Πέμπτη 12 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠ
Δύο όψεις της ίδιας πολιτικής εξυπηρέτησης των μονοπωλίων

Ομιλία του απερχόμενου Προέδρου και πρώτη συνέντευξη του νεοεκλεγέντος

Διαφορετικοί...

Copyright 2017 The Associated

Διαφορετικοί...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παραβλέποντας τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Κεντρική Ασία, την όξυνση των φυλετικών και ταξικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ και την προώθηση πολιτικών που ευνοούν εκείνο το τμήμα της αστικής τάξης και των μονοπωλίων που τον στήριξαν και επωφελήθηκαν από τις δύο θητείες του στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εκφώνησε τα ξημερώματα χτες την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Σικάγο, κάνοντας έναν απολογισμό της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του, λίγες μέρες προτού παραδώσει τη σκυτάλη της εξουσίας στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν παρέλειψε να δώσει και ...μαθήματα «αμερικανικής δημοκρατίας» σημειώνοντας ότι «η δημοκρατία απειλείται όταν οι Αμερικανοί την θεωρούν δεδομένη» και όταν αναπτύσσονται οι ακόλουθοι παράγοντες: «Οικονομικές και ρατσιστικές ανισότητες, εγκλωβισμός διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας σε "φούσκες" και ψεύτικες ειδήσεις, όπου η άποψη για την πραγματικότητα καθορίζεται από γνώμες και όχι από γεγονότα».

Σε άλλο σημείο καμάρωσε για τα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής του αναφέροντας ως τέτοια τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «που έκλεισε δίχως μία πιστολιά», το νέο κεφάλαιο με τον κουβανικό λαό, αλλά και για το γεγονός ότι βγήκε από τη μέση ο κυρίαρχος νους των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη. Ετσι δικαιολόγησε και εξωράισε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που συνεχίστηκαν και οδήγησαν στο αιματοκύλισμα των λαών του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Συρίας και της Λιβύης. Μάλιστα, και τη σημερινή τακτική, υποτίθεται, πολέμου κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (αυτούς για τους οποίους συνέβαλαν στη δημιουργία τους οι ΗΠΑ επί Ομπάμα μαζί με τους συμμάχους στην περιοχή) την εμφάνισε ως μέγιστη προσφορά στην ανθρωπότητα, ενώ είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής προώθησης και ενίσχυσης των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή.

...αλλά τόσο ίδιοι, εκπρόσωποι του αμερικανικού κεφαλαίου

Copyright 2017 The Associated

...αλλά τόσο ίδιοι, εκπρόσωποι του αμερικανικού κεφαλαίου
Εξήρε τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση» του συστήματος Υγείας και περίθαλψης για «εκατομμύρια Αμερικανούς», που επί της ουσίας ευνόησε μονοπώλια του χώρου και παίνεψε την οικονομική πολιτική λέγοντας πως κατάφερε να σταματήσει την οικονομική ύφεση, πως έκανε «επανεκκίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας και δημιούργησε εκατομμύρια θέσεις εργασίας», ξεχνώντας βεβαίως πως σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για δουλειές ημιαπασχόλησης με πενιχρές αμοιβές, ενώ από την αναιμική καπιταλιστική ανάκαμψη δεν ωφελήθηκαν τα λαϊκά στρώματα.

Η πρώτη συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ

Από τη δική του πλευρά, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την εκλογή του στο ισόγειο του πύργου Τραμπ στη Νέα Υόρκη, μπροστά σε δεκάδες Αμερικανούς και ξένους δημοσιογράφους, επέλεξε καταρχήν να παραδεχθεί την ανάμειξη της Ρωσίας σε κυβερνοεπιθέσεις σε λογαριασμούς της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

Είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν θωρακιστεί κατάλληλα για να αποτρέπουν κυβερνοεπιθέσεις και ότι είναι ευάλωτες λόγω κακών χειρισμών της απερχόμενης κυβέρνησης και ότι κυβερνοεπιθέσεις εξαπολύουν η Ρωσία, η Κίνα και «πολλές άλλες χώρες». Χαρακτήρισε «ψευδείς, κατασκευασμένες ειδήσεις» τον 35σέλιδο φάκελο υποτίθεται «απόρρητων» μνημονίων μυστικών υπηρεσιών που φέρεται πως έδωσε σε αμερικανικά ΜΜΕ και πολιτικούς πρώην πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και τον οποίο δημοσίευσε χτες η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «BuzzFeed» αφού προηγουμένως κυκλοφόρησε την είδηση το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Τραμπ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις ψευδείς, όπως είπε, πληροφορίες, που αποδίδονται στις μυστικές υπηρεσίες και οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, συλλέγοντας «ευαίσθητα» δεδομένα όχι μόνο για να βοηθήσουν την εκλογή του στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ αλλά και για να τον εκβιάζουν αν χρειαστεί. «Αν ο Τραμπ αρέσει στον Πούτιν αυτό είναι πλεονέκτημα, όχι πρόβλημα (...) γιατί έχουμε τρομερές σχέσεις με τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι στη Ρωσία δεν έχει ούτε μπίζνες ούτε δάνεια ούτε καμία απολύτως ανάμειξη, από επιλογή και όχι από αδυναμία. Πρόσθεσε δε ότι απέρριψε πρόσφατα δελεαστική προσφορά για μπίζνες στο Ντουμπάι ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στον οργανισμό και τα προεδρικά καθήκοντα.

Δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για τις κυβερνοεπιθέσεις αλλά απέρριψε ερώτηση από δημοσιογράφο του CNN, χαρακτηρίζοντας το δίκτυο «τρομερή μηχανή κατασκευής ειδήσεων».

Ισχυρίστηκε ότι οι συμφωνίες που κάνει με διάφορες βιομηχανίες για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ δεν είναι «μεμονωμένες» αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσει ώστε να αποτρέψει την ατιμώρητη διαφυγή αμερικανικών θέσεων εργασίας στο εξωτερικό. Απείλησε έτσι με βαρύτατη «συνοριακή φορολογία όσες βιομηχανίες έχουν δραστηριότητες στις ΗΠΑ και σχεδιάζουν να μεταφέρουν εργοστάσια στο εξωτερικό». Υπογράμμισε ότι εκτιμά και σέβεται την κυβέρνηση και το λαό του Μεξικού και ότι δεν φταίνε αυτοί που επωφελούνται από τις ΗΠΑ. Διαβεβαίωσε πως θα οικοδομήσει το τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ «άμεσα».

Στο βήμα ανέβηκε ακολούθως μία δικηγόρος του ομίλου Τραμπ, ανακοινώνοντας ότι όλες οι δραστηριότητες του δισεκατομμυριούχου περνούν στους δύο ενήλικες γιους του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Ντον και Ερικ, και σε καταπίστευμα (trust). Η δικηγόρος διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να αποτραπεί τυχόν σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στις πολυσχιδείς επιχειρήσεις του νέου Προέδρου και τα προεδρικά του καθήκοντα, φέρνοντας ως παρόμοια ανάλογη περίπτωση εκείνη του δισεκατομμυριούχου Νέλσον Ροκφέλερ, που ανέλαβε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μεταξύ 1974 και 1979.

Σε σχέση με την ασφαλιστική υγειονομική μεταρρύθμιση του απερχόμενου Προέδρου (Obamacare) ο Tραμπ είπε ότι ήταν πλήρης αποτυχία, «ό,τι και να λένε τα ΜΜΕ», και ότι θα υποβάλει σύντομα νομοσχέδιο απόσυρσης και αντικατάστασής του με άλλο σύστημα, «λιγότερο δαπανηρό και καλύτερο».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, με τη Ρωσία είπε πως είναι εξαιρετικός και ικανότατος διαπραγματευτής και ότι είναι απαραίτητος «γιατί οι ΗΠΑ δεν κάνουν εδώ και χρόνια καλές συμφωνίες και χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια είτε από συμφωνίες με το Μεξικό, ή την Κίνα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ