊκή κλιμάκωση, για το «ξεπάγωμα» της δεύτερης «αξιολόγησης». Χαρακτηριστικό όλων των προηγούμενων ημερών είναι το πώς τα μέτρα για το εν λόγω «ξεπάγωμα», αλλά και η αντιπαράθεση για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, λειτούργησε ώστε «χέρι με χέρι» να ανταλλάσσονται οι δεσμεύσεις για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα με μέτρα που θα ανοίγουν το δρόμο για την πρόσβαση του κεφαλαίου σε φτηνότερο χρήμα.

Χαρακτηριστικά π.χ. είναι τα όσα έλεγε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στις αρχές της βδομάδας για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για το κρατικό χρέος ότι «πρόκειται για μια πολύ καλή απόφαση ύστερα από ανταλλαγές απόψεων και δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, διότι μόλις η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της, τότε εμείς, ως εταίροι της Ελλάδας, πρέπει να αναλάβουμε τις δικές μας».

Αλλά και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, που, με αφορμή την ίδια απόφαση, σημείωσε ότι «η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος έγκειται στη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση».

Θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών (πέρα απ' το τι συζητιέται πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά και τις επίσημες διαβεβαιώσεις της επιστολής Τσακαλώτου που αναφέρουμε και παραπάνω), ότι «συζητάνε» το περαιτέρω τσάκισμα του αφορολόγητου για τα λαϊκά στρώματα, την «επέκταση» και εμπλουτισμό του «κόφτη», αλλά και μια σειρά από άλλες απαιτήσεις των δανειστών, ώστε να δοθούν επιπλέον «εγγυήσεις» στην πλευρά των δανειστών.

Σφίγγει η θηλιά των «κόκκινων» δανείων

Την ίδια ώρα, με απόφαση του «Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής» στήνεται δίκτυο «Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών», με αντικείμενο, όπως λένε, την «ενημέρωση» υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και επαγγελματιών, για τα ζητήματα που αφορούν σε πλειστηριασμούς, κατασχέσεις, τον «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών, και για τα άλλα μέτρα που θεσμοθέτησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, τα γραφεία αυτά «θα παρέχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση και συμβουλευτική σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες (...) για το πώς αυτοί θα μπορούν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα της υπερχρέωσης». Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά, γύρω από τα οποία σφίγγει η θηλιά των πλειστηριασμών, των εκβιασμών και των απειλών, στη βάση βέβαια και των σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων της συγκυβέρνησης.

Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα, θα προχωρήσουν και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, που, με τη σειρά τους, αποτελούν μοχλό αναδιαρθρώσεων σε κλάδους της οικονομίας και ταυτόχρονα προσπάθεια για την ελεγχόμενη απαξίωση του τεράστιου συσσωρευμένου κεφαλαίου που προκάλεσε την καπιταλιστική κρίση και ταυτόχρονα δυσκολεύει την επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε χτεσινή εκδήλωση, εστίασε στην «τροποποίηση της νομοθεσίας» αναφορικά με τη «φορολογική μεταχείριση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο και των διαγραφών δανείων», στην παροχή νομικής προστασίας σε τραπεζικά στελέχη και δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δανείων, στα «δικαιώματα των πιστωτών έναντι των μη συνεργαζόμενων μετόχων κατά την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ