Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ
Φοιτητές αναγκάζονται να ακριβοπληρώσουν για ένα σύγγραμμα

Με χλευασμό για τις δωρεάν σπουδές στη Σοβιετική Ενωση αντιμετώπισε η διοίκηση της σχολής τη διεκδίκηση των φοιτητών για δωρεάν διανομή του συγγράμματος

Τον αντικομμουνισμό και τον κυνισμό επιστράτευσε η διοίκηση της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ απέναντι στους φοιτητές που διεκδικούν δωρεάν συγγράμματα και εργαστηριακό εξοπλισμό.

Πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Αγώνα Κτηνιατρικής προχώρησε σε κινητοποίηση διεκδικώντας να είναι δωρεάν ο εργαστηριακός εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και να διανεμηθεί δωρεάν ο Β' τόμος του βιβλίου της Παθολογίας, για το οποίο οι φοιτητές του 4ου έτους καλούνται να πληρώσουν δεκάδες ευρώ. Συγκεκριμένα, και οι δύο τόμοι του βιβλίου (Α' και Β') κοστίζουν μαζί 230 ευρώ. Ο Α' τόμος είχε δοθεί πέρσι δωρεάν από το σύστημα «Εύδοξος» στους φοιτητές του 3ου έτους, αλλά φέτος ο Β' τόμος βγήκε από το σύστημα «Εύδοξος» και οι φοιτητές καλούνται να τον πληρώσουν από την τσέπη τους.

Οπως καταγγέλλει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, οι φοιτητές στην κινητοποίησή τους, εισέπραξαν πρώτα γενικόλογες απαντήσεις από τη διοίκηση, ενώ στη συνέχεια άκουσαν διάφορους ισχυρισμούς του τύπου «εσείς σε ορφανοτροφείο μεγαλώσατε; Δεν έχετε γονείς να σας τα αγοράσουν;» και «αυτά που ζητάτε γίνονταν μόνο στη Σοβιετική Ενωση και είδατε πού κατέληξε εκείνο το σύστημα, τώρα έχουμε ελεύθερη αγορά».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ σημειώνει πως «η αντιλαϊκή πολιτική στην Ανώτατη Εκπαίδευση πάει χέρι χέρι με την επίθεση στο δικαίωμα των φοιτητών να αγωνίζονται και να διεκδικούν, αλλά και την επίθεση στο σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα, για να μη μάθουν ποτέ οι φοιτητές ότι υπήρχε ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που πέτυχε πρωτόγνωρες και λαμπρές κατακτήσεις για το λαό σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς, ένα σύστημα που βασιζόταν στην κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία και τον εργατικό έλεγχο. Χαρακτηριστικά και αξιοσημείωτα ήταν τα επιτεύγματά της και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι σπουδές ήταν απολύτως δημόσιες και δωρεάν για όλους. Ο φοιτητής στη Σοβιετική Ενωση δεν πλήρωνε τίποτε για τα μαθήματα, τα εργαστήρια, τα βιβλία, τα αναλώσιμα, τα εξέταστρα κ.λπ. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών (ποσοστό πάνω από 80%) έπαιρναν από το σοβιετικό κράτος επίδομα, τέτοιο ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς να επιβαρύνουν τις οικογένειές τους. Δηλαδή, ο φοιτητής εκεί όχι απλά δεν πλήρωνε για να σπουδάσει, αλλά πληρωνόταν! Ολα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα διέθεταν εστίες και λέσχες, για να καλύπτουν τις ανάγκες των σπουδαστών τους».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καλεί κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να καταδικάσει τον αντικομμουνισμό και την επίθεση στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη Σοβιετική Ενωση και τις κατακτήσεις του σοβιετικού λαού, να οργανώσει και να δυναμώσει μέσα από τον φοιτητικό του σύλλογο την πάλη του χωρίς καθυστέρηση, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου στις σπουδές και τη ζωή του, να μπει στον αγώνα για την κατάργηση του συστήματος της εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ούτε ένα ευρώ απ' τις τσέπες μας - δημόσια δωρεάν Παιδεία»(10/3/2011)
Να δοθούν τώρα όλα τα συγγράμματα στους φοιτητές(5/2/2009)
Κατεβαίνουν στους δρόμους την Παρασκευή(8/10/2008)
Συνελεύσεις και αγωνιστικές αποφάσεις(7/10/2008)
Φοιτητικές κινητοποιήσεις(19/4/2000)
Τα αιτήματα(26/11/1998)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ