Πέμπτη 5 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καύση καρκινογόνων αποβλήτων από ΑΓΕΤ στο Βόλο

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Νέα τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ζητά η ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο, με σκοπό την αύξηση της ποσότητας της καρκινογόνας καύσης στερεών αποβλήτων από σκουπίδια (RDF). Σήμερα, η βιομηχανία, που εφάπτεται στην κυριολεξία με το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, για τις ανάγκες παραγωγής Ενέργειας, μαζί με τους 154.217 τόνους (2015) τοξικού πετρελαϊκού άνθρακα (πετ-κοκ), που ήδη χρησιμοποιεί, ζητά να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς με πλοία του RDF, για να αυξήσει την καύση των στερεών αποβλήτων από σκουπίδια, από 7.386 τόνους που ήταν το 2015, σε 200.000 τόνους το χρόνο, 100.000 τόνους ως «καύσιμα προερχόμενα από απορρίμματα» (κωδ. ΕΚΑ 19.12.10) και 100.000 τόνους ως «άλλα απόβλητα από τη μηχανική κατεργασία αποβλήτων» (κωδ. ΕΚΑ 19.12.12).

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνεται: «Είναι γνωστό ότι όλες διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις εναρμονίζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία με αυτήν της ΕΕ, που ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η συνειδητή πολιτική επιλογή, στο πλαίσιο της λεγόμενης "πράσινης" ανάπτυξης, της αποδοτικότητας των πόρων και της "στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή", δίνει ζωτικό χώρο στα συσσωρευμένα κεφάλαια, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, και για κερδοφόρες επενδύσεις σε διάφορα επιβλαβή "εναλλακτικά" (απορριμματογενή στην προκείμενη περίπτωση) καύσιμα και γενικότερα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ετσι γενικεύεται η χρήση των καρκινογόνων καυσίμων από σκουπίδια (SRF, RDF), που περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών (πλούσιων σε χλώριο) και βαρέων μετάλλων (με πιο επικίνδυνο τον πτητικό υδράργυρο). Πράγματι, με την καύση τους και στις τσιμεντοβιομηχανίες εκπέμπονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι αέριοι ρύποι, όπως: διοξίνες, πτητικός υδράργυρος, άλλες τοξικές - και όχι μόνο - ουσίες, καθώς και επικίνδυνα μικροσωματίδια, ρύποι που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτή η πολιτική υλοποιείται και στην περίπτωση της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, ύστερα από την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τόσο στο Βόλο (ΑΕΠΟ Α.Π. 184437/10-1-2014), όπως και στο Μηλάκι Αλιβερίου της Εύβοιας (ΑΕΠΟ Α.Π. 164449/4-9-2014), για τη χρήση των πιο πάνω τοξικών - καρκινογόνων "εναλλακτικών" καυσίμων. Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμη παραπέρα, 25πλασιάζοντας σε σχέση με το 2015, με βάση τη νεότερη ΜΠΕ του 2016, την καύση των υπόψη απορριμματογενών αποβλήτων άγνωστης προέλευσης, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων αυτών των περιοχών, ενώ συνεχίζει να αποδέχεται τις σχετικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, συνεχίζει να τις τροποποιεί και να τις συμπληρώνει, επιδεινώνοντας τους όρους που απειλούν την υγεία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων».

Και ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εάν προτίθεται να απορρίψει τη χρήση απορριμματογενούς καυσίμου στην υπόψη εγκατάσταση, που βρίσκεται σε απόσταση ανάσας από την οικιστική περιοχή του Βόλου, με βαριές επιπτώσεις σε βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής του Βόλου και του περιβάλλοντος.

«Πλάτες» από το Δήμο Βόλου

Επερώτηση για το ίδιο ζήτημα κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισημαίνοντας ότι η «LAFARGE», στην οποία ανήκει η ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, επιδιώκει τη μείωση του κόστους των καυσίμων για την αύξηση των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς της, εις βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής. Η ίδια, άλλωστε, η ΜΠΕ επικαλείται στην παρ. 3.1.2.1, ως «στόχο» της αιτούμενης «αναβάθμισης», την «επίτευξη οικονομιών κλίμακας»!

Αναφερόμενοι στις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης, υπογραμμίζουν ότι κάνει «πλάτες» για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής και αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση της δημοτικής αρχής Βόλου, που «στήριξε με τη θετική της γνωμοδότηση την περιβαλλοντική μελέτη για εγκατάσταση επιχείρησης στην Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από "βιοκαύσιμα" (τηγανέλαια), 120 τόνων ημερησίως, επιβαρύνοντας επικίνδυνα το περιβάλλον στο πολεοδομικό συγκρότημα και ιδιαίτερα στις περιοχές που γειτνιάζουν με την Α' Βιομηχανική Περιοχή».

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι επερωτούν τη δημοτική αρχή: Τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει το έγκλημα εις βάρος του περιβάλλοντος και κυρίως την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών (RDF - SRF) και άλλων επικίνδυνων «εναλλακτικών» καυσίμων, όπως το πετ-κοκ, από την ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ; Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για την ανάπτυξη - προώθηση της ανακύκλωσης και την κατασκευή μονάδων βιολογικής αερόβιας επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος - κομποστοποίησης, με διαλογή των απορριμμάτων στην «πηγή», με κρατική χρηματοδότηση και με εθνικό σχεδιασμό για τη συνολική διαχείριση των ΑΣΑ, χωρίς εμπορευματοποίηση, χωρίς να μετατοπίζονται τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς την ιδιωτικοποίηση και ΣΔΙΤ; Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για τον έλεγχο των υπολοίπων εστιών περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην πόλη και την προστασία του πληθυσμού (αέρια ρύπανση, λιμάνι, βιομηχανική δραστηριότητα, κυκλοφοριακό κ.ά.);

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση ενάντια στην καύση SRF/RDF στο εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ(2020-05-21 00:00:00.0)
Ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ του εγκλήματος διαρκείας σε βάρος του λαού(2020-04-17 00:00:00.0)
Μόνο βάρη φορτώνει στο λαό η διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του κεφαλαίου(2019-10-05 00:00:00.0)
Αντίθετη στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο δήμο Θέρμης(2019-08-23 00:00:00.0)
Νέα παρέμβαση για την καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ(2019-08-07 00:00:00.0)
Παρέμβαση για το θέμα της καύσης καρκινογόνων αποβλήτων(2017-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ