Κυριακή 15 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Διάσκεψη για το Παλαιστινιακό με πολλές σκοπιμότητες

Στο προσκήνιο επανέρχεται το παλαιστινιακό ζήτημα, με αφορμή την προγραμματισμένη για σήμερα διεθνή Διάσκεψη 72 χωρών στο Παρίσι και τις ενδοπαλαιστινιακές διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών της «Χαμάς» και της «Φατάχ» στη Μόσχα, που ολοκληρώνονται την ερχόμενη Τρίτη. Αυτά στο πλαίσιο των νέων προσπαθειών Γαλλίας και Ρωσίας και άλλων δυνάμεων να αυξήσουν γεωπολιτικά την επιρροή τους στη στρατηγική περιοχή της Μέσης Ανατολής και να προωθήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Δεν είναι τυχαίο πως η Διάσκεψη στο Παρίσι (που γίνεται δίχως να έχουν προσκληθεί Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι) πραγματοποιείται μία βδομάδα πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση του Γάλλου απερχόμενου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, άλλων χωρών της ΕΕ και του αραβικού κόσμου, επιχειρούν να επαναβεβαιώσουν τα σχέδια για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγμάτευσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων, βιώσιμων κρατών. Προσπαθούν επίσης να προλάβουν μία νέα έκρηξη στην περιοχή από μία πιθανή μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, την οποία υποσχέθηκε προεκλογικά ο Πρόεδρος Τραμπ. Βασικός αποδέκτης αυτών των πιέσεων είναι και η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που έχει απορρίψει τη Διάσκεψη του Παρισιού σαν «σάπια κίνηση κατά του Ισραήλ» και «απολίθωμα του παρελθόντος»...

Σε σχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ΑΡ, αναφέρεται πως θα ασκηθούν πιέσεις για επιβεβαίωση της αφοσίωσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την εξεύρεση λύσης «στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών, που θα συμβιώνουν ειρηνικά και με ασφάλεια» και ότι δεν θα αναγνωριστούν αλλαγές στα σύνορα του Ισραήλ πριν το 1967 «δίχως τη σύμφωνη γνώμη και της παλαιστινιακής ηγεσίας». Απώτερος στόχος αυτής της κίνησης δεν είναι η υποστήριξη του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, αλλά η προώθηση των συμφερόντων ορισμένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με φόντο τις μεταξύ τους κόντρες σε διάφορα επίπεδα.

Είναι ενδιαφέρον πως σε αυτή τη συγκυρία, μετέβη προχτές στη Μόσχα ο γενικός γραμματέας του «Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» Σαέμπ Ερεκάτ, συναντώντας τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ερεκάτ μετέφερε την επιθυμία του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, να συναντήσει μελλοντικά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στη Μόσχα, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί δυνατόν. Μετέφερε, επίσης, επιστολή του Αμπάς στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να αποτρέψει τα σχέδια μεταφοράς της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Ο Ερεκάτ εξέφρασε την υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής στις προσπάθειες του Κρεμλίνου για επανέναρξη της διπλωματικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ