Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Είχε παρθεί απόφαση «εδώ στο Πέραμα να σας τελειώσουμε»

Συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, μετά τις διακοπές των εορτών, με την κατάθεση του Θεόδωρου Τηλιακού που ήταν ανάμεσα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα το Σεπτέμβρη του 2013.

Ο μάρτυρας, μηχανικός αυτοκινήτων στο επάγγελμα και μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου, σε μια αποκαλυπτική κατάθεση στο δικαστήριο περιέγραψε πώς τους «έκλεισε» το τάγμα εφόδου, πώς τους επιτέθηκε με σκοπό όπως τόνισε «να μας σκοτώσουν! Ηταν μια σχεδιασμένη επίθεση. Στόχευαν στο κεφάλι». Μιλώντας για τους χρυσαυγίτες του τάγματος εφόδου, ο μάρτυρας είπε ότι παρατάχθηκαν, κρατώντας όπλα και άρχισαν να βρίζουν, φώναζαν: «Εδώ Χρυσή Αυγή», «θα σας σκοτώσουμε», «θα σας τελειώσουμε», «θα σας λιώσουμε». Μάλιστα δύο άτομα φώναζαν ότι έχει παρθεί απόφαση «εδώ στο Πέραμα να σας τελειώσουμε και θα γίνει». Οταν η Πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε σχετικά, απάντησε: «Ο αρχηγός τους πήρε την απόφαση να μας τελειώσουν. Ετσι το καταλάβαμε».

Ο μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο ότι «ακόμα και τώρα νιώθω φόβο όταν θυμάμαι αυτήν την εμπειρία». Περιέγραψε συγκεκριμένα: «Αλλοι φορούσαν κράνη, άλλοι είχαν σηκώσει τα μπλουζάκια μέχρι τη μύτη και κάποιοι είχαν τα πρόσωπά τους ελεύθερα. Είχαν σιδηρολοστούς, κοντάρια και καδρόνια που στο τέλος είχαν μέταλλο». Ο ίδιος, όπως είπε, πήγε να βοηθήσει τον Πουλικόγιαννη και σκύβοντας δέχτηκε το πρώτο χτύπημα στο πόδι. «Τότε χάνω την ισορροπία μου και δέχομαι και άλλα χτυπήματα στην πλάτη. Φορούσα μπουφάν μηχανής και με έσωσε. Δεν ξέρω πόσα χτυπήματα δέχθηκα. Δεν ήταν πολύς ο χρόνος, αλλά είναι στιγμές που φαίνονται αιώνες. Τρία λεπτά να ήταν όλο αυτό... Εκείνη τη στιγμή ακούγεται "Το Πέραμα από εδώ" και έφυγαν από το ένα στενό». Και αυτός ο μάρτυρας επανέλαβε στο δικαστήριο ότι έτσι όπως ήταν μέσα στα αίματα ο Πουλικόγιαννης, οι χρυσαυγίτες «νόμιζαν ότι τον είχαν σκοτώσει».

Ο μάρτυρας αναγνώρισε στο αστυνομικό τμήμα τον Πανταζή και τον Χατζηδάκη. Ηταν παρών και στην επίθεση χρυσαυγιτών σε πανηγύρι στη Ραφήνα - «από απόσταση», καθώς ήταν «με μωρά παιδιά» όπως ανέφερε. «Ηταν ένα τάγμα, συντεταγμένοι και έσπαγαν πάγκους μικροπωλητών. Φαίνονταν οι μπλούζες και φώναζαν "αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή"», είπε για τα γεγονότα της Ραφήνας, ενώ πρόσθεσε ότι άκουσε και σχετικές δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γερμενή από τη Ραφήνα, στην τηλεόραση.

Ο μάρτυρας έκανε επίσης αναφορά απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, στη λειτουργία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στη ναζιστική ιδεολογία με την αρχή του αρχηγού, επικαλούμενος και σχετική συνέντευξη πρώην πρωτοπαλίκαρού της, που αναφέρεται στον τρόπο διοίκησής της και στον ιδιαίτερο ρόλο του αρχηγού και του στενού του πυρήνα. Αναφέρθηκε επιπρόσθετα, σε παραδείγματα επιδοκιμασίας των ταγμάτων εφόδου από τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο και από άλλα στελέχη, στη ναζιστική ιδεολογία από την οποία απορρέουν οι επιθέσεις αφού πρέπει να επικρατήσει «μια φυλή με καθαρότητα», σε ναζιστικούς χαιρετισμούς του αρχηγού Μιχαλολιάκου και άλλων βουλευτών, σε δηλώσεις τους με ναζιστικό περιεχόμενο, σε άρθρα τους - όπως π.χ. του Κασιδιάρη - που επιδοκιμάζουν τον Χίτλερ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ