Παρασκευή 6 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΕΔΥΕ
Κάλεσμα στους μαθητές να εμπνευστούν από το ποίημα «Να σκέφτεσαι τους άλλους»

Σε εξέλιξη είναι η καμπάνια της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με τίτλο «Να σκέφτεσαι τους άλλους», εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς.

Η ΕΕΔΥΕ απευθύνεται σε Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών, καλώντας τους να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε οι μαθητές να δημιουργήσουν έργα ατομικά ή ομαδικά σε όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής - πνευματικής δημιουργίας.

Τα έργα (μουσική, βίντεο, ζωγραφική, κολάζ, αφισέτες ή μεγάλα ταμπλό, κείμενα, φωτογραφίες και ό,τι άλλο σκεφτούν οι μαθητές) μπορούν να υποβληθούν έως το τέλος Μάρτη, ενώ θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης. Οι ατομικές προσπάθειες, όσον αφορά τη γραφική ύλη, να έχουν διάσταση σε μέγεθος χαρτιού Α3 ή Α4 και οι ομαδικές μπορούν να είναι και σε μεγάλα ταμπλό, χωρίς να αποκλείουμε κάθε άλλη πρωτοβουλία. Για περισσότερες διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν κεντρικά με την ΕΕΔΥΕ, αλλά κυρίως με τις Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής τους.

Πρόκειται για συνέχεια των δράσεων της ΕΕΔΥΕ τα δυο προηγούμενα χρόνια «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη» και «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας», όπου επίσης οι μαθητές αποτύπωσαν τις σκέψεις τους με ζωγραφική, κείμενα, κολάζ, βίντεο κ.λπ. Φέτος η ΕΕΔΥΕ καλεί τους μαθητές να εμπνευστούν από τους παρακάτω στίχους του ποιήματος που δίνει τον τίτλο του στην καμπάνια:

Καθώς ετοιμάζεις το πρωινό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Μην ξεχνάς να ταΐζεις τα περιστέρια.

Οταν πολέμους ξεκινάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Μην ξεχνάς όσους λαχταρούν την ειρήνη.

Οταν πληρώνεις το νερό, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Εκείνους που μόνο τα σύννεφα έχουν να τους θηλάσουν.

Οταν γυρνάς στο σπιτικό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Μην ξεχνάς όσους ζουν σε αντίσκηνα.

Οταν τα αστέρια μετράς πριν κοιμηθείς, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Εκείνους που δεν έχουνε πού να πλαγιάσουν.

Οταν ελεύθερα μιλάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Εκείνους που δεν τους αφήνουν να μιλήσουν.

Και καθώς σκέφτεσαι εκείνους τους άλλους,

στον εαυτό σου γύρισε και πες:

«Αχ και να ήμουν ένα κερί στο σκοτάδι».

«Πιστεύουμε πως το ποίημα αυτό, με το περιεχόμενό του, λειτουργεί θετικά και πολλαπλασιαστικά στα αισθήματα αλληλεγγύης, αγάπης και υποστήριξης που έχουν εκφράσει οι μαθητές στα χιλιάδες παιδιά που ξεριζώθηκαν βίαια από τις εστίες τους και ζουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Ταυτόχρονα, το ποίημα μάς υπενθυμίζει ότι ο "άλλος" είναι ο διπλανός μας, ο συμμαθητής με τους άνεργους γονείς, ο φίλος με την άρρωστη μάνα που δεν μπορεί να βρει νοσηλεία, αλλά κι εμείς οι ίδιοι που ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια, στο άγχος για το αύριο», σημειώνει σχετικά η ΕΕΔΥΕ στο κάλεσμά της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα στους μαθητές για καλλιτεχνική δημιουργία (2016-12-23 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την ειρήνη και τον αθλητισμό (1999-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org