Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Υλοποιούν τις εγκληματικές πράξεις επειδή έχουν εντολές και διαβεβαίωση ότι η ηγεσία θα τους καλύψει

Eurokinissi

«Συγκεντρώνονται με κάποιο τρόπο οι χρυσαυγίτες, π.χ. με μηνύματα, βρίσκονται σε αναμονή και μόλις πέσει το σύρμα... εμφανίζονται ξαφνικά, συγκροτούνται, χτυπάνε και φεύγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συντεταγμένα έρχονται και συντεταγμένα φεύγουν. Την επόμενη μέρα αρνούνται ό,τι έκαναν»... Τα παραπάνω είπε χτες για τον τρόπο δράσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής ο Ιορδάνης Πουντίδης, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ο μάρτυρας, ηλεκτροσυγκολλητής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, που ήταν ανάμεσα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που υπέστησαν από τη Χρυσή Αυγή τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα το 2013, αναφέρθηκε και στη δολοφονική επίθεση των χρυσαυγίτικων ταγμάτων εφόδου, «στους Αιγύπτιους ψαράδες, στη δολοφονία του Φύσσα, στην επίθεση με μαχαίρια και τσεκούρια στην "Αντίπνοια"». Οπως κατέθεσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά στο δικαστήριο, «ο αρχηγός, η ηγεσία, τους καλύπτει. Υλοποιούν τις εγκληματικές πράξεις επειδή έχουν εντολές κι έχουν από τα πριν τη διαβεβαίωση ότι θα τους καλύψει (...) Είναι σύμφυτο με τη δράση των ναζί, να κρύβουν αυτό που κάνουν. Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Εως το '45 λέγανε ότι τους Εβραίους και τους κομμουνιστές τους πάμε στο Αουσβιτς για να τους πάμε στο "σαλέ". Δεν αναγνώριζαν ότι τους ψήνανε», είπε ο μάρτυρας.

Αναφέρθηκε επίσης σε ντοκουμέντο που έχει δημοσιευτεί, όπου μιλάει ο Λαγός με τον Δεβελέκο για τη δολοφονία Φύσσα κι ακούγεται ο Μιχαλολιάκος να λέει από μέσα «να πάει, αλλά να πει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά» κ.ά. Επιπρόσθετα, ο μάρτυρας σχολίασε ότι θέλουν να έχουν πολιτικό κέρδος από τις επιθέσεις (και αναφέρθηκε σε σχετική δήλωση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκου για τον τραμπουκισμό Κασιαδιάρη σε βάρος της βουλευτή του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη), αλλά φοβούνται και τις ποινικές ευθύνες...

Ο μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η Χρυσή Αυγή επιτέθηκε σε ένα ισχυρό ταξικό σωματείο με επιρροή στους εργαζόμενους, για να στείλει μήνυμα ότι «εδώ την τελευταία κουβέντα θα τη λέει η Χρυσή Αυγή και δε θα ξανασηκώσει κανένας κεφάλι. Ηθελαν να πετύχουν διπλό στόχο: να χτυπήσουν και κομμουνιστές και πρωτοπόρους εργάτες». «Αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στην Ζώνη οι εργολάβοι θεωρούν ότι τους είναι κόστος (...) μας κατηγορούν ότι για την ανεργία φταίνε οι απεργίες και οι αγώνες», πρόσθεσε. Για το δουλεμπορικό γραφείο με μανδύα σωματείου που έχουν στήσει οι χρυσαυγίτες στη Ζώνη, ο Ι. Πουντίδης είπε ότι λέει τα ίδια με τους εργοδότες. Μίλησε και για τις χρόνιες προσπάθειες των εργοδοτών να βγάλουν το ταξικό σωματείο από τη μέση, που ξεκίνησαν με μηνύσεις σε βάρος του Συνδικάτου Μετάλλου και των μελών του...

Για το ποιος πήρε την απόφαση για την επίθεση, ο μάρτυρας απάντησε ξεκάθαρα στο δικαστήριο ότι «ήταν απόφαση του αρχηγού τους, Νίκου Μιχαλολιάκου» και αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης. «Σε όλες τους τις ομιλίες με αυτό αρχίζουν και τελειώνουν: ότι εμείς έχουμε τυφλή υπακοή στον αρχηγό. Δεν κάνετε τίποτα αν δεν πάρετε εντολή από τον πυρηνάρχη, τον περιφερειάρχη, τον Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη. Αυτούς τους κυρίους έχουν και τους έχουν κάνει και θεούς. Αυτοί δεν πάνε ούτε στο φούρνο για φρατζόλα ψωμί αν δεν πάρουν εντολή. Αυτό που υπάρχει στη δικογραφία και μου έχει κάνει εντύπωση, είναι ότι ο χρυσαυγίτης όταν δεν εκτελέσει την εντολή του πυρηνάρχη του, είναι σαν να μην εκτελεί την εντολή του αρχηγού, γιατί αυτός τους έβαλε να δώσουν την εντολή. Τους διαβεβαιώνουν ότι δεν γίνεται τίποτα χωρίς να το έχει πει η ηγεσία».

Ο μάρτυρας τόνισε στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων, ότι είναι καθαρή τύχη ότι οι χρυσαυγίτες δεν άφησαν τρεις νεκρούς πίσω τους στη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα. Περιέγραψε στο δικαστήριο πώς τους έκλεισε το τάγμα εφόδου χωρίς έξοδο διαφυγής, φωνάζοντας «κομμούνια θα πεθάνετε», έκανε ιδιαίτερη μνεία στα όπλα των χρυσαυγιτών «κρατούσαν ρόπαλα, σιδηρογροθιές, ξύλα, καδρόνια με καρφιά και σίδερα προσαρμοσμένα, γκλοπ, μπετόβεργες, σιδηρολοστούς». Περιέγραψε πώς χτύπησαν και τον ίδιο με σίδερο. «Ολοι ενστικτωδώς προστατεύαμε τα κεφάλια μας», είπε χαρακτηριστικά. Και αυτός ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι το τάγμα εφόδου θα νόμιζε ότι είχε πετύχει το φονικό αποτέλεσμα, καθώς «ο Πουλικόγιαννης ήταν αναίσθητος και φαινόταν σαν νεκρός».

Τέλος, χαρακτήρισε εντυπωσιακό ότι όπου χτυπούσε η Χρυσή Αυγή ήταν συχνά δίπλα τους η αστυνομία. «Το έχω ζήσει βλέποντας και στη Χαλκηδόνα πορεία τους με μηχανάκια, ρόπαλα, μαιάνδρους και να προπορεύεται και ακολουθεί ομάδα ΔΙΑΣ, σαν να τους συνοδεύει. Και ο Ρουπακιάς όταν μπήκε στο περιπολικό, είπε "δικός σας είμαι". Μάλιστα τον έβαλαν στον ίδιο χώρο με την παρέα του Φύσσα. Είναι απίστευτο!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org