Παρασκευή 13 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Εκτόνωση της κατάστασης, μέχρι την επόμενη φορά...

Την «πλήρη αποκατάσταση» της τροφοδοσίας της χώρας με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο ανακοίνωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αίροντας παράλληλα τη «σύσταση» προς τους καταναλωτές «να ελέγχουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας». Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε εκτεταμένη ανακοίνωση, με την οποία προσπαθεί να δώσει «εξηγήσεις» για το πρόβλημα τροφοδοσίας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, που άφησε πολλά λαϊκά σπίτια χωρίς ρεύμα, ενώ τίποτε δεν αποκλείει ότι στο πλαίσιο της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που δίνει βάρος στην κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων, στις εξαγωγές κ.ο.κ. και όχι στις λαϊκές ανάγκες, την επόμενη τα πράγματα δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Η διοίκηση της ΔΕΗ ανέλαβε, στην πραγματικότητα, για λογαριασμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά, να «βγάλει το φίδι απ' την τρύπα» και να δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη τις προηγούμενες μέρες. Ετσι, σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, αναφέρει ότι πρόκειται για προγραμματισμένες εργασίες «περιβαλλοντικής αναβάθμισης» που γίνονται υποχρεωτικά λόγω ισχύουσας νομοθεσίας κι έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβρη. Σημειώνει, επίσης, και την αδυναμία εισαγωγών από το εξωτερικό λόγω της αυξημένης ζήτησης που επικρατεί στην Ευρώπη αυτή την περίοδο, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην «οικονομική επιβάρυνση» που δέχτηκε ως Επιχείρηση από τη λειτουργία μονάδων Φυσικού Αερίου με πετρέλαιο και την «αντιοικονομική χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών» για την τροφοδοσία του συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το κόστος της ΔΕΗ που πράγματι αυτές τις μέρες ήταν υψηλό, θα το επωμιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όπως επίσης θα επωμιστούν και το υψηλό κόστος των έκτακτων εισαγωγών φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που προμηθεύτηκαν οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Οι μόνοι που θα βγουν κερδισμένοι από όλη αυτήν τη διαδικασία είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι του χώρου, η ΔΕΗ, αλλά και οι υπόλοιπες ΑΕ, που ελέω «απελευθέρωσης» ενισχύουν τα μερίδιά τους στην αγορά Ενέργειας, περιορίζουν τη χρήση των άφθονων εγχώριων λιγνιτικών αποθεμάτων για την προώθηση «εναλλακτικών» δήθεν «φιλοπεριβαλλοντικών» τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρισμού που τους προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, χτεσινές πληροφορίες αναφέρουν συνάντηση εκπροσώπων της βελγικής εταιρείας φυσικού αερίου «Fluxys» με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, για την απόκτηση μετοχικού ποσοστού της επιχείρησης. Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο της επιστολής του υπουργού προς την τρόικα, όπου ανάμεσα σε άλλα προτείνει και τη διατήρηση του 51% του ΔΕΣΦΑ από το κράτος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον αέρα το εισόδημα των νοικοκυριών, με τα ...pass να γίνονται καπνός(2022-07-05 00:00:00.0)
Δάνεια σε ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ για τα δίκτυα(2013-05-17 00:00:00.0)
Προτείνει μείωση 13% στις τιμές χρήσης δικτύων(2011-11-29 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου(2010-05-26 00:00:00.0)
Κόντρες στο φόντο της «απελευθέρωσης»(2009-07-29 00:00:00.0)
Η κάνουλα αποδεικνύεται ...«εύθραυστη»(2008-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ