Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Πρωτοστατεί στο συντονισμό της πάλης για τα ζητήματα της Υγείας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία συγκέντρωση με φορείς, όπου έγινε ενημέρωση και καταλήχθηκε πρόγραμμα δράσης

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στο Λαύριο
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στο Λαύριο
Περίπου 30.000 κάτοικοι του Λαυρίου και της Κερατέας - πληθυσμός ο οποίος τους καλοκαιρινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται - κινδυνεύει να μείνει ξεκρέμαστος το επόμενο διάστημα, καθώς η μοναδική δομή στις περιοχές αυτές, το Κέντρο Υγείας Λαυρίου, θα είναι αδύνατο τον επόμενο μήνα να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Οι επιπτώσεις για τους κατοίκους των περιοχών είναι σοβαρές κι επικίνδυνες και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, με αφορμή τις εξελίξεις, πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα συγκέντρωση ενημέρωσης με τους φορείς της περιοχής, αναδεικνύοντας τις αιτίες του προβλήματος. Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε:

  • Την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια.
  • Μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Κερατέα για την αναγκαιότητα δημιουργίας Κέντρου Υγείας στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι στην Κερατέα λειτουργεί ιδιωτικό ιατρείο μέχρι τις μεσημεριανές ώρες, στο οποίο χωρίς ραντεβού πληρώνεις 20 ευρώ και με ραντεβού 10 ευρώ.
  • Πλατιά εξόρμηση - ενημέρωση στο λαό της περιοχής και συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων. Κλιμάκωση του αγώνα με σκοπό την ολόπλευρη ανάδειξη του προβλήματος της Υγείας.
  • Μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στα μέσα Φλεβάρη, με στάση εργασίας που θα προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο.

Την εικόνα που συγκεντρώνουν τα σωματεία των συνταξιούχων, στην οποία αποτυπώνεται η οξύτητα του προβλήματος, μετέφερε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα τεράστια κενά που υπάρχουν στις δομές Υγείας, όπου «απαιτούνται πάνω από 30.000 προσλήψεις, την ίδια ώρα που χιλιάδες νέοι επιστήμονες είναι άνεργοι. Χρειάζεται μεγάλος και διαρκής αγώνας για να πετύχουμε Υγεία για τις ανάγκες του λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το ΚΥ Λαυρίου, αναφέρθηκε ο διευθυντής του ΚΥ Στ. Παπασταυρόπουλος, δίνοντας έμφαση στις ελλείψεις γιατρών (αυτή τη στιγμή είναι πέντε μόνιμοι, από τους οποίους οι δύο συνταξιοδοτούνται το επόμενο διάστημα), με τον ίδιο να κάνει 9 εφημερίες αντί για 4, ενώ στις 7 Ιούνη - περίοδος αιχμής - λήγει και η σύμβαση τριών γιατρών αναπληρωτών σε σύνολο τεσσάρων. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι από τα αναλώσιμα που ζητάει από την 1η ΥΠΕ, λαμβάνει μόνο το 30%! Ενώ ο Γ. Μαλινάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, εξέφρασε την ανάγκη να μην κλείσει το ΚΥ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του ΕΚ Λαυρίου είπε ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να απολαμβάνει ο λαός σύγχρονες αξιοπρεπείς παροχές Υγείας, ως αποτέλεσμα των αλμάτων που έχουν γίνει στην τεχνολογία και την επιστήμη. Η αντίφαση που υπάρχει είναι ότι ενώ γίνονται αυτά τα άλματα, αντί να τα απολαμβάνουμε, χάνουμε ακόμα και τα πιο βασικά, όπως ένας γιατρός ή η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ. Για όλα αυτά υπάρχει αιτία και είναι το κυνήγι του κέρδους, των μονοπωλίων που λυμαίνονται την Υγεία, το Φάρμακο, τις ασφαλιστικές εταιρείες που καραδοκούν.

Η άμεση αντίδραση του λαού στον κίνδυνο να μη λειτουργεί σε 24ωρη βάση το Κέντρο Υγείας, είναι ένα θετικό βήμα. Το ΚΥ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση (...) Οι ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών όπως παιδιάτρου, καρδιολόγου, οδοντιάτρου, πνευμονολόγου, ή η κάλυψή τους περιοδικά από συμβασιούχους γιατρούς που μέχρι να μάθουν το ιστορικό ενός χρόνια πάσχοντα έρχεται ο καιρός να αποχωρήσουν, είναι ένας βραχνάς ο οποίος πρέπει να σταματήσει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ