Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΛΑΣΠΗ) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Εκδήλωση τιμής στους πεσόντες συγχωριανούς

Την Κυριακή 26 του Αυγούστου έγινε στο χωριό Αγιος Νικόλαος (Λάσπη) του Καρπενησίου εκδήλωση στη μνήμη των πεσόντων συγχωριανών από το 1912 έως το 1949. Οργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Καρπενησίου σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Νικολάου και με τον σύντροφο Δημήτρη Γ. Σερέτη, δωρητή της μαρμάρινης πλάκας-μνημείου. Ηταν η πρώτη εκδήλωση στο χωριό αφού από φέτος, με απόφαση του δήμου, καθιερώνεται γιορτασμός της μνήμης τους. Σαράντα εννιά (49) είναι οι Λασπιώτες που έπεσαν αυτά τα χρόνια. Απ' αυτούς δύο έπεσαν στους Βαλκανικούς Πολέμους το '12, ενώ οι υπόλοιποι έπεσαν τη θρυλική δεκαετία του '40, η συντριπτική τους πλειοψηφία μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια ο δήμαρχος Καρπενησίου, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ευρυτανίας, ο αντινομάρχης Ευρυτανίας, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λάσπης, Γ. Σερέτης, αντιπροσωπείες των ΝΕ Ευρυτανίας του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των παραρτημάτων Καρπενησίου και Λαμίας της ΠΕΑΕΑ, του Δικηγορικού Συλλόγου Καρπενησίου καθώς και συγγενείς των θυμάτων. Στην εκδήλωση επίσης συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Αν. Στερεάς-Εύβοιας του Κόμματος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λάσπης, ο δήμαρχος Καρπενησίου, ο αντινομάρχης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

«Δε σας κρύβω ότι παίρνοντας στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος την πρόσκληση της σημερινής εκδήλωσης, για μια στιγμή παραξενευτήκαμε», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας. «Τι σχέση μπορεί να έχουν, αναρωτηθήκαμε, το 1912 με το 1940, ή το 1944, ή με το 1949, μια τεράστια χρονική περίοδο, τους ηρωικούς νεκρούς της οποίας τιμούμε σήμερα. Κι όμως. Ολη αυτή την ιστορική περίοδο, αλλά και κατοπινά, μέχρι δηλαδή τις μέρες μας, μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε, τα ιστορικά γεγονότα τα διαπερνά, σαν κόκκινη κλωστή, τόσο η εγκληματική επέμβαση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στο λαό μας αλλά και άλλους γειτονικούς λαούς, όσο και η πάλη, η αντίσταση αυτών των λαών, η όξυνση της ταξικής πάλης, που έφτασε μέχρι και την ανώτερη μορφή της, τον ένοπλο αγώνα», τόνισε ο ομιλητής. «Η περίοδος όμως που ξεχωρίζει», συνέχισε ο Δ. Κουτσούμπας, «είναι αυτή η θρυλική πλέον για τις νεότερες γενιές δεκαετία από το 1940 έως το 1949. Φέτος μάλιστα τιμούμε τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 55 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Μια δεκάχρονη εποποιία που συνεχίζει να φλογίζει, να εμπνέει, από την οποία αντλούμε σοβαρά διδάγματα».

Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε: «Οι ηρωικοί νεκροί μας μάς διδάσκουν ακριβώς ότι η αντίσταση, ο ασυμβίβαστος αγώνας για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες είναι η μόνη επιλογή για το λαό. Χίλιες φορές να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα που γεννά η αντίσταση στον ιμπεριαλισμό από το να ζεις στην ηττοπάθεια, στην υποταγή, στη μοιρολατρία. Αυτά είναι που φέρνουν όλο και μεγαλύτερα δεινά. Δέστε το φαύλο κύκλο που έχει ξεκινήσει στα Βαλκάνια. Αυτές τις μέρες ζούμε την τρίτη κατά σειρά επέμβαση του ΝΑΤΟ μέσα στα δέκα τελευταία χρόνια και η φωτιά του πολέμου, των εθνικισμών, των επεμβάσεων, του μοιράσματος των αγορών, της αλλαγής των συνόρων, δεν έχει τελειωμό. Μάλιστα, βουτάμε σαν χώρα όλο και περισσότερο μέσα στην ιμπεριαλιστική δίνη με κίνδυνο να μας ρουφήξει σαν λαό και σαν χώρα. Οι απειλές και οι σχεδιασμοί πλέον πιάνουν και τα βόρεια εκτός από τα ανατολικά σύνορά μας. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που αναπτύσσονται, ο αλβανικός ή ο βουλγάρικος εθνικισμός, που αναπτύσσεται από τις κυρίαρχες αστικές τάξεις τα τελευταία χρόνια λόγω και της ανατροπής από τον ιμπεριαλισμό των σοσιαλιστικών φιλειρηνικών καθεστώτων στα βόρεια σύνορά μας και στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη πριν ακριβώς 10 χρόνια, χτυπάει την πόρτα μας. Είναι κομμάτι του ίδιου παιγνιδιού που παίζεται σε βάρος των λαών για να υπηρετηθούν τα σχέδια των διεθνικών μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού», κατέληξε ο Δ. Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση έκλεισε με γεύμα που παρέθεσαν οι διοργανωτές στην πλατεία του πανέμορφου αυτού χωριού της ευρυτανικής γης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ