Τρίτη 10 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Παρέπεμψε στο μέλλον τη σίτιση και τη στέγαση φοιτητών

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Το εκρηκτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά στη στέγαση των φοιτητών στο ΤΕΙ Αρτας ανέδειξε με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και συζητήθηκε χτες το απόγευμα στη Βουλή, το ΚΚΕ.

Οπως σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος, Γ. Μωραΐτης, υπάρχουν 78 δωμάτια που αντιστοιχούν σε 150 φοιτητές, όταν αυτή τη στιγμή στο ΤΕΙ φοιτούν 2.500 παιδιά. Αυτό έχει ως επίπτωση να μένουν «εκτός» εστίας ακόμα και φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια, αρκετοί από τους οποίους ανήκουν σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Το αποτέλεσμα είναι οι οικογένειες των παιδιών αυτών να μην μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος και φοιτητές να διακόπτουν τις σπουδές τους. Ο βουλευτής ανέδειξε και το πρόβλημα με τη σίτιση που επικρατεί συνολικά στα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα της χώρας, ενώ έφερε ως παράδειγμα το πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου οι φοιτητές των σχολών του πανεπιστημίου που βρίσκονται στο Αγρίνιο αναγκάστηκαν πέρσι να μείνουν μήνες νηστικοί, καθώς ο ιδιώτης που έχει αναλάβει τη σίτιση έκλεισε το εστιατόριο, επειδή του οφείλονταν χρήματα από το κράτος. Πρόσθεσε ότι οι ελλείψεις στη στέγαση και σίτιση, που έρχονται να προστεθούν σε αυτές σε διδακτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και πάει λέγοντας, είναι απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης, η οποία στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου, συνεχίζει την υποχρηματοδότηση, αντιμετωπίζει την Παιδεία σαν εμπόρευμα, στρώνοντας με τη σειρά της το δρόμο για την παραπέρα διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων συνολικά στην εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα άμεσο μέτρο, λέγοντας ότι ναι μεν «έχετε δίκιο», όμως «είναι πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί βραχυπρόθεσμα», προσθέτοντας ότι στόχος είναι μέχρι τον Ιούνη «να έχουμε διαμορφώσει τριετή σχεδιασμό για θέματα φοιτητικής μέριμνας». Σημείωσε ότι «καλές είναι οι εστίες, αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα με νέες εστίες(!) Πρόκειται για πολλαπλό πρόβλημα και ελπίζω τον Ιούνη να έχουμε μία συγκροτημένη ρεαλιστική λύση». Ειδικά για τη σίτιση ανέφερε ότι θέση της κυβέρνησης είναι «την ευθύνη της σίτισης να την έχουν τα ιδρύματα και να δοθούν προφανώς οι απαραίτητες πιστώσεις» και να «μειωθεί το ανώτατο όριο για τη δωρεάν σίτιση» το οποίο ανέρχεται στις 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. «Πολύ σύντομα θα έχουμε σχέδιο για το θέμα της εστίασης», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ