Πέμπτη 12 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Αύξηση της χρηματοδότησης ζητά η διοίκηση

Για «ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο» έκανε λόγο ο Πρύτανης του ιδρύματος σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη χρηματοδότησή του. Οπως επισήμανε μεταξύ άλλων, η επιχορήγηση της πολιτείας για τα λειτουργικά έξοδα είναι περίπου το 30% εκείνης του 2009, ενώ στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται η επιχορήγηση για έκτακτο διδακτικό προσωπικό, με μείωση των μελών ΔΕΠ στο 80% κατά την ίδια περίοδο.

Επίσης, ανέφερε πως η επιχορήγηση για τη σίτιση παραμένει σταθερή, ενώ ο αριθμός των εισαγόμενων φοιτητών έχει αυξηθεί κατά 35% και η επιχορήγηση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι περίπου στο 13% εκείνης του 2009 και «δεν επαρκεί πλέον ούτε για τα έξοδα αξιοπρεπούς συντήρησης των εγκαταστάσεων, που εκτιμούνται σε τουλάχιστον 2.500.000 ευρώ ετησίως». Παράλληλα, «τα πάγια έξοδα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, καθαρισμός κ.λπ.) είναι πλέον το 130% του προϋπολογισμού».

Οπως σημειώθηκε, τέλος, το ΕΜΠ ζητά τουλάχιστον διπλασιασμό του τακτικού προϋπολογισμού του και να προστατευθεί ο προϋπολογισμός από μελλοντικές περικοπές, καθώς «σε διαφορετική περίπτωση το Ιδρυμα σύντομα οδηγείται σε αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας».

Το θέμα της χρηματοδότησης είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θα απασχολήσουν την έκτακτη σύνοδο των Πρυτάνεων στις 14 Γενάρη. Και πρέπει να σημειωθεί πως τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης πρώτα και κύρια βιώνουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι σε όλα τα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τα ιδρύματα οι πολιτικές των περικοπών, βαραίνουν διαχρονικά και τις διοικήσεις τους, που επιχειρούν να διαχειριστούν αυτή τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, βάζοντας την ίδια στιγμή πλάτη στη συνολική πολιτική που την υπαγορεύει, ψηφίζουν και εφαρμόζουν τους κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ