Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αποφασισμένοι και έτοιμοι να δώσουν μαζικό «παρών» στα μπλόκα στις 23 Γενάρη

Κόντρα στη συνεχιζόμενη κακοκαιρία και την απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα, οι μικρομεσαίοι αγρότες εντείνουν την προετοιμασία τους για το στήσιμο των μπλόκων

Οσο περνούν οι μέρες και πλησιάζει η ώρα των μπλόκων, τόσο ενισχύονται οι αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών που εμφανίζονται αποφασισμένοι και έτοιμοι να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στην κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, με το στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, στις 23 Γενάρη.

Παρά τις συνεχείς και πολύμορφες προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει εμπόδια στη συμμετοχή των αγροτών στην πανελλαδική κινητοποίηση και κόντρα στις δυσκολίες που δημιουργεί η συνεχιζόμενη σφοδρή κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, συνεχίζοντας την καθημερινή παρουσία και δουλειά στα χωριά, έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πετυχημένο ξεκίνημα στις 23 Γενάρη.

Με τις περιοδείες και τις συσκέψεις που οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, οι Επιτροπές Αγώνα και οι Επιτροπές Μπλόκων, έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, ζήτημα που, όπως είχε τονιστεί στις πανελλαδικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αποτελεί το «μεγάλο στοίχημα» για να έχει επιτυχία η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Μιλώντας πρόσωπο με πρόσωπο με τους αγρότες και τους άλλους κατοίκους της υπαίθρου, τα στελέχη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος ξεσκεπάζουν ένα προς ένα όλα τα ψέματα και τις απατηλές υποσχέσεις που αναπαράγει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει τον αγροτικό κόσμο και να υποκινήσει τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό».

Ταυτόχρονα, με την οργάνωση συναντήσεων και συσκέψεων με εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, καθώς και με δημόσιες παρεμβάσεις, γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων στα αστικά κέντρα σχετικά και με τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά και με την προοπτική του αγώνα, που αφορά και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων. Οχι μόνο επειδή δέχονται την ίδια επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου, αλλά και γιατί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα παλεύει για μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ και των μονοπωλίων, ώστε να εξασφαλίζονται επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, που κι αυτή τη φορά, με σημείο αναφοράς το πανίσχυρο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, θα αποτελέσει την «καρδιά» του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, οι προετοιμασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία. Παρά τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, χιονόπτωσης και ψύχους, κλιμάκια των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων «οργώνουν» συνεχώς τα χωριά.

Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας της Καρδίτσας, με τους Β. Μπούτα, πρόεδρο, και Γ. Τσιούτρα, οργανωτικού γραμματέα, επισκέφθηκε τα χωριά Γραμματικό και Νέο Ικόνιο.

Μιλώντας με τους κατοίκους ο Β. Μπούτας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ψέματα της κυβέρνησης για το φορολογικό, σημειώνοντας: «Λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κι άλλοι από την κυβέρνηση ότι οι αγρότες θα πληρώσουν φέτος λιγότερο φόρο από πέρσι. Ομως, τα στοιχεία για τα εισοδήματα στα οποία βασίζεται να κάνει τη σύγκριση δεν αφορούν στο 2016 που ακόμα δεν είναι γνωστά, αλλά στο 2015, οπότε έχουμε υποψίες ότι μπορεί να υπάρχει κάπου μπαγαποντιά. Αλλά κι αν δεχτούμε ότι, πράγματι, κάποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο φέτος, γιατί δεν μας λένε ότι το αφορολόγητο στο οποίο θα οφείλεται αυτή η ελάφρυνση, δεν το ήθελε η κυβέρνηση, αλλά αναγκάστηκε να μας το δώσει - έστω και περιορισμένο στα 8.860 ευρώ, όταν εμείς ζητούσαμε και εξακολουθούμε να ζητάμε 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ, τώρα, ετοιμάζεται, μαζί με τους "Θεσμούς", να το πετσοκόψει κι άλλο - κάτω από την ισχυρή αγωνιστική πίεση των μπλόκων πέρσι, όπου παραμείναμε ακλόνητοι επί 40 μερόνυχτα; Δεν το λένε, γιατί φοβούνται μην σκεφτούν οι αγρότες, αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι, ότι με τον αγώνα πολλά και σημαντικά μπορούν να κερδηθούν. Οπως, επίσης, κρύβουν ότι δεν θα έχουν αφορολόγητο κι επομένως θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, εκατοντάδες χιλιάδες μικροί και μεσαίοι αγρότες, που δεν θεωρούνται "κατά κύριο επάγγελμα" αγρότες, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, ικανοποιώντας, με μεγάλη ευχαρίστηση, το σχετικό αίτημα των μεγαλοαγροτών και των αγροτοκαπιταλιστών. Ας τις αφήσουν, λοιπόν, στην κυβέρνηση αυτές τις απατεωνιές, γιατί οι αγρότες δεν είμαστε χαζοί ν' ανοίγουμε το στόμα για να χάφτουμε μύγες».

Θυμίζουμε ότι στη Θεσσαλία, στον κόμβο της Νίκαιας, θα στηθεί το μεγάλο μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων, ενώ αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί και στον κόμβο Αργυροπουλίου, επί της νέας Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης, από τους αγρότες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας.

Στην Πελοπόννησο

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για στήσιμο μπλόκων τη Δευτέρα 23/1 κινούνται και οι μικρομεσαίοι αγρότες στην Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας, με απόφαση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου του νομού, θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με κομβόι, στην ΕΟ Αργους - Κορίνθου, στο ύψος του Ινάχου ποταμού, όπου θα στήσουν μπλόκο. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τις κινητοποιήσεις, ο Σύλλογος πραγματοποιεί περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά όλη τη βδομάδα, ενώ την Παρασκευή 20/1, διοργανώνει πλατιά σύσκεψη στο τοπικό κατάστημα στο Ανυφί στις 7 μ.μ.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» θα πραγματοποιήσει στις 23/1 συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα γραφεία της «Παναιγιάλειου Ενωσης Συνεταιρισμών ΑΕ» και θα προχωρήσει σε μπλόκο στην Εθνική Οδό. Παράλληλα, σήμερα Τετάρτη, καλεί τους αγρότες της περιοχής σε μαζική συμμετοχή στην ετήσια Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στο λιμάνι Κιάτου στις 23/1, στις 10.30 π.μ. και μετά με κομβόι στο στήσιμο του μπλόκου στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική), καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Νομού Κορινθίας (μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου). Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΕΑΣΚ οργανώνει περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά και το Σάββατο 21/1 καλεί σε γενική συνέλευση - σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κιάτου στις 5.30 μ.μ.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Ηλείας, θα στήσουν μπλόκο στο Λατίφη Αμαλιάδας.

Στην υπόλοιπη χώρα

Αντίστοιχα εντείνονται οι προετοιμασίες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και στην υπόλοιπη χώρα.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ανθήλης - Λαμίας, Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και η διοικούσα επιτροπή τού υπό σύσταση Αγροτικού Συλλόγου των χωριών της λίμνης Ξυνιάδος Δομοκού θα κατέλθουν σε κοινό μπλόκο στον κόμβο Ανθήλης στις 23/1.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τη Δευτέρα 23/1, στις 12 το μεσημέρι, με τα τρακτέρ τους να συμμετέχουν στο στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση Νάουσας.

Σε μαζική συμμετοχή στο μπλόκο Γυψοχωρίου στην Πέλλα, την ίδια μέρα, καλεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Ενότητα».

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, τοπικοί αγροτικοί σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που είχε προκύψει κατά τη διάρκεια των περσινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων καλούν σε συμμετοχή στο μπλόκο στον Λούρο.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Αρτας, προετοιμάζεται για το στήσιμο του μπλόκου στη Γέφυρα της Αρτας.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Κατούνας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ακτίου - Βόνιτσας καλούν στις 12 το μεσημέρι στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική) στη Βόνιτσα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου αποφάσισε συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στις 11 π.μ. στην Καλλονή.

Στην Κρήτη, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων ν. Ηρακλείου καλεί σε συμμετοχή στο μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων, ενώ την ίδια μέρα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων καλεί σε συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η ΕΟΑΣ Χανίων ανακοίνωσε ότι μετά το συλλαλητήριο στα Χανιά, θα συζητηθεί το στήσιμο μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, ανάμεσα σε Καλύβες και Χανιά.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νησιού θα συμμετάσχουν στις 21 και 22 Γενάρη, στη συνεδρίαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στο νησί. Για όλο το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη έχουν προγραμματιστεί περιοδείες κλιμακίων της ΟΑΣΚ και των Αγροτικών Συλλόγων με συσκέψεις και συνελεύσεις σε χωριά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ