Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Κανένα παιδί έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία»

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Copyright 2016 The Associated

Στο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων επανέρχεται το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης επισημαίνεται:

«Είναι γνωστό ότι ανάμεσα στους χιλιάδες ξεριζωμένους, από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται περίπου 22.000 παιδιά, με βάση στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα υπόλοιπα ζητήματα, βασικό αναδεικνύεται το ζήτημα της Εκπαίδευσης και της συνολικότερης στήριξης των παιδιών αυτών.

Η κυβέρνηση, με λογική φιέστας, στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2016, πανηγυρίζοντας, ανακοίνωσε την ίδρυση των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) με ΚΥΑ στις 19.9.2016 (υπουργεία Παιδείας, Ανάπτυξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υγείας). Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 800 τμήματα σε 46 περιοχές.

Στην ουσία οι ΔΥΕΠ απευθύνονται σε έναν ελάχιστο αριθμό παιδιών. Τα παιδιά που μετέχουν στις δομές είναι λιγότερα από 1.000. Καμία ΔΥΕΠ για παιδιά ηλικίας 4 - 6 δεν λειτουργεί πουθενά στην Ελλάδα. Ενώ για τις ηλικίες 13 - 15 δεν λειτουργούν πάνω από 3 - 5 δομές.

Προβλήματα υπάρχουν και σε σχέση με τα ζητήματα των υποδομών, κυρίως όσον αφορά την επάρκεια και τη λειτουργικότητα των σχολικών κτιρίων. Δεν υπάρχουν εξασφαλισμένα τα κονδύλια προς τους δήμους για την καθαριότητα των σχολείων και για την, έστω και στοιχειώδη, σίτιση των παιδιών».

Με βάση την πραγματικότητα που διαμορφώνεται, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, ρωτά τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για:

-- Να λειτουργήσουν τώρα, με κρατική ευθύνη, όλες οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων που χρειάζονται, ώστε κανένα παιδί να μην είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει λειτουργία παντού: α) Καταρχήν των ΔΥΕΠ, αλλά και ένταξη των παιδιών στο Γενικό Σχολείο, αφού πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει το Γενικό Σχολείο να εντάξει τα προσφυγόπουλα, β) μόνιμων δομών στήριξης των παιδιών μέσα στους χώρους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση τις ώρες που τα παιδιά δεν θα βρίσκονται στο σχολείο ή τις ΔΥΕΠ.

-- Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια, τα οποία μέσω του υπουργείου Παιδείας θα κατευθυνθούν στην πρόσληψη προσωπικού, στη στήριξη των υποδομών και των σχολικών επιτροπών. Αυτό προϋποθέτει να απομακρυνθούν οι ΜΚΟ που λυμαίνονται τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης.

-- Αμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org