Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Με το δικό τους ρόλο στην «παράσταση» της «επετείου»...

Παρακάμπτοντας την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, ότι δηλαδή υλοποιεί αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε στο κεφάλαιο, τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης έπαιξαν χτες το δικό τους ρόλο στην κοκορομαχία με τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στη συμπλήρωση δυο ετών απ' όταν ανέλαβαν την αστική διαχείριση. Ταυτόχρονα, όλοι τους πρόβαλαν το δικό τους οικονομικό «μείγμα» ως αποδοτικότερο για τη διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου και τη δική τους εκδοχή αστικής διαχείρισης ως ικανότερη να φέρει την πολυπόθητη «σταθερότητα» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα δυο χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα είναι «τα πιο εφιαλτικά χρόνια της μεταπολίτευσης, όπου λαϊκισμός και ψέμα έγιναν κυρίαρχες δυνάμεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό». Οτι «η οπισθοδρόμηση της χώρας, αυτά τα δύο χρόνια, δεν έχει προηγούμενο», αυξάνονται φόροι και οφειλές προς ιδιώτες, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μειώνεται.

Επανέλαβε ότι «η έξοδος από την κρίση περνά από το μονόδρομο των μεταρρυθμίσεων», «μεγάλες» και «τολμηρές μεταρρυθμίσεις», όπως τις χαρακτήρισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν τις προχωρά όσο γρήγορα χρειάζεται: «Δείτε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, πόσο πίσω είναι. Δείτε την επένδυση στο Ελληνικό. Δείτε τι απεργάζονται με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ». Συνεχίζοντας να υπερασπίζεται τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα, είπε πως «μόνο αν αλλάξει το κράτος, αν γίνει πιο λιτό και αποτελεσματικό, θα μπορέσει η οικονομία να πάρει μπρος», εξ ου και υπερασπίζεται «ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δραστικών αλλαγών στο κράτος».

Εστιάζοντας στο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», το χαρακτήρισε «αναγκαία προϋπόθεση» για την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, βασικά τον ευκολότερο δανεισμό των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Πρόσθεσε ότι «η ανικανότητα, η αναξιοπιστία, η διγλωσσία του κ. Τσίπρα οδηγεί τους εταίρους μας σε υπερβολικές απαιτήσεις». Επίσης, ότι «κρύβει συστηματικά από τον κόσμο την αλήθεια. Οτι δηλαδή έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές μας. Οτι όσο καθυστερούμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, τόσο χάνουμε την αξιοπιστία μας και τόσο πιο επώδυνες γίνονται οι απαιτήσεις των θεσμών».

Επιπλέον, απευθυνόμενος, ουσιαστικά, στο ντόπιο κεφάλαιο και τους δανειστές και εταίρους του στο εξωτερικό, συνέχιζε να διαφημίζει την ετοιμότητα του κόμματός του να αναλάβει αυξημένες ευθύνες απέναντί τους: «Η ΝΔ είναι έτοιμη, σήμερα, για τη μεγάλη πρόκληση της Πολιτικής Αλλαγής. (...) έτοιμοι να κυβερνήσουμε καλά. Ετοιμοι να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις του μέτρου και του ορθού λόγου (...) εκφράζοντας όλους τους πολίτες που γυρίζουν την πλάτη τους στην πολιτική του λαϊκισμού και του ψεύδους», πρόσθεσε τάζοντας ότι μπορεί να στοιχίσει ευρύτερα στρώματα στην πολιτική του κεφαλαίου. «Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω ακόμη πιο αποφασιστικά αυτό το μεγάλο άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία (...) Είμαστε έτοιμοι, διότι διαθέτουμε τις πολιτικές, τις γνώσεις αλλά και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό», συμπλήρωσε στον ίδιο καμβά.

Σε δήλωσή της, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά μίλησε για «δυο χαμένα χρόνια που πήγαν την Ελλάδα πίσω», για «86 δισ. πρόσθετο χρέος, μόνιμη επιτροπεία, παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές» κ.ά. Επανέλαβε, δε, τη θέση της ότι «μόνο με Εθνική Συνεννόηση, αλλαγή πολιτικής και κοινή προσπάθεια η Ελλάδα θα αφήσει πίσω τον εφιάλτη της κρίσης», υπογραμμίζοντας ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη αυτή την πολιτική υπηρετεί», το σχηματισμό δηλαδή εναλλακτικών σχημάτων αστικής διαχείρισης με το φορέα της με ενισχυμένα ποσοστά, να διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο στην προώθηση των στόχων του κεφαλαίου.

Από το Ποτάμι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπ. Δανέλλης σημείωσε ότι «επιβάλλεται όσο ποτέ στο παρελθόν να αφυπνισθεί η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση. Η ανάγκη συμφιλίωσης με την πραγματικότητα, σύνεσης και συνεννόησης είναι οι αναγκαίες συνθήκες για την οικοδόμηση όρων ελπίδας και αυτοπεποίθησης», ζητώντας κι αυτός συμφωνία στα «βασικά» των αστικών πολιτικών δυνάμεων, στο φόντο και διεργασιών αναμόρφωσης του πολιτικού τους σκηνικού, που «τρέχουν» ακατάπαυστα, ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα τα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ