Πέμπτη 5 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η κυβερνητική προπαγάνδα και η πραγματικότητα που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες

Eurokinissi

Την ώρα που οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι κι ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους και άλλα επιλεγμένα σημεία από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, στις 23 Γενάρη, η κυβέρνηση, με πρωτεργάτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, συνεχίζει και εντείνει την προπαγανδιστική επιχείρηση σε βάρος του αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι, πρώτον, αν γίνεται να μη στηθούν καθόλου μπλόκα, ή, εν πάση περιπτώσει, τα μπλόκα που θα στηθούν να είναι αποδυναμωμένα και κατά, δεύτερον, να μην αναπτυχθεί τούτη τη φορά, στο εύρος και στο βάθος που αναπτύχθηκε στη διάρκεια των μπλόκων του περασμένου χειμώνα, η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην πάλη των μικρομεσαίων αγροτών.

Προκειμένου να πετύχει αυτούς τους στόχους, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις παλιές προπαγανδιστικές μεθόδους που διδάχτηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και «νέα κόλπα», τα οποία προσιδιάζουν στο «αριστερό προσωπείο» που επιμένει να φορά, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πάμπολλα «αποκαλυπτήρια»...

Ψέμα 1ο: «Τα μνημόνια δεν έπληξαν τους αγρότες, περνάνε καλά στα χωριά»

Το πρώτο που κάνει, απευθυνόμενη κυρίως στο λαϊκό κόσμο που κατοικεί στα αστικά κέντρα και, αντικειμενικά, δεν γνωρίζει από κοντά τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στα χωριά, είναι να επιχειρεί, με πονηρά ψέματα και επιλεκτικά «μαγειρέματα» αριθμών και ποσοστών, να διαστρεβλώσει, να αναποδογυρίσει αυτήν την πραγματικότητα. Προς τούτο χρησιμοποιεί την κρατική ΕΡΤ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, την «Αυγή» και φιλικά προσκείμενα αστικά ΜΜΕ, αλλά και άλλα, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, παρότι «αντιπολιτευτικά», εμφανίζονται, ω του θαύματος, πολύ φιλόξενα, ιδιαίτερα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Βγαίνουν, λοιπόν, στα ΜΜΕ οι κυβερνητικοί παράγοντες και λένε ότι τάχα οι αγρότες δεν έχουν θιχτεί από τα μνημόνια, όπως τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί άγρια, άρα αδίκως διαμαρτύρονται βγαίνοντας στους δρόμους. Μ' αυτόν τον τρόπο, εκτός των άλλων, θέλουν να υποκινήσουν και τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών.

Η αλήθεια είναι ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως συνολικά οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, όχι απλώς θίγονται, αλλά έχουν σφαγιαστεί από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ, πολιτική που είναι συνέχεια των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ακριβώς αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και τα μνημόνια, πέρα από τις συνολικότερες ανατροπές που έφεραν στα εργατικά - λαϊκά στρώματα (μεταξύ άλλων με πετσόκομμα των κρατικών κονδυλίων για κοινωνικές ανάγκες, σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κ.ο.κ., απογείωση των χαρατσιών και των έμμεσων φόρων στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και πολλά άλλα), τσακίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες με:

-- Τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% και προκαταβολή του 27,5% του φόρου για την επόμενη χρονιά, καθώς και την επιβολή τέλους επιτηδεύματος, πρώτα επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και, στη συνέχεια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον σχεδόν διπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή, με προκαταβολή 100% του φόρου και εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης από τα οποία δε γλιτώνει κανένας αγρότης.

-- Την κατάργηση του ΟΓΑ, τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, όταν, μάλιστα, η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών αδυνατεί να πληρώσει τα προηγούμενα, πολύ χαμηλότερα, ασφάλιστρα κι έχει ασφράγιστα τα βιβλιάρια υγείας, καθώς και τη σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους του ΟΓΑ που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

-- Την αύξηση από το 13% στο 24% του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου, την αύξηση της τιμής στο αγροτικό ρεύμα, την επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης, την ειδική φορολογία στο κρασί και στο τσίπουρο κ.ά., που διόγκωσαν κι άλλο το, ήδη, υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής.

Ψέμα 2ο: «Η κυβέρνηση φροντίζει να λύνει σιγά σιγά τα προβλήματα»

Το δεύτερο που λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι οι αγρότες έχουν, μεν, κάποια προβλήματα, αλλά δεν αφορούν την επιβίωσή τους και πάντως η κυβέρνηση φροντίζει, σιγά σιγά και με πρόγραμμα, να τα λύνει. Κάνουν, δε, αναφορά στο ότι φέτος οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις καταβλήθηκαν γρηγορότερα από άλλες χρονιές, υπόσχονται πακτωλό χρημάτων στους αγρότες από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και από επιμέρους προγράμματα (βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ένταξης νέων αγροτών, κατάρτισης, βελτίωσης, αντιμετώπισης νιτρορύπανσης κ.ά.), προπαγανδίζουν την περιβόητη «Κάρτα του Αγρότη» και προβάλλουν ως νέο όραμα την «παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, με εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δεν λύνει κανένα πρόβλημα των αγροτών. Τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις τις δικαιούνται, δεν τους τις χαρίζει. Οι υποσχέσεις για μεγάλα οφέλη από τα διάφορα προγράμματα και τις βιολογικές καλλιέργειες θυμίζουν ανάλογες προηγούμενων κυβερνήσεων, που τους καλούσαν να καλλιεργήσουν ακακίες, βατόμουρα και γαϊδουράγκαθα για να... τα κονομήσουν. Η «Κάρτα του Αγρότη» δεν ωφελεί τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά τους τραπεζίτες που θα δανείζουν στα σίγουρα και με υψηλά επιτόκια, τους εμποροβιομήχανους που θα πληρώνονται για τα μέσα και εφόδια αμέσως και τοις μετρητοίς, το κράτος που θα εισπράττει απευθείας τα ασφάλιστρα στον ΟΓΑ και στον ΕΛΓΑ και τα άλλα αγροτικά χαράτσια. Οσον αφορά στο κυβερνητικό «όραμα» της «αγροτικής ανάπτυξης», αυτό δεν αφορά τους μικρομεσαίους αγρότες που η τύχη του ξεκληρίσματός τους είναι προδιαγεγραμμένη από την ΚΑΠ, την ΕΕ, την καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά τους αγροτοκαπιταλιστές, στους οποίους θα συγκεντρωθούν η γη, η παραγωγή και η εμπορία.

Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα άμεσα, δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματα των αγροτών, όπως:

-- Να φορολογούνται με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα, με αφορολόγητο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί και να καταργηθούν τα τεκμήρια.

-- Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, ικανοποιητική σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

-- Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, μηδενισμός του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

-- Να καταργηθούν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις που επιβλήθηκαν με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ.

-- Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

-- Κάλυψη του χαμένου αγροτικού εισοδήματος από τις ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο, που προξένησαν η κακοκαιρία και οι αρρώστιες. ΕΛΓΑ κρατικός με χρηματοδότηση από το κράτος για να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις καταστροφές απ' όλες τις αιτίες.

-- Ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας και των χωραφιών από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», μέχρι συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ.

«Ελάτε στο διάλογο, μη βγαίνετε στους δρόμους...»

Το τρίτο προπαγανδιστικό επιχείρημα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι πως, ενώ αυτή είναι διατεθειμένη για διάλογο και καλεί τους αγρότες, αυτοί δεν ανταποκρίνονται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κινητοποιήσεις υποκινούνται - κυρίως από το ΚΚΕ - για την εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων και κομματικών επιδιώξεων.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που είναι κίνημα διεκδίκησης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πάει σ' ένα «διάλογο» με την κυβέρνηση, ο οποίος δεν θα γίνει για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων διεκδικήσεων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων που έχει καθορίσει και για τα οποία οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους. Δεν πρόκειται να δεχτεί να συζητήσει όχι για το τι θα κερδίσουν, αλλά για το πόσα και ποια θα χάσουν ακόμα οι αγρότες, όπως θέλει η κυβέρνηση.

Προχωράει, λοιπόν, στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στήσιμο μπλόκων, δηλώνοντας πως όχι μόνο δεν θα αρνηθεί συνάντηση με την κυβέρνηση, αλλά θα την επιδιώξει, προκειμένου, κάτω και από την πίεση του αγώνα, να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας για τους μικρομεσαίους αγρότες αιτήματα.

Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει βρει «πρόθυμους» για το είδος του «διαλόγου» που προτείνει. Είναι τα διάφορα σχήματα - τοπικά και πανελλαδικά - που κινούνται στον «ντορό» του ευρωμονόδρομου και εκπροσωπούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - αγροτοκαπιταλιστών, οι οποίοι θέλουν να επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια και να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες. Τα σχήματα αυτά, όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι άφαντα και κάθε φορά που ξεκινούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις εμφανίζονται με στόχο να προβάλουν τα δικά τους αιτήματα, που είναι διαφορετικά από αυτά των μικρομεσαίων αγροτών - όπως, για παράδειγμα, το αίτημα για διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» που έθεσαν και ευχαρίστως η κυβέρνηση ικανοποίησε στη διάρκεια των περσινών μπλόκων, καθώς αποτελεί βασικό εργαλείο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής - και να υπονομεύουν τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org