Τετάρτη 25 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οι εργοδότες είδαν τη Χρυσή Αυγή σαν μάννα εξ ουρανού

Οι εργοδότες «είδαν τη Χρυσή Αυγή ως μάννα εξ ουρανού», ειδικά μετά την ενδυνάμωσή της στις εκλογές του 2012, «καθώς είχε τον μηχανισμό να "καθαρίσει" τη Ζώνη, είχε τα τάγματα εφόδου, την ιδεολογία της». Τα παραπάνω επισήμανε χτες ο μάρτυρας Μύρων Σημαντήρης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου, καταθέτοντας στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, ο μάρτυρας έκανε αναφορά σε στελέχη της Χρυσής Αυγής που φωτογραφίζονται με αγκυλωτούς σταυρούς, χαιρετούν ναζιστικά κ.λπ. «Ηταν έτοιμοι γι' αυτή τη δουλειά, όπως αποδείχθηκε και με την ενέδρα στους κομμουνιστές και πρωτοπόρους εργάτες της Ζώνης», κατέθεσε ο μάρτυρας. Επισήμανε επιπλέον για τον εν λόγω μηχανισμό ότι έχει «στρατιωτική δομή και κάνουν επιθέσεις δολοφονικές (...) εκτός από εμάς, η δολοφονία του Φύσσα, η επίθεση στο στέκι "Αντίπνοια" στα Πετράλωνα κ.λπ.».

Ο μάρτυρας, που εκπροσωπεί τους εργάτες στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Ζώνης, αναφέρθηκε σε γενικότερες απειλές που έρχονταν από κάποιους εργολάβους και μέλη της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη και, όπως είπε, τους τα μετέφεραν συνάδελφοι ήδη από το 2012, καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας και φόβου: «Εσάς θα σας πετάξουμε στη θάλασσα, δεν θα ξαναπατήσετε σε πλοίο. Η Χρυσή Αυγή θα εγκατασταθεί στη Ζώνη»... Στάθηκε ιδιαίτερα στη ζωτικής σημασίας για τους εργάτες της Ζώνης, συμμετοχή των εκπροσώπων τους στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Οπως είπε «αν απομακρυνθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα πάψουν οι έλεγχοι (...) Πας στη δουλειά σου και δεν ξέρεις σίγουρα αν θα γυρίσεις (...) Οι εργολάβοι βλέπουν την ασφάλεια ως κόστος»... Αναφέρθηκε επίσης στους αγώνες του Συνδικάτου Μετάλλου για να διατηρήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις και τους μισθούς σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Ο μάρτυρας, που δεν ήταν παρών στη δολοφονική επίθεση, αλλά έχει καταθέσει στην προανακριτική διαδικασία για τη σχέση της Χρυσής Αυγής με τους εργολάβους, μίλησε επίσης για την ίδρυση από τη Χρυσή Αυγή του δουλεμπορικού γραφείου με μανδύα σωματείου στη Ζώνη και επισήμανε ότι είναι ρατσιστικό αφού είναι μόνο για Ελληνες, ενώ στη Ζώνη εργάζονται εκατοντάδες μετανάστες εργάτες. «Είναι δουλεμπορικό καθώς εκμεταλλεύεται την ανάγκη των εργαζομένων για δουλειά σε συνθήκες ανεργίας και φτώχειας, προμηθεύοντας φθηνή εργατική δύναμη για συγκεκριμένες ναυτιλιακές εταιρείες, με εξευτελιστικά μεροκάματα, για ταξίδια, που δεν ξέρεις όταν φεύγεις αν θα γυρίσεις σπίτι σου», είπε χαρακτηριστικά.

Η χτεσινή δικάσιμος ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού (συνταξιούχου σήμερα) Τσαρουχά Δημήτριου, ο οποίος ήταν παρών στην έρευνα που έγινε από την αστυνομία με την παρουσία εισαγγελέα, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής του Περάματος, το επόμενο βράδυ της δολοφονικής επίθεσης στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Οπως ανέφερε ο μάρτυρας, προς το τέλος της έρευνας εμφανίστηκε ο κατηγορούμενος βουλευτής Ι. Λαγός προπηλακίζοντας και εκτοξεύοντας ύβρεις και απειλές εναντίον των αστυνομικών που τη διεξήγαγαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ