Σάββατο 21 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με ανεργία και ευελιξία στα ύψη

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και τα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη» δίνουν την εφιαλτική εικόνα που διαγράφεται για το λαό από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης

Σε ορίζοντα δεκαετιών και σε κάθε περίπτωση με εφαλτήριο την αντιλαϊκή πολιτική και τις αναδιαρθρώσεις, που αποσκοπούν στην ανάκαμψη του κεφαλαίου και των κερδοφόρων επενδύσεων, προδιαγράφεται η αποκατάσταση της επίσημης ανεργίας στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και τις δηλώσεις από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος, Π. Τόμσεν, θα χρειαστούν 21 χρόνια προκειμένου η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα να υποχωρήσει από 23% σήμερα στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή στο εύρος του 9%. Αυτό σημαίνει μείωση λίγο πάνω από μισή εκατοστιαία μονάδα το χρόνο.

Ακόμα, όμως, και αυτή η αναιμική κατ' έτος μείωση της ανεργίας θα γίνει με το μοίρασμα μιας νέας θέσης εργασίας σε δυο και τρεις εργαζόμενους, όπως φανερώνουν και τα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη», όπου έξι στις δέκα νέες προσλήψεις είναι με μερική και εκ περιτροπής εργασία, ενώ μ' αυτές τις άθλιες μορφές απασχολούνται σήμερα ένας στους τέσσερις μισθωτούς.

Η εν λόγω αναφορά του Π. Τόμσεν φαίνεται να αποτελεί έμμεση προαναγγελία των προβλέψεων του ΔΝΤ, που θα ενσωματωθούν στις εκθέσεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους και για την «αξιολόγηση» της οικονομίας.

Ανεξάρτητα από την ακρίβεια των αναλύσεων και των στοιχείων που δίνει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, που ως μέλος του κουαρτέτου σχεδιάζει και διευθύνει μαζί με την κυβέρνηση και την ΕΕ την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στην Ελλάδα, αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι η ανάκαμψη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να φέρει θεαματική μείωση της ανεργίας.

Πολύ περισσότερο, ανάμεσα στις προϋποθέσεις γι' αυτήν την ανάκαμψη είναι η παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, που σημαίνει διεύρυνση της «μερικής εργασίας» και ενσωμάτωση της «μερικής ανεργίας», όπως προέκυψε από την απάντηση της Επιτρόπου Απασχόλησης της ΕΕ σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Ο Π. Τόμσεν αναφέρθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, εκτιμώντας πως για την Ιταλία θα χρειαστούν 12 χρόνια, την Πορτογαλία 10 και την Ισπανία 6 χρόνια, ώστε να μειωθεί η ανεργία στα επίπεδα της περιόδου 2001-2007.

Συμπληρώνουν τα αντιλαϊκά μέτρα

Στη βάση όλων των παραπάνω και με μπούσουλα τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», η συγκυβέρνηση και οι «θεσμοί» του κουαρτέτου έρχονται να συμπληρώσουν τα αντιλαϊκά «πακέτα» της επόμενης φάσης, προκειμένου, όπως λένε, να επέλθει η «βιώσιμη» ανάκαμψη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις αμέσως επόμενες μέρες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, καταθέτει τη νέα πρόταση της συγκυβέρνησης, προκειμένου να επανεκκινήσει η «αξιολόγηση» με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κυβερνητική πρόταση θα παίρνει υπόψη της και τις προτάσεις που έχει προβάλλει η πλευρά του ΔΝΤ. Ενα το κρατούμενο είναι η αναβάθμιση και η χρονική επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και για την περίοδο μετά το 2018.

Πέρα από τις κυβερνητικές «διαψεύσεις», στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται το αφορολόγητο όριο, οι νέες «παρεμβάσεις» στο ΦΠΑ, επιπλέον περικοπές στην Πρόνοια κ.ά. Ταυτόχρονα και συνδυασμό με τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόζονται σε μόνιμη βάση από το 2018, η επιστολή του Ευ. Τσακαλώτου αναμένεται να περιέχει και την πρόταση για τις «μεσοπρόθεσμες» ρυθμίσεις για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.

Χτες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kρ. Λαγκάρντ, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, συναντήθηκαν στο Νταβός, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, που αναμεταδίδει το Bloomberg. Σε αυτήν αναφέρεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών καλωσόρισε τις «διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ ότι το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως ενεργό» στις συζητήσεις για την Ελλάδα, «με στόχο να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να στηριχθεί με τη χρήση πόρων του Ταμείου».

Να υπενθυμίσουμε ότι η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, και μέσω νέας δανεικής σύμβασης με το ελληνικό κράτος, έχει ως προϋπόθεση την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου (Memorandum of Economic and Financial Policies» - MEFP, δηλαδή «Μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής»), όπως ακριβώς συνέβη και με τα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Το κεφάλαιο πιέζει για «μεταρρυθμίσεις»

Προς την κατεύθυνση να κλείσει άμεσα η «αξιολόγηση», «σπρώχνει» και ο ΣΕΒ, με τον πρόεδρό του, Θ. Φέσσα, να δηλώνει πως «η ανασφάλεια που προέρχεται από την καθυστέρηση του κλεισίματος της 2ης αξιολόγησης και η αβεβαιότητα που τη συνοδεύει, υπονομεύει την αναπτυξιακή δυναμική, διαψεύδει τις αναπτυξιακές προβλέψεις για το 2017 και διατηρεί αναξιοποίητες τις τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας».

Ο επικεφαλής του ΣΕΒ, μιλώντας σε επιχειρηματική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην κατοικία της Βρετανίδας πρέσβειρας στην Αθήνα, υπογράμμισε επίσης ότι «χωρίς σαφείς στόχους, μέσα και αποτελέσματα, δεν μπορούμε ούτε να σχεδιάσουμε, ούτε να αξιολογήσουμε την όποια πρόοδο της οικονομίας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, «τα περιθώρια νέων καθυστερήσεων έχουν εξαντληθεί και κάθε νέα μέρα επιβαρύνει τα μακροοικονομικά σενάρια, εγκλωβίζει την οικονομία στην αβεβαιότητα, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία και δυσχεραίνει τις δυνατότητες αντιστροφής της αποεπένδυσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ ομολογεί ουσιαστικά πως η ανάκαμψη δεν θα μπορέσει να προχωρήσει ούτε «ρούπι» χωρίς την αποφασιστική κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιπλέον, όπως ομολογείται, οι κάθε είδους προβλέψεις γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης στα επόμενα χρόνια έχουν ως βάση υπολογισμού τα αντιλαϊκά μέτρα.

Την ίδια ώρα, έκθεση του ομίλου της Alpha Bank, που δημοσιοποιήθηκε χτες, εστιάζει στη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ζήτημα που με τη σειρά του αποτελεί όχημα για την παραπέρα απαξίωση κεφαλαίου, με το ξεσκαρτάρισμα του επιχειρηματικού πεδίου και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της πίτας και των κερδών.

Σύμφωνα με την έκθεση, «η εισαγωγή των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση για την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (μεταξύ άλλων διασαφήνιση του καθεστώτος αναδιαρθρώσεως δανείων με την εισαγωγή νέων εργαλείων, υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων, οριστικοποίηση κανόνων για εξωδικαστικούς συμβιβασμούς) θα οδηγήσει σε μία αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, που αφενός θα προσελκύσει νέους επενδυτές και αφετέρου θα εξυγιάνει, όπου αυτό είναι εφικτό, αρκετές επιχειρήσεις, ώστε να σχεδιάσουν εκ νέου την επιχειρηματική τους στρατηγική».

Διαβλέπουν νέες πηγές αβεβαιότητας

Τέλος, έκθεση του ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου επισημαίνει ότι ο στόχος για ανάκαμψη 2,7% το 2017 «θεωρείται αρκετά αισιόδοξος», ενώ «η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ενισχύει την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα, καθιστώντας την πορεία ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επισφαλή».

Μάλιστα, σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, «η χαμηλή αβεβαιότητα και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι βασικές προϋποθέσεις για τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2017, 2018 και 2019».

Σύμφωνα με την έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η «ανεργία παραμένει σταθερά πολύ υψηλή έως το 2019», δηλαδή για ολόκληρο το διάστημα των προβλέψεων και αυτό παρά τις προβλέψεις γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης. Ως «πηγές κινδύνου» για το 2017 αναφέρονται η έκταση που θα εμφανίσει η προσφυγική κρίση και ο αντίκτυπος που θα έχει στον τουρισμό, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, η αργή πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και η παγκόσμια αβεβαιότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ