Πέμπτη 12 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εντείνονται οι ζυμώσεις για τα παζάρια στην Αστάνα

Σε κάποιες περιοχές της Μοσούλης, όπου εκδιώκονται οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους» από τον ιρακινό στρατό, επιστρέφουν οι άμαχοι στα σπίτια τους

Copyright 2017 The Associated

Σε κάποιες περιοχές της Μοσούλης, όπου εκδιώκονται οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους» από τον ιρακινό στρατό, επιστρέφουν οι άμαχοι στα σπίτια τους
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντείνονται τα παζάρια Ρώσων, Τούρκων και Σύρων αξιωματούχων με στόχο την έναρξη των ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, στις 23 Γενάρη, μολονότι εκκρεμούν πολλά βασικά θέματα που αφορούν τον τρόπο, τους συμμετέχοντες και τις συνθήκες διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, συμφώνησαν πάντως πως είναι απαραίτητη η επιτήρηση της συμφωνίας γενικής εκεχειρίας στη Συρία καθώς από την εξέλιξή της εξαρτάται και η έναρξη των ενδοσυριακών συνομιλιών στην Αστάνα. Συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τον αγώνα τους «κατά τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία».

Στο μεταξύ, συναντήθηκαν χτες στην Αγκυρα τα τεχνικά κλιμάκια Ρώσων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων σε σχέση με τις επικείμενες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρύνουν τη συνεργασία τους και με Αμερικανούς και Ιρανούς εμπειρογνώμονες... Αδιευκρίνιστο παρέμενε εάν οι ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις θα είναι άμεσες ή έμμεσες. Στην περίπτωση που οι δύο πλευρές επιλέξουν να είναι έμμεσες, ανακοινώθηκε πως Ρώσοι και Τούρκοι διπλωμάτες είναι σε θέση να παίξουν το ρόλο μεσολαβητή. Αργότερα χτες, πάντως, ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βεϊσί Καϊνάκ, απέρριψε τη συμμετοχή των δυνάμεων ΥPG των Κούρδων της Συρίας στις ενδοσυριακές συνομιλίες στην Αστάνα επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες εναντίον «συμμάχων της Τουρκίας» (υπονοώντας τις ΗΠΑ) που εξοπλίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως οι δυνάμεις ΥPG.

Στο Παρίσι, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, αντιδρώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, σε Γάλλους βουλευτές και δημοσιογράφους που είχαν μεταβεί στη Δαμασκό, είπε πως πρόκειται για έναν «δικτάτορα που χειραγωγεί και εκμεταλλεύεται τους άλλους». Πρόσθεσε ακόμη ότι επιθυμεί την ανατροπή του Σύρου Προέδρου, μολονότι ο τελευταίος είχε χαρακτηρίσει «ευπρόσδεκτες» τις θέσεις του Φιγιόν για τη Συρία και την καταπολέμηση των τρομοκρατών. Επανέλαβε ωστόσο ότι ο Ασαντ «έχει την υποστήριξη ενός μέρους του λαού του (...) ενώ η γαλλική και η δυτική διπλωματία, αρνούμενες ακόμη και την ιδέα να μιλήσουν μαζί του, αποκλείσθηκαν από τη συριακή σύγκρουση».

Κινεζική βοήθεια στη Βαγδάτη

Το ίδιο 24ωρο, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, σε επιστολή του προς τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, ανακοίνωσε τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βαγδάτη ύψους περίπου 10,1 εκατ. δολαρίων, σημειώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες.

«Η κινεζική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εργαστεί με την ιρακινή για να αναβαθμίσουν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε ο Λι, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Ιράκ θα πετύχει γρήγορα «ασφάλεια και σταθερότητα».

Στο μεταξύ, ο Ιρακινός αντιστράτηγος Ταλίμπ Σαγκάτι, μιλώντας στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», προέβλεψε και αυτός (όπως νωρίτερα και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι) πως η επιχείρηση για την πλήρη ανακατάληψη της Μοσούλης θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η επιχείρηση παραμένει «δύσκολη» γιατί πρόκειται για «ασύμμετρο ανταρτοπόλεμο».

Στην Αγκυρα, ο Ιρακινός πρέσβης, Χισάμ αλ Αλάουι, σημείωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του και η κυβέρνηση της Τουρκίας έχουν συμφωνήσει ότι θα παραδοθεί στις ιρακινές δυνάμεις το τουρκικό στρατόπεδο Μπασίκα στο βόρειο Ιράκ «αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης» για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Σημείωσε ωστόσο την επιθυμία της Βαγδάτης να διαλυθεί και να παραδοθεί άμεσα το στρατόπεδο Μπασίκα, προσθέτοντας πως εάν ξεπεραστεί το συγκεκριμένο ζήτημα τότε μπορούν να ανοιχτούν προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε διάφορα επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ