Πέμπτη 5 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερευνα στα γραφεία της πολυεθνικής «Novartis»

Ερευνα στα γραφεία της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας «Novartis» στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιήσει οι αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την Πρωτοχρονιά, ύστερα από δημοσιεύματα για έρευνα των αμερικανικών αρχών. Αναφέρονταν σε κατάθεση που έδωσαν Ελληνες προστατευόμενοι μάρτυρες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη και έκαναν λόγο για καταγγελίες για μίζες σε πολιτικά πρόσωπα και χειραγώγηση τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα.

Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας, ο οποίος επιχείρησε, ανήμερα Πρωτοχρονιάς, να βάλει τέλος στη ζωή του φοβούμενος, όπως υποστήριξε στην Αστυνομία, ότι λόγω της θέσης του θα του «φορτώσουν» όλες τις ευθύνες, από το υπουργείο Δικαιοσύνης δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η ακόλουθη ανακοίνωση: «Μετά από την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρου Κοντονή για διερεύνηση των καταγγελιών για χρηματισμό δημοσίων λειτουργών από τη φαρμακευτική εταιρεία "Novartis" οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Σε κάθε περίπτωση η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος».

Σκοπός των εισαγγελικών αρχών είναι η συλλογή στοιχείων που συνδέονται με τις καταγγελίες για μίζες σε 4.000 γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς που προωθούσαν τα φάρμακα της «Novartis» στη χώρα μας. Για την υπόθεση διενεργεί προκαταρκτική εξέταση η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς μετά από δημοσιεύματα που διαβιβάστηκαν στις δικαστικές αρχές από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δύο Ελληνες πολίτες, στελέχη της «Novartis», κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (σ.σ. συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρεία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κλειδί» των δικαστικών εξελίξεων στη χώρα μας είναι στις ΗΠΑ και παραμένει άγνωστο πότε θα στείλουν τα σχετικά στοιχεία στις ελληνικές δικαστικές αρχές. Μέχρι στιγμής πάντως οι αρχές των ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να διαβιβάσουν στη χώρα μας τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, προτού προχωρήσει η δική τους έρευνα.

Ετσι, παρότι το αίτημα δικαστικής συνδρομής στάλθηκε προς τις ΗΠΑ από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς πριν από τις γιορτές, παραμένει ακόμη αναπάντητο. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές φέρεται να μην έχουν ενημερωθεί επίσημα για τα στοιχεία των δύο πρώην υπαλλήλων της φαρμακευτικής εταιρείας οι οποίοι έχουν αποκαλύψει το σκάνδαλο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ