Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Εντείνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες

Αξιοποιώντας και την «υπεραπόδοση» των ματωμένων πλεονασμάτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεκλειδώσει τη δεύτερη «αξιολόγηση»

Associated Press

Αξιοποιώντας και την «υπεραπόδοση» των ματωμένων πλεονασμάτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεκλειδώσει τη δεύτερη «αξιολόγηση»
Με αντιλαϊκό «ατού» την υπέρβαση των στόχων για τα λεγόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 προσέρχεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα παζάρια της με το κουαρτέτο, ενώ το «ξεκλείδωμα» των διαδικασιών γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» ανεβάζει στην «ατζέντα» και το επόμενο πακέτο με τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα.

Υπενθυμίζουμε ότι συγκυβέρνηση και κουαρτέτο δρομολογούν, μεταξύ άλλων, την κατοχύρωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» σε βάθος χρόνου, τη χρονική επέκταση και «αναβάθμιση» του αυτόματου «δημοσιονομικού κόφτη» και, βέβαια, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους και μάλιστα με ορίζοντα το 2060 κ.ά.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, οι επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας σχεδιάζουν να συναντηθούν τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της ανάληψης «πρωτοβουλιών» σχετικά με τις «εκκρεμότητες» της «αξιολόγησης». Πρόκειται για την «άτυπη» συνεδρίαση του λεγόμενου «Washington Club», στο πλαίσιο του οποίου, με φόντο και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και την ενδοαστική διαπάλη, προετοιμάζονται οι καθοριστικές αποφάσεις.

Η ατζέντα του Γιούρογκρουπ

Η «πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα», σε ό,τι αφορά τη δεύτερη «αξιολόγηση», θα συζητηθεί ως πρώτο θέμα στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 26 Γενάρη. Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, που δημοσιοποιήθηκε χτες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την επαναφορά των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων για το ελληνικό κρατικό χρέος, σε συνέχεια, βέβαια, των έγγραφων διαβεβαιώσεων της συγκυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, σχετικά με τον έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος».

Πέρα από τα ζητήματα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, η ατζέντα του επόμενου Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει και τα παρακάτω:

  • Πορτογαλία και Ιρλανδία. Πρόκειται για τους ειδικούς εποπτικούς ελέγχους που διενεργεί η Κομισιόν μετά την τυπική λήξη των μνημονίων. Η συγκεκριμένη διαδικασία παύει όταν αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% των δανείων που χορηγήθηκαν σε κάθε χώρα.
  • «Ανταλλαγή απόψεων», σε σχέση με τις εκθέσεις αξιολόγησης που ετοιμάζει το ΔΝΤ, σχετικά με τις οικονομίες των κρατών της Ευρωζώνης. Να θυμίσουμε ότι η «παράλληλη αξιολόγηση» του ΔΝΤ για την Ελλάδα εστιάζει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα με άξονα τη μείωση των σημερινών συντάξεων και την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων, ενώ σχετίζεται και με την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
  • Ευρωπαϊκό Εξάμηνο - 2017, που αφορά στις διαδικασίες των ενισχυμένων δημοσιονομικών ελέγχων, με βάση τις σχετικές προτάσεις της Κομισιόν για το 2017.
Με πλεονάσματα η αντιλαϊκή πολιτική

Στα 4,4 δισ. ευρώ και με «υπεραπόδοση» σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο που φτάνει σε περίπου 2 δισ. ευρώ, έκλεισε το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού στο 12μηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 2016. Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να «κουμπώσει» με το σφυροκόπημα διαρκείας των λαϊκών στρωμάτων με νέους φόρους και χαράτσια, σε συνδυασμό με την παραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών.

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για ολόκληρο το 2016 διαμορφώθηκαν 817 εκατ. ευρώ χαμηλότερα ακόμη και από τον αντιλαϊκό στόχο που είχε τεθεί για το 2016, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος του λαού, ανεξάρτητα από τις «εφεδρείες» που προβλέπονται από την ενεργοποίηση του «δημοσιονομικού κόφτη». Η εικόνα συμπληρώνεται από τα μέτρα ενίσχυσης της φοροληστείας, με φόντο την εκτεταμένη αναδιανομή εισοδημάτων σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και με κατεύθυνση την εξυπηρέτηση των προτεραιοτήτων του εγχώριου κεφαλαίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (12μηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 2016):

-- Το σύνολο των κρατικών εσόδων εμφανίζεται διογκωμένο κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και διαμορφώνεται στα 53,97 δισ. ευρώ. Η αναλυτική εικόνα ως προς την εξέλιξη των κρατικών φορολογικών εσόδων θα υπάρχει τις επόμενες μέρες, με τη δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων.

Να σημειωθεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ξεκίνησαν τα αντιλαϊκά μέτρα της αυξημένης μηνιάτικης παρακράτησης του φόρου σε μισθούς και συντάξεις, η ενίσχυση της αφαίμαξης μέσω του ΦΠΑ και έμμεσων φόρων που επιβάλλονται στη λαϊκή κατανάλωση κ.ά., συμβάλλοντας έτσι στην απογείωση των πλεονασμάτων.

-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 55,15 δισ. ευρώ, έναντι 55,97 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά 817 εκατ. ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο. Τα αναλυτικά στοιχεία, όπως για τα ποσά των επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, τα κονδύλια για κοινωνική προστασία κ.ά., θα δημοσιοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται στα 4,39 δισ., υπερδιπλάσιο από τον αντιλαϊκό στόχο ύψους 2 δισ. που είχε προβλεφθεί για το 12μηνο για την εξεταζόμενη περίοδο...

-- Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και τα ποσά για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους) καταγράφει έλλειμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

«Γαλαντόμοι» με το εγχώριο κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, οι κρατικές δαπάνες μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έκλεισαν το 2016 στα 833 εκατ. ευρώ και μάλιστα με υπέρβαση του στόχου κατά 83 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης των εκταμιεύσεων που έγιναν μέσα στο μήνα Δεκέμβρη.

Επιπλέον, το 2016 το «συγχρηματοδοτούμενο σκέλος» του ΠΔΕ, δηλαδή η κοινοτική συνδρομή μέσω ΕΣΠΑ και άλλων εργαλείων χρηματοδότησης της ΕΕ προς το εγχώριο κεφάλαιο, διαμορφώθηκε σε ακόμη 5,45 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η νομοθετική ρύθμιση για το δημοσιονομικό «κόφτη» εξαιρεί ρητά και κατηγορηματικά το ΠΔΕ, που αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό εργαλείο στήριξης των καπιταλιστών, την ίδια ώρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν τα κονδύλια για συντάξεις και άλλα που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ