Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ξαναδείχνει τα δόντια του με αύξηση πλοίων και ισχύος πυρός

Στο υπουργείο Αμυνας βρέθηκε χτες ο διοικητής της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, Γερμανός υποναύαρχος Axel Deertz, ο οποίος παρέλαβε τα τέτοια καθήκοντα στις 22/12. Επισήμως, η επίσκεψή του ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα. Ο Γερμανός συναντήθηκε τόσο με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, όσο και με τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Γ. Γιακουμάκη.

Από το ΓΕΕΘΑ αναφέρεται ότι συζητήθηκε και η «περαιτέρω προοπτική» της ΝΑΤΟικής επιχείρησης, που υποτίθεται διεξάγεται προς ανάσχεση των προσφυγικών ροών από Τουρκία, και στην πράξη απλώνει πλοία της λυκοσυμμαχίας πάνω στον πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων προς Συρία, στο πλαίσιο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παραπέρα συγκέντρωσης πολεμικών μέσων ιμπεριαλιστικών κέντρων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Επικίνδυνοι για τους λαούς σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί, όπου διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό ρόλο η ντόπια αστική τάξη, μέσα και από τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία, προς γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην κόντρα με άλλα κεφάλαια της περιοχής.

Προς επίρρωση των παραπάνω, άλλωστε, και σύμφωνα με στοιχεία από τη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM), μετά από ένα διάστημα σχετικής ...χαλάρωσης και απομείωσης των πλοίων που τη συνέθεταν, η SNMG2 ξαναδείχνει τα δόντια της στο Αιγαίο, με εκ νέου αύξηση των μέσων που τη συναποτελούν, ενώ για άλλη μια φορά τη σημαντικότερη συνεισφορά έχει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Συγκεκριμένα, αποτελείται πλέον από τη γερμανική φρεγάτα SACHSEN (η ναυαρχίδα της δύναμης), το βρετανικό περιπολικό MERSEY, την καναδέζικη φρεγάτα CHARLOTTETOWN, το αλβανικό περιπολικό ORIKU, την τουρκική κορβέτα BANDIRMA και τα ελληνικά πολεμικά πλοία ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ (κανονιοφόρος), ΕΥΡΩΠΗ (ναρκοθηρευτικό) και ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (πυραυλάκατος).

Εξάλλου, σχετικά με την «περαιτέρω προοπτική» της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στο Αιγαίο, να καταγραφεί και ότι η αναβάθμιση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με αναδιάρθρωση της δομής του που ελέγχει τη Μεσόγειο και εντατικοποίηση επιχειρήσεων και ασκήσεων της λυκοσυμμαχίας στην επίμαχη ζώνη, αναμένεται να είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας το Φλεβάρη. Θέμα που συνδέεται άμεσα με τη συνέχιση της παρουσίας στο Αιγαίο της SNMG2, η οποία συνέχιση αναμένεται να τεθεί ανοιχτά στο τραπέζι των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και αποφάσεων στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, ως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ