Πέμπτη 5 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΠΓΔΜ
Τριγμοί στις σχέσεις τους με αφορμή το Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΓΔΜ.--

Ενταση στις σχέσεις της Σερβίας με γειτονικές χώρες (και δη αυτές που προέκυψαν από το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας) προκαλεί η επικείμενη ψηφοφορία στην ΟΥΝΕΣΚΟ, σε σχέση με τις προσπάθειες του προτεκτοράτου που έχουν στήσει ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, να γίνει μέλος του πολιτιστικού οργανισμού του ΟΗΕ, ώστε να ανοίξει αργότερα ο δρόμος, υπό τον ανάλογο συσχετισμό δυνάμεων, ώστε να ενταχθεί στα Ηνωμένα Εθνη...

Αφορμή για την αύξηση της έντασης στις σχέσεις της Σερβίας με την ΠΓΔΜ έδωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ. «Ολοι στην Ευρώπη και στον κόσμο χρησιμοποιούν το όνομα FYROM, ενώ εμείς χαστουκίσαμε τους αδελφούς μας τους Ελληνες και τώρα αναμένουμε από αυτούς να μην αναγνωρίσουν το Κόσσοβο, ενώ εμείς αναγνωρίσαμε τη Μακεδονία και αυτοί (οι αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ) πάντα ψηφίζουν υπέρ του Κοσσόβου», είπε επί λέξη ο Σέρβος υπουργός.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι το Βελιγράδι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας («Μακεδονία») μόνο στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια, ενώ σε περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις θα την αποκαλεί FYROM...

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι αυτό δεν συνιστά μια εκδικητική, αλλά μία υπεύθυνη πολιτική και υπογράμμισε: «Η Σερβία δεν είναι παιχνίδι για να μας παίζουν. Κανείς δεν επιτρέπεται να μας ταπεινώσει. Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας στο Κόσσοβο και τα Μετόχια, που κάηκαν και καταστράφηκαν, και εάν αυτό δεν είναι αρκετό για κάποιον και επιμένει στο θέμα (ένταξης του Κοσσόβου) στην UNESCO, τότε έχω να θέσω ζήτημα της ουσιαστικής σχέσης μας».

Οι δηλώσεις του Σέρβου υπουργού δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα Σκόπια, αναγκάζοντας το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι «οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι και να μην υποβαθμίζουν τη φιλία μεταξύ Σερβίας και Μακεδονίας».

Η πρώτη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των μελών της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι με αίτημα την ένταξη του Κοσσόβου είχε γίνει το Νοέμβρη του 2015. Το αίτημα απορρίφθηκε, καθώς δεν συγκεντρώθηκαν τα 2/3 των ψήφων που απαιτούνταν. Υπέρ της ένταξης του Κοσσόβου είχαν πάντως ψηφίσει τρεις από τις πρώην Δημοκρατίες της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας: Κροατία, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Σερβίας.

Η επόμενη προγραμματισμένη σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης της ΟΥΝΕΣΚΟ έχει οριστεί για τις 7 έως τις 22 Νοέμβρη τρέχοντος έτους στο Παρίσι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ