Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αιχμές κατά Αγκυρας και «τρίτων»

Σημαντικά χαρακτήρισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, τα βήματα που έγιναν στη Γενεύη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη «στήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας». Διέψευσε, ακόμη, ότι υπάρχει πρόβλημα με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, αποδίδοντας τα σχετικά σχόλια σε «αρνητές της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού εντός και εκτός Ελλάδας». «Οπως τονίσαμε, ο υπουργός Εξωτερικών προώθησε με επιτυχία τη στρατηγική που έχουμε χαράξει από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Euronews», άφησε αιχμές εναντίον της Αγκυρας, σημειώνοντας: «Πάμε να λύσουμε ένα πολιτικό διεθνές πρόβλημα που προέκυψε από την παράνομη κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974. Κατά συνέπεια, η λύση του Κυπριακού είναι να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα με μια διαδικασία που την έχουμε προτείνει και την έχουμε συζητήσει (σ.σ. αφορά, ωστόσο, παρουσία άλλης πολυεθνικής «δύναμης ασφαλείας» ΝΑΤΟικής ή με άλλη ομπρέλα), και να καταργηθεί αυτό το καθεστώς που επικαλείται η Τουρκία από τις συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο - κατά τη γνώμη τους και παρανόμως - μπορούν να επεμβαίνουν στη Μεγαλόνησο όποτε εκείνοι νομίζουν, διότι είναι εγγυήτρια δύναμη. Αυτό το θέμα, οι εγγυήσεις, η παρεμβατικότητα και η παραμονή του στρατού είναι ο πυρήνας του κυπριακού ζητήματος».

Επέμεινε ότι λύση του Κυπριακού «σημαίνει το μάξιμουμ των δικαιωμάτων για τους Τουρκοκυπρίους και το μάξιμουμ του αισθήματος της ασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους. Δηλαδή, να φύγουν τα στρατεύματα. Δεν αρέσει σε πολλούς αυτό (...) Δεν είναι μόνο η τουρκική πλευρά, υπάρχουν και άλλοι διεθνείς παράγοντες που θεωρούν ότι είναι καλό να υπάρχει κάποια είδους κατοχή στην Κύπρο, γιατί τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με αυτά των Τούρκων», πρόσθεσε, χωρίς όμως να κατονομάσει τους εν λόγω παράγοντες.

Δίνοντας μιαν εικόνα τού τι έγινε στα πρόσφατα παζάρια στη Γενεύη, είπε: «Μόλις φθάνουμε την Πέμπτη, λαμβάνουμε από τον ΟΗΕ ένα κείμενο ως προς το είδος των πολιτικών διαβουλεύσεων για την Παρασκευή. Και ξαφνικά, έρχονται και μας λένε την Παρασκευή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτικές διαβουλεύσεις και ότι θα κάνουμε διαβουλεύσεις με τεχνικές ομάδες. Τους απαντήσαμε εμείς ότι για να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες, πρέπει οι πολιτικές ηγεσίες - δηλαδή οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας - να έχουμε συμφωνήσει για το πώς θα δουλέψουν αυτές οι ομάδες, με τι περιεχόμενο, με τι ερωτήματα και με ποιο σκοπό. Εκεί ξαφνικά ο κύριος Τσαβούσογλου (σ.σ. ο Τούρκος ΥΠΕΞ) απάντησε (...) ότι είχε κανονίσει να φύγει. Του είπαμε να μην αποχωρήσει την Παρασκευή, αλλά να καθίσει να συζητήσουμε (...) Εφυγε. Πήγε στην Αγκυρα και είπε ότι το βάλαμε εμείς στα πόδια - που ήμασταν ακόμα στη Γενεύη και συζητούσαμε - και ότι εκείνος κατέκτησε τα Ιμαλάια».

Δείχνοντας πάντως τη βούληση της ελληνικής αστικής τάξης να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ερωτηθείς αν - μετά και τις δηλώσεις Ερντογάν ότι τα κατοχικά στρατεύματα δεν θα αποχωρήσουν ποτέ από την Κύπρο - υπάρχει ακόμα πεδίο συνομιλιών, παρέπεμψε στη ρήση «ποτέ μην πεις ποτέ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ