Τρίτη 17 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τα μπλόκα

Τα αγωνιστικά τους ραντεβού για το στήσιμο μπλόκων σε επιλεγμένα σημεία σε όλη τη χώρα δίνουν αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι, ενώ συνεχίζονται οι συσκέψεις προετοιμασίας

Τις προετοιμασίες για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με στήσιμο ισχυρών μπλόκων στις 23 Γενάρη σε βασικούς οδικούς κόμβους και άλλα επιλεγμένα σημεία σε όλη τη χώρα, συνεχίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως αποφασίστηκε στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, στη Λάρισα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στο επίκεντρο και η πάλη για 100% αποζημίωση για τις ζημιές από την κακοκαιρία

Οι προετοιμασίες αυτές εντείνονται κόντρα στις δυσκολίες και τα εμπόδια από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία, η οποία στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, ήρθε τώρα να προσθέσει τις μεγάλες καταστροφές από το χιονιά και τον παγετό στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο. Οι καταστροφές αυτές θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο ισχνό εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που πλήττεται άγρια από τα μέτρα φοροληστείας και εισφοροληστείας, καθώς και παραπέρα διόγκωσης του κόστους παραγωγής που πάρθηκαν και εφαρμόζονται στο πλαίσιο των μνημονίων, όπως και από τα μέτρα της νέας ΚΑΠ της ΕΕ.

Η κυβέρνηση, και σ' αυτό το πρόβλημα, αντί να σταθεί στο πλευρό της χειμαζόμενης αγροτιάς, επιχειρεί να την κοροϊδέψει με ψέματα κι ανέξοδες υποσχέσεις. Διότι είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα οι υποσχέσεις της για έγκαιρες εκτιμήσεις των ζημιών και δίκαιες αποζημιώσεις, όταν, όπως ανέδειξε με τις σχετικές ανακοινώσεις της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, διατηρείται ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει ούτε το σύνολο αιτιών, ούτε το σύνολο των ζημιών, ενώ έχουν περικοπεί δραστικά τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό που αυτός μπορεί να διαθέσει για αποζημιώσεις. Και, βεβαίως, με τα ψίχουλα από τα ΠΣΕΑ και τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ, δεν μπορούν να καλυφθούν οι πολύ μεγάλες απώλειες που έχουν οι πληγέντες παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Γι' αυτό και οι πληγέντες από την κακοκαιρία, όπως και όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιλαμβάνονται ότι μόνο με την πίεση του αγώνα και των μπλόκων μπορούν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημά τους για αποζημιώσεις στο 100% όλων των ζημιών και στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, όπως και τα άλλα δίκαια και ζωτικά αιτήματα που προβάλλουν με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Ετοιμάζονται στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, που χτες, σε αρκετές περιοχές, έριξε νέο χιόνι πάνω στο παλιό που δεν έχει λιώσει, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα συνεχίζει τις προετοιμασίες για το στήσιμο των μπλόκων.

Κλιμάκια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών των νομών περιοδεύουν στα χωριά, στα οποία είναι δυνατή η οδική πρόσβαση και καλούν τους αγρότες, όπου υπάρχει η δυνατότητα να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες, ζεσταίνοντας τις μηχανές για το ξεκίνημα προς τον κόμβο της Νίκαιας, όπου θα στηθεί το μεγάλο μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων, αλλά και προς τον κόμβο Αργυροπουλίου, επί της νέας Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης, όπου έχει κλειστεί το αγωνιστικό ραντεβού αγροτών του Τυρνάβου και της Ελασσόνας.

Παράλληλα, με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ, καθώς και με απευθείας επαφές με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων τους ενημερώνουν για το δίκιο των αιτημάτων και του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καλώντας τους να στηρίζουν με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις τους.

Πληθαίνουν τα αγωνιστικά καλέσματα σε όλη τη χώρα

Παράλληλα, πυκνώνουν οι αποφάσεις αγροτικών συλλόγων σε ολόκληρη τη χώρα για μαζική συμμετοχή στα μπλόκα στις 23 Γενάρη.

Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί της Αργολίδας μετά από σχετικό κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου του νομού θα πραγματοποιήσουν στις 23/1 προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με κομβόι, στην ΕΟ Αργους- Κορίνθου, στο ύψος του Ινάχου ποταμού, όπου θα στήσουν μπλόκο. Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας στο κάλεσμά του, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι ειδικά φέτος οι αγρότες του νόμου, εκτός από τη χρόνια αντιαγροτική πολιτική, είχαν να αντιμετωπίσουν και «τη φετινή ακαρπία στις ελιές και τις ζημιές από την ελλιπή δακοκτονία με ευθύνη και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τις ζημιές από χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, πάγους, χιονιά». Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τις κινητοποιήσεις, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Αργολίδας να συμμετάσχουν στις περιοδείες και συσκέψεις που πραγματοποιούνται στα χωριά όλη τη βδομάδα και την Παρασκευή 20/1, να συμμετέχουν στην πλατιά σύσκεψη στο τοπικό κατάστημα στο Ανυφί στις 7μ.μ.

Ο Ενωτικός Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανθήλης - Λαμίας την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησε σύσκεψη αγροτικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, όπου και αποφασίστηκε ο συντονισμός με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η μαζική συμμετοχή των αγροτών της περιοχής σε κοινό μπλόκο στις 23/1 στον κόμβο Ανθήλης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και η διοικούσα επιτροπή τού υπό σύσταση Αγροτικού Συλλόγου των χωριών της λίμνης Ξυνιάδος Δομοκού. Τις διαδικασίες παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου και του Αγροτικού Συλλόγου Μώλου. Παράλληλα, αποφασίστηκε να βγάλουν από την αρχή της ερχόμενης βδομάδας τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ τέλος συστήθηκε Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου.

Στην Κρήτη, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων ν. Ηρακλείου καλεί σε συμμετοχή στο μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων, στις 23/1 στις 10 π.μ., ενώ την ίδια μέρα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων καλεί σε συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας πραγματοποιεί σύσκεψη τη Δευτέρα 16/1 στις 18.30 στη μικρή αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, ενώ στις 21 και 22 Γενάρη, οι Αγροτικοί Σύλλογοι θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στο νησί. Για όλο το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη έχουν προγραμματιστεί περιοδείες κλιμακίων της ΟΑΣΚ και των Αγροτικών Συλλόγων με συσκέψεις και συνελεύσεις στις κοινότητες: Ανω και Κάτω Παυλιάνα, Αγιο Ματθαίο, Αγίους Δέκα, Γιαννάδες, Βαλανιό, Καρουσάδες, Νυμφές, Αυλιώτες, Βελονάδες, Λευκίμμη, Περιβόλι, Αργυράδες. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων στο νησί προγραμματίζεται επίσης το στήσιμο μπλόκου, καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία προς την πόλη της Κέρκυρας. Παράλληλα με το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι αγρότες της Κέρκυρας διεκδικούν λύσεις στα τοπικά τους προβλήματα, όπως η αγροτική οδοποιία, το κόστος του αρδευτικού νερού, την δακοκτονία, διεκδικούν αγροτικούς γιατρούς στα χωριά, άμεση εξόφληση των επιδοτήσεων παλαιότερων περιόδων, κατασκευή και συντήρηση των αλιευτικών καταφυγίων, αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τη χαλαζόπτωση.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τη Δευτέρα 23/1, στις 12 το μεσημέρι, με τα τρακτέρ τους να συμμετέχουν στο στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση Νάουσας.

Σε μαζική συμμετοχή στο μπλόκο Γυψοχωρίου στην Πέλλα, την ίδια μέρα, καλεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Ενότητα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ