Κυριακή 22 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τους αυτοαπασχολούμενους

Για τις συνέπειες της νέας ρύθμισης στους αυτοαπασχολούμενους, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» η Δ. Τζογάνη, αυτοαπασχολούμενη λογοθεραπεύτρια

«Με το νέο καθεστώς», μας λέει η Δώρα Τζογάνη, αυτοαπασχολούμενη λογοθεραπεύτρια, «οι θεραπευτές θα είναι οι άμεσα συμβεβλημένοι, θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Παρότι δεν αναγράφεται στη σύμβαση, ο ΕΟΠΥΥ θα εφαρμόζει rebate και clawback, όπως μέχρι τώρα κάνει στους συμβεβλημένους παρόχους (φυσικοθεραπευτές, γιατρούς κ.λπ.). Θα επιβάλλει δηλαδή κλιμακούμενη μείωση επί του ποσού που δικαιολογεί για τις θεραπείες, αλλά και μη πληρωμή μέρους των δεδουλευμένων των θεραπευτών, όταν ο προϋπολογισμός του δεν επαρκεί για να καλύψει τις δαπάνες που έχουν καταβληθεί. Η πληρωμή θα γίνεται σε 3 μήνες από την εκκαθάριση. Κοινώς, οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου θα μείνουν απλήρωτοι από την επομένη της σύναψης της σύμβασης για τουλάχιστον 3 μήνες, τα έσοδά τους θα μειωθούν δραματικά και πολλοί από αυτούς θα οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Οσοι επιλέξουν να συμβληθούν, έρχονται αντιμέτωποι με δραματική μείωση του εισοδήματός τους και τον υψηλό κίνδυνο του κλεισίματος. Οσοι επιλέξουν να μην συμβληθούν και να δουλεύουν αποκλειστικά ιδιωτικά, θα χάσουν το 90% περίπου των θεραπευομένων τους που έχουν την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα αναγκαστούν να απευθυνθούν σε όσους έχουν συμβληθεί και να αλλάξουν θεραπευτή εν μέσω θεραπευτικής διαδικασίας.

Επίσης, είναι προφανές ότι ο αριθμός των θεραπειών που εγκρίνονται και η κοστολόγησή τους θα μειωθούν και άλλο, εξαιτίας των συνεχιζόμενων μειώσεων των ήδη πετσοκομμένων προϋπολογισμών για τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία και την Πρόνοια. Θα ενισχύεται η συγκέντρωση του μεριδίου των μικρών αυτοαπασχολούμενων στα χέρια των μεγάλων και ισχυρών ιδιωτικών δομών, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με ευθύνη όλων των προκατόχων της».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ