Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο νεκρός δολοφονήθηκε»

Το τελευταίο βιβλίο της Ερης Ρίτσου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος» και αγαπιέται από τους αναγνώστες

Στο χώρο της συγγραφής γνωρίζαμε μέχρι τώρα την Ερη Ρίτσου μέσα από βιβλία που είχε γράψει για παιδιά, όμως μας εξέπληξε ευχάριστα καταπιανόμενη με το αστυνομικό μυθιστόρημα. Το βιβλίο της «Ο νεκρός δολοφονήθηκε» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Κέδρος» και κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες...

Το πτώμα ενός άντρα με το πρόσωπο και τα χέρια καταφαγωμένα από τσακάλια βρίσκεται σε δύσβατη δασική περιοχή ενός νησιού. Στη μια του τσέπη ένα σημείωμα: ΕΤΣΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ. Στην άλλη ένα τυπωμένο mail: Αν δεν έρθεις να με δεις, θα σκοτωθώ. Στο στέρνο του χαραγμένος ένας αγκυλωτός σταυρός. Ποιος είναι αυτός ο άντρας; Πώς βρέθηκε εκεί; Ποια ήταν η αιτία του θανάτου του και ποια τα κίνητρα του δράστη; Προσωπικά ή πολιτικά; Ολα τα σενάρια μοιάζουν εξίσου πιθανά. Τα ερωτήματα είναι πολλά για τις τοπικές αρχές, που δεν είναι συνηθισμένες να αντιμετωπίζουν τέτοιες υποθέσεις στο μάλλον ήσυχο νησί. Στον απόηχο των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, στην καρδιά της κρίσης, η νεαρή αστυνομικός Μαρία Γεωργίου, που κατάγεται από το νησί, θα επιστρέψει εκεί με μετάθεση από την Αθήνα και θα αναλάβει να βοηθήσει τις αρχές να λύσουν το μυστήριο. Ενα μυστήριο που περιπλέκεται όσο προχωρούν οι έρευνες...

Η Ερη Ρίτσου καταπιάνεται για πρώτη φορά με το αστυνομικό μυθιστόρημα και προσφέρει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αστυνομική υπόθεση, με όλο το απαραίτητο σασπένς, τοποθετημένη στο κοντινό παρελθόν, συγκεκριμένα στην περίοδο αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Ετσι, εκτός από την αστυνομική περιπέτεια, που θέτει συνεχώς μυστήρια προς λύση και κάνει τον αναγνώστη να αναρωτιέται κάθε στιγμή για το τι μπορεί να συμβαίνει, του δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να συναντήσει στις σελίδες του βιβλίου όλα σχεδόν τα προβλήματα, κοινωνικά και πολιτικά, που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα. Μέσα από τους διαλόγους των ηρώων κυρίως, αλλά και μέσω του τριτοπρόσωπου αφηγητή, η Ελλάδα της κρίσης βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, καθώς μια σειρά θέματα που καίνε (όπως το Ασφαλιστικό, οι περικοπές συντάξεων, η μετανάστευση των νέων) απασχολούν τους ήρωες, ακριβώς όπως απασχολούν όλους μας.

Γραμμένο σε γλώσσα ζωντανή, καθημερινή, έχει ζωηρούς διαλόγους και ρέει αβίαστα με σκηνές σχεδόν κινηματογραφικές και ωραίες περιγραφές των τόπων όπου διαδραματίζεται η ιστορία και των τοπίων. Παράλληλα, όλα τα πρόσωπα στο βιβλίο, είτε πρόκειται για τους κύριους χαρακτήρες είτε για τους δευτερεύοντες, έχουν σκιαγραφηθεί με ζωντάνια και ρεαλισμό, έχοντας ο καθένας τα αποκλειστικά δικά του χαρακτηριστικά. Εκτός από την κεντρική ηρωίδα, την αστυνομικό Μαρία Γεωργίου, ενδιαφέρων χαρακτήρας είναι και η γριά Αντριάνα, που αποτελεί τη σύνδεση του «σήμερα» με το παρελθόν, με την Ελλάδα της αντίστασης και του αγώνα.

Το γεγονός ότι ο νεκρός ήταν μέλος του φασιστικού κόμματος δίνει την ευκαιρία στη συγγραφέα να μιλήσει, μέσω των ηρώων της, και για φαινόμενα ρατσισμού, όπως «η αιμοδοσία μόνο για Ελληνες», ενώ από τις περιγραφές δεν λείπει και η εικόνα των προσφύγων που καταφθάνουν θαλασσοπνιγμένοι στο λιμάνι της μικρής πόλης.

«Ο νεκρός δολοφονήθηκε» είναι μια συναρπαστική αστυνομική ιστορία που ξετυλίγεται με φόντο την κοινωνική και πολιτική κατάσταση που βιώνουμε και που με τα καυστικά σχόλια, το άφθονο σασπένς, αλλά και το χιούμορ, μπορεί να διαβαστεί απνευστί και όχι μόνο από τους ενήλικες αναγνώστες, αλλά και από εφήβους, μια που τα μηνύματα που εκπέμπει αφορούν και τις νεότερες ηλικίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ