Τετάρτη 25 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
«Περιφερειακό» γραφείο του ΝΑΤΟ στο Κουβέιτ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Τα κατά καιρούς ΝΑΤΟικά σχέδια διεύρυνσης του πεδίου ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με φόντο το ρευστό διεθνές περιβάλλον και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων προχωρούν στην ευρεία Μέση Ανατολή. Αυτό διαφάνηκε χτες με τα εγκαίνια του Περιφερειακού Γραφείου Συνεργασίας του ΝΑΤΟ στο Κουβέιτ που εγκαινιάστηκαν από τον γενικό γραμματέα του συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρουσία του Κουβεϊτιανού πρωθυπουργού, σεΐχη, Τζάμπερ Μπουμπάρακ αλ Σάμπαχ, και του Κουβεϊτιανού υπουργού Εξωτερικών σεΐχη, Σάμπαχ Χάλεντ αλ Σάμπαχ.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι ο στόχος συνεργασίας με τις τέσσερις χώρες που συγκροτούν τη λεγόμενη Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης (δηλαδή το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είναι τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των κυβερνοεπιθέσεων, της αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων αλλά και της στρατιωτικής συνεργασίας. Εκτίμησε ότι το «Περιφερειακό Γραφείο του ΝΑΤΟ» στο Κουβέιτ θα αποτελέσει πλατφόρμα «ζωτικής σημασίας» για τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Ο Κουβεϊτιανός υπουργός Εξωτερικών από τη μεριά του υποστήριξε ότι η περιοχή του Κόλπου «αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που απαιτούν συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές την τρομοκρατία, τη διάδοση των όπλων, τις κυβερνοεπιθέσεις.

Το περιφερειακό γραφείο του ΝΑΤΟ στο Κουβέιτ δημιουργήθηκε βάσει της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης, η οποία ξεκίνησε το 2004 στο πλαίσιο ΝΑΤΟικής συνόδου και συγκροτήθηκε από το Κουβέιτ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Τα τελευταία χρόνια αξιωματούχοι από το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν και αυτοί στη λεγόμενη Πρωτοβουλία Συνεργασίας Κωνσταντινούπολης (ICI).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ