Παρασκευή 13 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επίσκεψη Μπάιντεν την Κυριακή

Εν μέσω καταγγελιών από την πλευρά των πολιτοφυλακών που ελέγχουν τους θύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, ότι Ουκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές βάλλουν κατά του άμαχου πληθυσμού, ενώ συνεχίζονται και οι βομβαρδισμοί, ανακοινώθηκε η έλευση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Κίεβο την Κυριακή. Πρόκειται για την τελευταία επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου της απερχόμενης κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν αναλάβει η νέα κυβέρνηση Τραμπ, που αναμένεται να ανανεώσει τη στήριξη στην αντιδραστική κυβέρνηση του μεγαλοκαπιταλιστή Πέτρο Ποροσένκο.

Από τις επιθέσεις των ελεύθερων σκοπευτών του ουκρανικού στρατού, μια μητέρα που συνόδευε τα δύο παιδιά της τραυματίστηκε, ένας άλλος νέος χτυπήθηκε και έχασε το χέρι του. Επίσης, πολλές είναι οι υλικές ζημιές από τους βομβαρδισμούς σε πάνω από 150 σπίτια και υποδομές.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία, ερμηνεύεται από την αντιδραστική κυβέρνηση και ως «τροχιοδεικτική» προς τον Τραμπ, ώστε να δοθεί μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει διαλλακτικότητα προς τη Ρωσία, στην οποία αποδίδεται αποκλειστικά η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία. Πάντως, σε παλιότερες επισκέψεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, είχε τεθεί προς τους πολιτικούς της Ουκρανίας το ζήτημα της αντιμετώπισης της εκτεταμένης διαφθοράς, μέτρο που πήγαινε χέρι - χέρι με τη χορήγηση αμερικανικής «βοήθειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ